Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ημερομηνίες πληρωμής ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Η παράταση του αυστηρού lockdown κατά μια εβδομάδα έχει κόστος 725 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 325 εκατ. ευρώ αφορούν το λιανεμπόριο, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι μετά την Καθαρά Δευτέρα, Τρίτη ή Τετάρτη θα γίνουν «μεγάλες πληρωμές» για την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων, ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα έχει δημοσιονομική ευελιξία και το 2021 και φαίνεται πως αυτό θα γίνει για όλη την Ευρώπη και για το 2022.

Πληρωμές για επιστρεπτέα προκαταβολή
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι Τρίτη – Τετάρτη θα γίνουν μεγάλες πληρωμές της επιστρεπτέας προκαταβολής. «Η αποπληρωμή της 6ης επιστρεπτέας ολοκληρώνεται μέσα στην βδομάδα» όπως ανέφερε μιλώντας στον Σκάι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας, με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, μετατίθεται για την 1/7/2021 η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – myDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα. Αντίστοιχα, τα παραστατικά που εκδίδουν οι επιχειρήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, θα πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα myDATA μέχρι την 31η/10/2021.

24 δισ ευρώ για στήριξη της οικονομίας
Ο υπουργός τόνισε ότι το 2020 το κράτος κατέβαλε 24 δισ ευρώ για να στηρίξει την οικονομία και το 2021 θα δωθουν 11, 6 δισ. Όπως εξήγησε ο κ Σταϊκουρας τα ποσά αυτά είναι υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και προφανώς δεν είναι χάντρες, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίρας. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν καλυφθεί όλες οι ζημιές προσθέτοντας πως όσο διευρύνεται η αυστηρή απαγόρευση, κανένα υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορέσει να καλύψει όλες τις ζημίες. Σημείωσε δε, ότι μόνο τον Μάρτιο είναι σε αναστολή 100 χιλιάδες εργαζόμενοι.

Ο κ Σταικουρας δήλωσε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατά 20 δισ οι καταθέσεις στις τράπεζες εκ των οποίων τα 10 δισ. προέρχονται από νοικοκυριά.
Τόνισε ότι η χώρα διαθέτει περίπου 32 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα, ωστόσο μπορούν να διατεθούν περίπου τα 10 δισ ευρώ.
Σχετικά με τα κουπόνια για την επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων, τόνισε ότι στόχος είναι να έχουν καταβληθεί έως τον Μάιο τα κονδύλια, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, τα οποία όπως είπε θα καταβληθούν με τρόπο κοινωνικά δίκαιο.

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επίσης ότι τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι ανά μήνα από τον Μάιο και μετά. Ωστόσο, χαρακτήρισε πρόωση τη συζήτηση για το αν μπορούν να αυξηθούν σε 8 οι δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς για τις δόσεις δεν είναι ποτέ εύκολες.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το