Τοπικά

Ένα βιβλίο παρακαταθήκη για την ιστορία της Επανάστασης

 

Ένα βιβλίο παρακαταθήκη για την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης και τα όσα διαδραματίστηκαν στην Αργιθέα Αγράφων παρουσιάστηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου από τον Σύλλογο Αργιθεατών Μαγνησίας. Ένα βιβλίο που αποτελεί συνεργασία τριών συγγραφέων, του εκπαιδευτικού Ξενοφώντα Κουτή, του δικηγόρου Μενέλαου Παπαδημητρίου και του εκπαιδευτικού Παναγιώτη Νταβαρίνου, ενώ για το βιβλίο μίλησε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος.

«Ένας πολύ δραστήριος σύλλογος παρουσίασε μια σημαντική πρωτοβουλία, ένα βιβλίο με τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Μια επανάσταση, η φωτιά της οποίας ξεκίνησε από τα βουνά των Αγράφων. Εκεί που οι κλέφτες, έχοντας μέσα τους εμποτίσει την αντίστασή τους και έχοντας μέσα το ελεύθερο πνεύμα τους, έδωσαν την ώθηση για την επανάσταση σε όλο τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο Χρήστος Τριαντόπουλος. Δήλωσε επίσης ότι πρόκειται για ένα ενδιαφέρον βιβλίο για κάθε βιβλιοθήκη, ενώ συνεχάρη τον Σύλλογο για την πρωτοβουλία του και για την παρουσίαση του βιβλίου στον Βόλο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών και καθηγητής Νικόλαος Παπαρούνας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο που αφορά στην περιοχή της Αργιθέας και γενικότερα στα Άγραφα κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. «Η αφορμή για την έκδοση του βιβλίου δόθηκε από τον μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο σε μια συνάντησή μας το 2020, στην οποία παρότρυνε όλους τους συλλόγους να προβούμε σε διάφορες εκδηλώσεις. Λόγω του κορωνοϊού, όμως, δεν μπορέσαμε να κάνουμε όσα είχαμε σχεδιάσει. Δεν πτοηθήκαμε όμως και ήρθαμε ως Σύλλογος σε επαφή με διάφορους πατριώτες συγγραφείς που προθυμοποιήθηκαν να μας βοηθήσουν. Στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στον Δήμο Αργιθέας και ζητήσαμε βοήθεια για να εκδώσουμε το βιβλίο, ενώ σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Τριαντόπουλο, στάθηκε και αυτός αρωγός για να μας βοηθήσει να το εκτυπώσουμε».
Έτσι, ο Σύλλογος κατάφερε να τυπώσει 2.500 αντίτυπα, τα οποία θα διατεθούν σε διάφορες εκδηλώσεις, ενώ μέρος θα δωρίσει σε βιβλιοθήκες σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Μαγνησία.
«Η ανάγνωση και η γνώση της ιστορίας δεν αφορά μόνο το σήμερα, δεν αφορά μόνο το χθες, αλλά αφορά στο αύριο. Η ιστορία είναι διαχρονική» τόνισε ο κ. Παπαρούνας και σημείωσε: «Ξέροντας την ιστορία μας, δεν κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, ξέρουμε ποιοι είμαστε και έτσι μπορούμε να γνωρίζουμε και πού θα πάμε. Η ιστορία είναι στο διηνεκές. Και σήμερα ακόμη περισσότερο, καθώς έχουμε έναν δύσκολο γείτονα. Πρέπει να γνωρίζουμε τι συνέβη στο παρελθόν για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες και στις δυσκολίες του μέλλοντος».
Για τη συμβολή του Δήμου Αργιθέας στην έκδοση του βιβλίου μίλησε ο δήμαρχος Ανδρέας Στεργίου: «Από την πρώτη στιγμή που ο εμπνευστής του εγχειρήματος Ν. Παπαρούνας μάς απηύθυνε το αίτημα για να σταθούμε αρωγοί, βρεθήκαμε απευθείας στο πλευρό του Συλλόγου, κυρίως με οικονομική στήριξη που ήταν και το πιο δύσκολο. Την περίοδο της πανδημίας οι σύλλογοι σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους, οπότε μειώθηκαν και οι συνδρομές των μελών. Έτσι, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θεωρήσαμε ότι είναι μια μοναδικής τάξεως ευκαιρία να γίνει καταγραφή από άξιους Αργιθεάτες ιστορικούς και ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με την ιστορία. Στηρίζουμε κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια, καθώς ως Δήμος θεωρούμε ότι η ιστορία είναι το α και τω ω ενός ορεινού τόπου όπως η Αργιθέα που αποτελεί γενέθλιο τόπο ηρώων».
Ο κ. Μενέλαος Παπαδημητρίου, δικηγόρος και ένας εκ των συγγραφών του βιβλίου. αναφέρθηκε στις μελέτες που έκανε: «Έχω αδυναμία στην Ιστορία, αλλά βγάζουμε και το χρέος στην πατρίδα μας». Τόνισε επίσης πως η καταγραφή της ιστορίας αποτελεί χρέος και προς τις μελλοντικές γενιές: «Τουλάχιστον την ιστορία, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις πρέπει να βρούμε τρόπο για να τα μεταλαμπαδεύσουμε και στις νεότερες γενιές».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το