Τοπικά

Φεύγουν στα Βαλκάνια μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Μαγνησίας “Θ”

Σ14 Φ1 (6)

Σε χώρες των Βαλκανίων κυρίως μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Νομού Μαγνησίας, οι οποίες διαθέτουν την απαιτούμενη ευελιξία, αλλά και τη δυνατότητα προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους εκτός Ελλάδος. Επιπλέον, σύμφωνα με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ), στοιχεία του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου δείχνουν ότι καθημερινά δέκα ελληνικές επιχειρήσεις κάνουν έναρξη δραστηριότητας στη Βουλγαρία. Υψηλή φορολόγηση, αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, μεγάλα πάγια κόστη και κεφαλαιακοί έλεγχοι αναγκάζουν υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εγκαταλείπουν τη Μαγνησία και την Ελλάδα, με συνέπειες απώλεια θέσεων εργασίας, κρατικών εσόδων και εισφορών. Οικονομική σταθερότητα, ιδιωτικές επενδύσεις και άρση των κεφαλαιακών ελέγχων ζητεί από την κυβέρνηση η διοίκηση της ΟΕΒΕΜ.
Η απώλεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Νομού που λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος που επικρατεί στη χώρα αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους στη Μαγνησία και μεταφέρουν τη λειτουργία τους σε χώρες των Βαλκανίων κυρίως αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω την τρέχουσα χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης της ΟΕΒΕΜ.
Υγιείς τοπικές και γενικότερα ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν την απαιτούμενη ευελιξία και την κατάλληλη δυνατότητα προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν, εγκαταλείπουν τη Μαγνησία και την Ελλάδα, αναζητώντας καλύτερες προοπτικές σε χώρες, όπως είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία και τα Σκόπια, όπου οι συνθήκες για την πραγματική οικονομία είναι καλύτερες συγκριτικά με τα ισχύοντα στην πατρίδα μας.
Αιτίες αναστολής της δραστηριότητας υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Μαγνησία αποτελούν η υψηλή φορολόγηση, οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, τα μεγάλα πάγια κόστη κυρίως για την ενέργεια, αλλά και τη λειτουργία, καθώς και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που συνεχίζονται και αναγκάζουν υγιείς επιχειρήσεις να εγκαταλείπουν το Νομό και να κάνουν έναρξη δραστηριότητας στα Βαλκάνια.
Τις συνέπειες της αποχώρησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Νομό Μαγνησίας τις βιώνει ήδη στο μέγιστο βαθμό η τοπική οικονομία, με απώλεια παραγγελιών, παραγωγής και θέσεων εργασίας, οι οποίες θα ήταν διασφαλισμένες στην περίπτωση κατά την οποία το οικονομικό περιβάλλον ευνοούσε την επιχειρηματικότητα.
Επιπλέον, η «αιμορραγία» με την απώλεια υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χώρες των Βαλκανίων προκαλεί ισχυρό πλήγμα και στην εθνική οικονομία, καθώς μειώνονται τα κρατικά έσοδα και οι εισφορές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με επιπτώσεις στον κλάδο των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΟΕΒΕΜ, στοιχεία του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου δείχνουν ότι καθημερινά δέκα ελληνικές επιχειρήσεις, που ανέστειλαν τη λειτουργία τους στην Ελλάδα λόγω του δυσμενούς οικονομικού κλίματος, κάνουν έναρξη δραστηριότητας στη Βουλγαρία.
Στο μεταξύ, την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων, προκειμένου να σταματήσει η φυγή υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ελλάδα στο εξωτερικό ζητεί από την κυβέρνηση η ΟΕΒΕΜ, κρούοντας «καμπανάκι» κινδύνου για τα χειρότερα που έρχονται.
Οι μικρομεσαίοι ζητούν από την κυβέρνηση οικονομική σταθερότητα, ιδιωτικές επενδύσεις και άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, προκειμένου η πραγματική οικονομία να τεθεί και πάλι μετά από αρκετά χρόνια σε τροχιά ανάπτυξης.
«Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που κυριαρχεί στη χώρα» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Τρ. Πλαστάρας «αναγκάζει αρκετές υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους στο Νομό Μαγνησίας και να τη μεταφέρουν σε χώρες των Βαλκανίων, όπως είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία και τα Σκόπια κυρίως. Ενδεικτικά της δραματικής κατάστασης που κυριαρχεί στη χώρα και τη Μαγνησία είναι τα στοιχεία του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου, σύμφωνα με τα οποία καθημερινά δέκα ελληνικές επιχειρήσεις κάνουν έναρξη δραστηριότητας στη Βουλγαρία. Αιτίες είναι η υψηλή φορολόγηση, οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, τα μεγάλα πάγια κόστη κυρίως για την ενέργεια, αλλά και τη λειτουργία, καθώς και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που συνεχίζονται και αναγκάζουν υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εγκαταλείπουν το Νομό και τη χώρα και να κάνουν έναρξη δραστηριότητας στα Βαλκάνια. Η συνεχιζόμενη «αιμορραγία» στην πραγματική οικονομία του Νομού Μαγνησίας πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουν η απώλεια θέσεων εργασίας, οι οποίες με ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον θα ήταν διασφαλισμένες, καθώς και η αντίστοιχη στα κρατικά έσοδα και τις εισφορές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, απώλειες που προκαλούν επιπτώσεις στον κλάδο μας. Η «αιμορραγία» προς το εξωτερικό και κυρίως χώρες των Βαλκανίων συνεχίζεται και αναμένουμε από την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για αναστροφή του δυσμενούς κλίματος πριν να είναι πολύ αργά. Διεκδικούμε από την κυβέρνηση οικονομική σταθερότητα, ιδιωτικές επενδύσεις και άμεση άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, προκειμένου η πραγματική οικονομία να τεθεί και πάλι μετά από αρκετά χρόνια σε τροχιά ανάπτυξης» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το