Τοπικά

Ένας καθηγητής εμπνέει τους μαθητές του 1ου Δημ. Σχολείου Σκιάθου με τις νότες “Θ”

plakias

Η ιστορία του Άλκη Πλακιά έχει πρωταγωνιστή έναν καθηγητή μουσικής, ο οποίος εμπνέει δεκάδες παιδιά στην Σκιάθο να ασχολούνται με το χορωδιακό τραγούδι. Ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός φέτος βρέθηκε για δεύτερη φορά στο νησί του Παπαδιαμάντη και αναλαμβάνοντας την διεύθυνση της μαθητικής χορωδίας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου, είδε τους μαθητές του να πετυχαίνουν σημαντικές διακρίσεις. Ο 37χρονος καθηγητής σήμερα το βράδυ θα διευθύνει για τελευταία φορά την χορωδία του σχολείου που υπηρέτησε, αφού στις 9 είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί η γιορτή λήξης. Η παράσταση έχει τίτλο «Άσπρα καράβια τα όνειρά μας», ενώ θα περιλαμβάνει και μία ενότητα με αποχαιρετιστήρια τραγούδια για τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης, τα οποία του χρόνου θα φοιτήσουν στο Γυμνάσιο.

Ο Καρδιτσιώτης καθηγητής μουσικής, ο οποίος μένει μόνιμα στον Βόλο, από την στιγμή που ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Μουσικής του Ιόνιου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα και άρχισε να εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως αναπληρωτής, όλα αυτά τα χρόνια πέρασε από αρκετές σχολικές μονάδες ανά τη χώρα. Πέρυσι βρέθηκε στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, ενώ πιο παλιά εργάστηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς, στην Κατερίνη, στην Καρδίτσα, στην Κέρκυρα και στην Σαντορίνη. Στην Σκιάθο υπηρέτησε για πρώτη φορά την σχολική περίοδο 2008/09, όπου φέτος επέστρεψε μετά από έξι χρόνια. Τότε βρέθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο τοποθετήθηκε στο 1ο Δημοτικό, στο οποίο ανέλαβε και τη διεύθυνση της χορωδίας που υπάρχει εδώ και τρία χρόνια.

«Όταν παρουσιάστηκα στο σχολείο, στο οποίο διευθύντρια είναι η κ. Δήμητρα Συκιώτου, μου πρότειναν να αναλάβω. Η χορωδία συστάθηκε πριν από μία τριετία και φέτος συνέχισα εγώ στη διεύθυνσή της. Μου άρεσε πολύ η ιδέα και δέχθηκα με χαρά την πρόταση», είπε ο κ. Πλακιάς, ο οποίος είδε γρήγορα τους μαθητές του να δρέπουν τους καρπούς της επίπονης προσπάθειάς τους: «Πριν από λίγες εβδομάδες συμμετείχαμε στην 8η διεθνή σχολική συνάντηση σχολικών χορωδιών, η οποία έγινε στο Μουζάκι Καρδίτσας. Κριθήκαμε ότι μπορούσαμε να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα και το διεθνές φεστιβάλ στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό νέων μουσικών. Ήμασταν στις πρώτες θέσεις. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο Σαλέρνο της Ιταλίας το διάστημα 16-22/5, αν και δεν μπορέσαμε να πάμε εκεί λόγω οικονομικών ζητημάτων. Πάντως, σε κάθε περίπτωση ήταν μία δικαίωση για το σχολείο μας, το οποίο πέτυχε μία σημαντική διάκριση».

Στη συνέχεια ο Άλκης Πλακιάς ανέλυσε τη σημασία που έχει για το νησί η ύπαρξη της σχολικής χορωδίας και το ρόλο της σε μία μικρή κοινωνία όπως αυτή της Σκιάθου: «Μουσικά υστερεί το νησί σε πολλά θέματα. Η χορωδία είναι μία διέξοδος για τα παιδιά. Ένα παιδί στην Σκιάθο δεν έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις για το τι μπορεί να κάνει στον ελεύθερο χρόνο, πέρα από τις αθλητικές δραστηριότητες που είναι πάρα πολλές. Ωστόσο, με την συγκεκριμένη χορωδία, με την οποία φέτος συνεχίσαμε μία παράδοση τριών ετών, τα παιδιά έμαθαν να αγαπούν τη μουσική. Διδάχθηκαν την έννοια της χορωδιακής μουσικής και να τραγουδάνε σε ομάδες. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς υπήρχε ένας κορμός των 25 μαθητών, ενώ τώρα φτάσαμε στα 40 μέλη από τα 250 παιδιά που φοιτούν συνολικά στο σχολείο μας. Ακόμη και τα λιγότερα καλλίφωνα παιδιά, μέσα από τους παλιότερους χορωδούς, έμαθαν να τραγουδούν κι αυτά σωστά. Είναι κάτι φοβερό αυτό».

Ο Θεσσαλός εκπαιδευτικός αναφέρθηκε και στην στήριξη που είχε, τόσο από τους συναδέλφους του, όσο και από τους γονείς των μαθητών του. «Η ύπαρξη της χορωδίας προάγει τον πολιτισμό. Μέχρι τώρα οι κριτικές ήταν πολύ καλές. Οι γονείς είναι ενθουσιασμένοι, το ίδιο και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, από τους οποίους είχα την αμέριστη βοήθειά τους. Εξίσου άψογη ήταν και η συνεργασία με τους γονείς σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ κατέληξε με μία πρόταση για τη δημιουργία μίας μόνιμης χορωδίας στο νησί: «Το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Σκιάθου είναι πιλοτικό, γι’ αυτό λειτούργησε ως 12θέσιο και διδάσκονται και άλλα αντικείμενα όπως μουσική, θεατρική αγωγή και ζωγραφική. Δυστυχώς, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο δεν υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες και οι μαθητές του δεν έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τη μουσική. Θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα να υπάρξει μία χορωδία σε μόνιμη βάση στο νησί. Ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες για κάτι τέτοιο».

Ωστόσο, πέρα από την επιτυχημένη διεύθυνση της χορωδίας, για τον Άλκη Πλακιά υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Λόγω της ολοκλήρωσης των φετινών σχολικών υποχρεώσεων και το ότι ως αναπληρωτής καθηγητής δεν γνωρίζει πού θα τον βρει η νέα χρονιά, ο νεαρός εκπαιδευτικός εξομολογήθηκε: «Δεν ξέρω εάν του χρόνου θα είμαι στην Σκιάθο. Με λυπεί το γεγονός ότι φεύγω, ιδίως όταν χτίζεις κάτι και δεν το ξέρεις εάν θα το έχεις και τη νέα χρονιά. Είναι κάπως στενόχωρο. Βέβαια αυτό μου δίνει κίνητρο να συνεχίσω να κάνω πράγματα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το