Τοπικά

Φοιτητές ανακάλυψαν σπηλαιογραφίες στο Πήλιο

 

Μπροστά σε μία μεγάλη ανακάλυψη βρέθηκαν την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια πεζοπορίας, ο Γιάννης Παπαντώνης, φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι φίλοι του.

Όπως αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στη «Θ» «Πηγαίνω συχνά για πεζοπορίες και ορειβασία στο Πήλιο. Έτσι και την Κυριακή μαζί με άλλους φίλους, επίσης φοιτητές, αποφασίσαμε να πάμε για πεζοπορία στο Πήλιο».
Η παρέα των νεαρών, κατά την πεζοπορία της, διαπίστωσε ότι πολλά σημεία στο Πήλιο, λόγω των πρόσφατων θεομηνιών, που ήταν απροσπέλαστα, πλέον είναι προσβάσιμα. «Εξερευνώντας μία από τις καινούργιες περιοχές που «δημιουργήθηκαν» μετά τις θεομηνίες κοντά στο δυτικό καταφύγιο, είδαμε μία σχισμή, ένα άνοιγμα», αναφέρει ο Γιάννης και συνεχίζει: «Είδαμε μία μικρή χαραμάδα κι αποφασίσαμε να μπούμε μέσα. Το σημείο ήταν προσβάσιμο κι όταν μπήκαμε μείναμε έκπληκτη όλη η παρέα. Είδαμε σπηλαιογραφίες, ζωγραφιές στους βράχους και διάφορα σχέδια. Στην είσοδο υπήρχαν πολλές ζωγραφιές και με την παρέα που ήμασταν, αποφασίσαμε να φωτογραφίσουμε τις καλύτερες που φαίνονταν κι ήταν πιο ευδιάκριτες».


Το μεγαλύτερο μέρος της σπηλιάς παραμένει ακόμη απροσπέλαστο, λόγω κατολισθήσεων, ωστόσο η παρέα των νεαρών, φαίνεται ότι έκανε μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην περιοχή.
Ο Βολιώτης τεταρτοετής φοιτητής του τμήματος Ιστορίας προχθές Δευτέρα το πρωί, έδειξε τις φωτογραφίες στους καθηγητές του στο Πανεπιστήμιο, οι οποίοι επίσης εξεπλάγησαν με τις εικόνες που έβλεπαν. Μάλιστα εκτίμησαν ότι μπορεί να χρονολογούνται ακόμη και πριν 14.000 – 16.000 χρόνια. Οι καθηγητές με τη σειρά τους έχουν αναλάβει να ειδοποιήσουν και να ενημερώσουν τις Αρχές για το συγκεκριμένο σημείο, αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα ευρήματα στους βράχους στη συγκεκριμένη σπηλιά, προκειμένου να ξεκινήσουν έρευνες από αρχαιολόγους.
Όπως σημειώνει ο Γιάννης Παπαντώνης, «το βουνό του Πηλίου είναι γεμάτο με τέτοιες εκπλήξεις από το παρελθόν, αλλά αυτό είναι το κάτι άλλο. Οι καθηγητές μου με ενημέρωσαν ότι θα αναλάβουν να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να εξετασθούν και να καταγραφούν από αρχαιολογική ομάδα. Την ημέρα που τις έδειξα στους καθηγητές, όπως ήταν αναμενόμενο, δημιουργήθηκε μεγάλος ντόρος και συζητήσεις».
Πλέον αναμένονται οι επίσημες τοποθετήσεις από τους ειδικούς που θα εξετάσουν τα ευρήματα στο σημείο και θα αποφανθούν για τη χρονολόγησή τους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το