Τοπικά

Επτά στους δέκα φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θέλουν να μεταναστεύσουν – Εργάζεται το 30%

Επτά στους δέκα φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σκέπτονται να μεταναστεύουν στο εξωτερικό για εύρεση εργασίας, ενώ ένα 30% εξ’ αυτών αναγκάζεται να εργάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του. Μάλιστα για το 40% των φοιτητών η κρίση επηρέασε την απόφασή τους για το επάγγελμα που θέλουν να ακολουθήσουν. Μάλιστα πάνω από το 50% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η φοιτητική τους ζωή θα ήταν πολύ καλύτερη προ κρίσης.

Πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τη στάση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφορικά με την οικονομική κρίση προκύπτουν μετά από έρευνα που διεξήχθη από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και στο μάθημα «Κοινωνιολογία του Χώρου» με διδάσκοντα τον κ. Νικολό Βογιαζίδη.
Το δείγμα της έρευνας ήταν 206 άτομα από τις Σχολές Γεωπονίας, Οικονομικών, Παιδαγωγικών και τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από τους 206 ερωτηθέντες οι 84 ήταν άντρες και οι 122 γυναίκες. Η κατανομή του δείγματος ανά σχολή ήταν: Πολυτεχνείο 50, Παιδαγωγικό 53, Οικονομικό 50 και Γεωπονικό 53 άτομα.
Το ερωτηματολόγιο χωρίστηκε σε δύο μέρη, από τα οποία το πρώτο μέρος αποτελείται από πέντε ερωτήσεις κοινές για όλες τις σχολές, ενώ το δεύτερο μέρος αποτελείται από τρεις ερωτήσεις που αφορούν αποκλειστικά στο συγκεκριμένο επάγγελμα της κάθε σχολής σε σχέση με την κρίση.
Υπήρξαν διάφορες ομάδες φοιτητών που μοίρασαν τα ερωτηματολόγια και έκαναν την επεξεργασία των στοιχείων.
Συνολικά οι φοιτητές που δραστηριοποιήθηκαν είναι οι εξής: Ευστρατία Κανλή, Γιώργος Μπάλλας, Γεωργία Μπέλλου, Μάριος Περιστέρης, Γεωργία Τσαβλή, Χρυσάνθη Τσιρώνη, Μπούρχας Γεώργιος, Χελιδώνης Πέτρος, Χατζή Ζωή, Δήμα Νεφέλη, Καραβίας Κων/νος, Αθηναίος Σωτήρης, Σαμαράς Στράτος, Δαλάκας Γεώργιος, Αβραάμ Γιώργος, Αθανασάκης Γιώργος, Γιοβανούδης Αποστόλης, Δουγαλής Παναγιώτης, Κοκοβιάδης Θοδωρής, Κοτασίδη Γεωργία, Μπαράτσα Μάρθα, Πανέρης Μάριος, Γκουγκουστάμου Δήμητρα, Δίντσκου Βαλεντίνα, Καββαθάς Γεώργιος, Καμινέλλη Ευαγγελία, Κωνσταντίνου Ηλιάνα, Σδούκου Μαρία, Ακριβοπούλου Μαρία, Αντωνόπουλος Σπύρος, Κεραμάρης Λάμπρος, Κρανιώτης Σπύρος, Λιούμης Δημήτρης, Παύλου Άννα-Ελένη, Σαμαράς Κωνσταντίνος, Βασιλειάδου Θάλεια, Λεοντούλης Γρηγόρης, Μέλλος Θοδωρής, Μπολμάτη Αστερία, Τσεκούρας Μάριος, Τσούκας Χρήστος.

Στο εξωτερικό για δουλειά

Στο ερώτημα «Πόσο βελτιωμένη πιστεύετε ότι θα ήταν η φοιτητική σας ζωή πριν την κρίση;», μόνο το 18,82% (Καθόλου και Λίγο) απάντησε ότι η κρίση δεν έχει επηρεάσει καθόλου τη φοιτητική τους ζωή και πιστεύουν ότι και πριν την κρίση δεν θα ήταν πιο βελτιωμένη η ζωή τους. Πάνω από τους μισούς πιστεύουν το αντίθετο, αλλά και το 24% που δηλώνει κάτι ενδιάμεσο φαίνεται ο προβληματισμός τους σχετικά με την υπάρχουσα ποιότητα ζωής τους.
Στην ερώτηση «Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση την επιλογή του επαγγέλματός σας;», φαίνεται ότι η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστο και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των φοιτητών. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι τόσο ο αριθμός αυτών που επηρεάστηκαν από την κρίση, όσο και αυτών που δεν επηρεάστηκαν είναι σχεδόν ίδιος ενώ το 1/4 των φοιτητών φαίνεται να έχει επηρεαστεί αλλά η απόφασή τους δεν προήλθε μόνο από αυτό τον λόγο.
Στην ερώτηση, «Έχετε σκεφτεί να μεταναστεύσετε σε άλλη χώρα με σκοπό την εύρεση εργασίας; προκύπτει ότι σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων φοιτητών προτίθεται να μεταναστεύσει προκειμένου να βρει εργασία στο εξωτερικό, ενώ στο ερώτημα «Δουλεύετε παράλληλα με τις σπουδές σας;» το 30% απάντησε θετικά.

