Ελλάδα

Ένας στους 10 κρατούμενους χρήστες συνεχίζει τη χρήση ουσιών μέσα στη φυλακή

Ελλιπής είναι η πρόνοια για την υγεία των κρατούμενων στην Ελλάδα και ειδικά για τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους 5 σωφρονιστικών καταστημάτων, αφενός διαπιστώνεται ότι η υγειονομική φροντίδα είναι περιορισμένη μέσα στις φυλακές, αφετέρου 1 στους δέκα χρήστες ενδοφλέβιας ναρκωτικής ουσίας, συνεχίζει να τη λαμβάνει μέσα στη φυλακή.

Πριν μία εβδομάδα, σε εκδήλωση απολογισμού του έργου “Health without barriers”, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέα» και εταίρο το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», ο πρόεδρος του «Προμηθέα» Γιώργος Καλαμίτσης και ο Σωτήρης Ρούσσος, Βιοστατιστικός και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη σε κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους 5 σωφρονιστικών καταστημάτων. Οι βασικοί άξονες της έρευνας αφορούσαν την υγεία, την τήρηση του ιατρικού απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων, την περιθωριοποίηση και το στίγμα.

Μεταξύ των σημαντικότερων ευρημάτων της έρευνας ήταν τα εξής: 1 στους 4 κρατούμενους ενδέχεται να αντιμετωπίσει δυσκολία στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, το 32% των συμμετεχόντων έχει κάνει χρήση εντός καταστήματος κράτησης, το 45% απαντά αρνητικά στο αν νιώθει ότι τα θέματα υγείας του τηρούνται απόρρητα/εμπιστευτικά, ενώ υψηλά ποσοστά των συμμετεχόντων που φτάνουν πάνω από το 60%, δηλώνουν περιστατικά περιθωριοποίησης και στιγματοποίησης εξαιτίας της διάγνωσης HIV ή ηπατίτιδας C, όπως αποκλεισμό από μαγειρείο, κυλικείο, προαυλισμό.

Πέρα από τα παραπάνω, από το σύνολο των κρατούμενων διαπιστώθηκε πως το 74,4% έχει ΑΜΚΑ. Όμως στη διαμόρφωση του ποσοστού αυτού, σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι το 56,4% των κρατούμενων είναι Έλληνες δηλαδή η πλειοψηφία, ενώ το 13,4% είναι Αλβανικής καταγωγής και το 30,3% έχουν άλλη εθνικότητα.

Από το σύνολο των κρατουμένων με Ελληνική Ιθαγένεια, το 94,4%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό έχει ΑΜΚΑ, ενώ από το σύνολο των κρατουμένων Αλβανικής καταγωγής μόνο το 62,3%. Τέλος χωρίς κοινωνική ασφάλιση εντοπίστηκε η πλειοψηφία των κρατουμένων άλλης εθνικότητας ήτοι το 57,5%.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι 3 στους 10 κρατούνται λόγω αδικήματος περί ναρκωτικών, ενώ το 22,8% έχουν ιστορικό ενδοφλέβιας χρήσης, εκ των οποίων το 10% συνεχίζει τη χρήση εντός της φυλακής
Σχετικά με την πρόσβαση σε θεραπεία και υγειονομικές υπηρεσίες το 35% σημειώνει ότι βρίσκει εμπόδια στην πρόσβασή του σε θεραπεία, ενώ ευρύτερα οι 6 στους 10 κρατούμενους θεωρούν από μέτρια έως πολύ κακή την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας κατά τη διάρκεια της κράτησης.
Παράλληλη σχεδόν οι μισοί από τους κρατούμενους που εξετάστηκαν από γιατρό, ανέφεραν επίσης ότι δεν έγινε αυτό σε χώρο όπου εξασφαλίστηκε η ιδιωτικότητα.

Πηγή:ygeiamou

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το