Άρθρα

Ενωμένοι και με σχέδιο απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού

της Μαρίας Σαμαρά*

Όλα δείχνουν ότι έχουμε εισέλθει στην κρισιμότερη φάση μετάδοσης και διασποράς στον πληθυσμό του κορωνοϊού. Και σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε, οφείλουμε όλοι μας να ενεργούμε με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία.
Να ακούμε τους ειδικούς και να λαμβάνουμε τα απαιτούμενα μέτρα ατομικής προστασίας.
Αυτή την περίοδο, την δύσκολη αναμφίβολα, καθώς μεταβάλλονται οι καθημερινές μας συνήθειες,

 Θα μετρήσουμε τον δείκτη ατομικής μας ευθύνης.
 Θα αποδείξουμε πόσο ώριμοι πολίτες είμαστε.

Η ενημέρωση είναι σημαντική. Και η πρόληψη είναι το παν.
Στην περιοχή μας, τα χωριά του Ανατολικού Πηλίου, οι επιπτώσεις από την πανδημία πλέον του κορωνοϊού, όπως χαρακτηρίστηκε χθες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Στο μέτωπο της οικονομίας όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, ζουν με την αγωνία και τον φόβο της πλήρους καθίζησης.

Ο Μάρτιος, ακόμη και ο Απρίλιος θεωρούνται για τους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων χαμένος, και κάνουν αγώνα, μήπως καταφέρουν και σώσουν το Μάιο. Οι σχολικές και άλλες εκδρομές έχουν ακυρωθεί και υπάρχουν ξενοδοχεία που ενδεχομένως να μην ανοίξουν καν το Μάιο, βλέποντας και κάνοντας, τι θα πράξουν το καλοκαίρι.
Παράλληλα και οι χιλιάδες παραγωγοί της περιοχής διακατέχονται από έντονο προβληματισμό, καθώς θα πρέπει να επιβιώσουν στο δυσμενές περιβάλλον, να οργανώσουν ακόμη περισσότερο τα δίκτυα για τις εξαγωγές των προϊόντων τους αλλά και την διοχέτευσή τους στην εσωτερική αγορά. Η μείωση στην κατανάλωση είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει και τον αγροτικό κόσμο που έχει ήδη υποστεί απανωτά πλήγματα από τις πλημμύρες και τις καταστροφές στις καλλιέργειές του.
Ειδικά μιλώντας για μια ορεινή και μειονεκτική περιοχή, όπως είναι ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου, τα πράγματα αποκτούν πιο ανησυχητική διάσταση για την οικονομική επιβίωση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και χρειάζονται μέτρα στήριξης.
Αλλά και στο κοινωνικό επίπεδο, οι συνέπειες της πανδημίας μπορεί να γίνουν αρκετά δυσάρεστες και προβληματικές. Στα χωριά μας διαβιούν πολλοί ηλικιωμένοι μόνοι τους που όχι μόνο κινδυνεύουν να νοσήσουν, αλλά και να εγκλωβιστούν στα σπίτια τους.

Προκύπτει άμεσα το ζήτημα της ουσιαστικής συνδρομής σε αυτούς τους ανθρώπους, μιας βοήθειας που ο Δήμος οφείλει να μεριμνήσει μέσα από τις δομές που διαθέτει.
Παράλληλα είναι και η ώρα των ενεργών πολιτών για να συνδράμουμε μέσα από την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό για ανήμπορους συμπολίτες.
Επίσης θα πρέπει να υπάρξει ετοιμότητα και στο θέμα της οργάνωσης των υποδομών υγείας. Στη Ζαγορά λειτουργεί το Κέντρο Υγείας με διάφορες ελλείψεις σε προσωπικό και πρέπει τα κενά να καλυφθούν, ενώ ζήτημα υφίσταται και με τις υποδομές που είναι ανάγκη να βελτιωθούν άμεσα.
Το Κέντρο Υγείας θα είναι ο πρώτος σταθμός περίθαλψης για κάποιον που θα αρρωστήσει και σε αυτές τις έκτακτες καταστάσεις οφείλει ο Δήμος σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας να βρουν λύσεις.

Η παράταξή μας «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» βρίσκεται ήδη σε εγρήγορση και θα διαθέσει τις δυνάμεις της για να αντιμετωπιστούν σε κοινωνικό επίπεδο οι συνέπειες από τον κορωνοϊό.
Παράλληλα θα πρέπει και η δημοτική αρχή να δείξει ευελιξία, ετοιμότητα και δυναμική για να προφυλάξει τον πληθυσμό και να υπάρχει συντονισμός και επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές η Δημοτική αρχή άμεσα θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης.
Και σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να συνδράμουμε και εμείς με προτάσεις και δράσεις.
Ενωμένοι για να ξεπεράσουμε την καταιγίδα του κορωνοϊού.

επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και της «Κίνησης Ενότητας» στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το