Η Γεωπονική

Στη συνέχεια καταγράφονται από τους φοιτητές τα συμπεράσματα ανά σχολή.
Όσον αφορά στη Γεωπονική Σχολή οι απαντήσεις που δόθηκαν προκάλεσαν το ενδιαφέρον. Στην ερώτηση που ζητούσε από τους φοιτητές να τονίσουν τη σημαντικότητα του πρωτογενή τομέα κατά τη γνώμη τους, εκείνοι απάντησαν κατά ποσοστό 66,03% ότι είναι πάρα πολύ σημαντικός, κάτι που δεν ήταν περίεργο αν αναλογιστεί κανείς τον τομέα της σχολής τους. Μαζί με αυτούς και ένα ποσοστό φοιτητών της τάξεως του 30,2% απάντησε πως είναι πολύ σημαντικός κρατώντας μια πιο ουδέτερη στάση από τους πρώτους. Τέλος το 3,77% απάντησε λίγο και κανένας καθόλου.
Επίσης ένα 58,5% απάντησε με σιγουριά ότι ο πρωτογενής τομέας δύναται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης με ένα 33,96% να μην είναι σίγουρο και ένα 7,54% να είναι βέβαιο ότι είναι αδύνατο.
Στην ερώτηση που ζητούσε τη γνώμη των φοιτητών σχετικά με το αν πιστεύουν ότι υποβαθμίστηκε η ποιότητα των σπουδών τους, το 66,03% απάντησε θετικά, το 20,75% απάντησε ίσως, ενώ το 13,22% δεν πιστεύει ότι η κρίση υποβάθμισε την ποιότητα σπουδών τους.

Οικονομικό
Οι φοιτητές της Οικονομικής Σχολής απάντησαν στην ερώτηση για το αν η οικονομική κρίση επηρέασε τη συμπεριφορά τους προς τους άλλους, αρνητικά. Μόνο το 12% έχει επηρεαστεί από την κρίση. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες φοιτητές απάντησαν ότι η επιλογή του συγκεκριμένου επαγγέλματος έγινε με σκοπό τη συνεισφορά τους στη λύση του προβλήματος αν και μόνο το 14% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το επάγγελμα των οικονομολόγων μπορεί να συμβάλλει στην υπέρβαση της κρίσης.

Πολυτεχνείο

Οι φοιτητές της σχολής δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, όσον αφορά στη διαμόρφωση του μηχανογραφικού τους, αφού μόνο το 14% απάντησε θετικά.
Στην ερώτηση αν το επάγγελμα των μηχανικών μπορεί να συμβάλει στην υπέρβαση της κρίσης αξίζει να επισημάνουμε ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν είναι σίγουρη, καθώς το 60% απάντησε στην ερώτηση με ίσως. Παρόλα αυτά, βλέπουμε ότι το 28% που απάντησε θετικά είναι σχεδόν σίγουρο ότι το μελλοντικό τους επάγγελμα θα δώσει λύση στο πρόβλημα της κρίσης αφού στη συνέχεια της ερώτησης, περίπου το 50% του ποσοστού, δήλωσε ότι θεωρεί πολύ ή πάρα πολύ πιθανό να συμβεί αυτό.
Τέλος, στην ερώτηση αν πιστεύετε ότι οι μηχανικοί είναι το επάγγελμα του μέλλοντος, σχεδόν οι μισοί απάντησαν θετικά, ενώ ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό που απάντησε με ίσως δεν είναι αρκετά σίγουρο αν όντως ισχύει αυτό.

Παιδαγωγικό

Στο ερώτημα πόσο θεωρούν ότι η οικονομική κρίση επηρέασε την πορεία του επαγγέλματός τους, το 1/3 των φοιτητών απάντησε πολύ, στοιχείο που δηλώνει τον κορεσμό του επαγγέλματος. Στο δεύτερο ερώτημα που διατυπώθηκε, το οποίο ήταν πόσο πιστεύετε ότι η παιδιά σαν αντικείμενο του τομέα σας αποτελεί κύριο θεμέλιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό απάντησε πάρα πολύ και μέτριο.
Σε ερώτημα που διατυπώθηκε αν θεωρούν αναγκαίο το μεταπτυχιακό δίπλωμα στον τομέα τους, θετικά απάντησε το 70% των φοιτητών του Τμήματος. Από το μέγεθος των θετικών απαντήσεων συμπεραίνουμε ότι η πλειοψηφία θεωρεί απαραίτητη και την κατοχή ενός ή περισσοτέρων μεταπτυχιακών για την ανεύρεση εργασίας στον τομέα τους.

Επηρεάστηκε η ζωή των φοιτητών

Στα συμπεράσματα αναφέρεται πως είναι εμφανές ότι η οικονομική κρίση επηρέασε και τη φοιτητική ζωή. Το μεγάλο ποσοστό πρόθεσης των φοιτητών για μετανάστευση ήταν και στο παρελθόν μεγάλο. Η διαφορά είναι, και αυτό αποδεικνύει ότι οφείλεται στην οικονομική κρίση, ότι η μετανάστευση γίνεται για εξεύρεση εργασίας και όχι για ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών δεν εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές του. Αυτό, προφανώς δεν σημαίνει ότι όλοι οι φοιτητές αρνούνται την εργασία, αλλά λόγω της συνέπειας της κρίσης που είναι η μεγάλη ανεργία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη των φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο πρωτογενής τομέας και η επιστροφή στις αγροτικές περιοχές μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος. Αντίθετα οι φοιτητές των υπόλοιπων τμημάτων που ερωτήθηκαν δεν πιστεύουν ότι το επάγγελμά τους θα μπορέσει να δώσει τη λύση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το