Κόσμος

Εκλογές Τουρκία: Δεύτερος γύρος και επίσημα – Τα τελικά ποσοστά Ερντογάν, Κιλιτσντάρογλου, Ογάν

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι «έχει καταμετρηθεί το 100% των εκλογικών τμημάτων στο εσωτερικό και το ποσοστό συμμετοχής ήταν 88,92%, ενώ αντίστοιχα στο εξωτερικό 52,69%».

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα η κατανομή των ψήφων έχει ως εξής:

Ερντογάν: 49.51%
Κιλιτσντάρογλου: 44.88%
Ογάν: 5.7%
Όπως ανακοίνωσε ο Αχμέτ Γενέρ, ο δεύτερος γύρος αποφασίστηκε να διεξαχθεί στις 28 Μαΐου 2023.

Εκλογές Τουρκία: «Είμαι εδώ», λέει ο Κιλιτσντάρογλου
Ο ηττημένος υποψήφιος του πρώτου γύρου, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μετά την ανακοίνωση και των τελικών αποτελεσμάτων σήμερα, προσπαθεί να τονώσει το ηθικό των ψηφοφόρων, που έχουν καταληφθεί από απογοήτευση και ηττοπάθεια, με ένα νέο βίντεο, όπου δηλώνει φωναχτά:

«Είμαι εδώ, ρε! Είμαι παρών! Κι εσείς είστε εδώ!», δείχνοντας με τη γροθιά του στο μέρος της καρδιάς του. «Ορκίζομαι στο Θεό, θα παλέψω μέχρι τέλους. Είμαι εδώ!» λέει χαρακτηριστικά και χτυπάει δυνατά το χέρι του στο γραφείο του.

Σε νέα ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καλεί τους ψηφοφόρους τους να μην απελπίζονται και παράλληλα προαναγγέλλει εκτενέστερη ανάλυση των αποτελεσμάτων το επόμενο διάστημα.

«Αγαπητέ Λαέ, δουλεύουμε ασταμάτητα από χθες. Μην απελπίζεστε. Θα σταθώ όρθιος, θα σας πω συγκεκριμένα τις παρατηρήσεις μου για το τι συμβαίνει και μετά θα σηκωθούμε όρθιοι και θα κερδίσουμε μαζί αυτές τις εκλογές. Όταν όλα τελειώσουν, το πρώτο λόγο θα τον έχει το έθνος μας».

Ρυθμιστής ο Ογάν
Με έναν Ταγίπ Ερντογάν να δείχνει αμετακίνητος από της εξουσία και μια αντιπολίτευση να βγαίνει σοβαρά λαβωμένη η Τουρκία οδεύει προς τις δεύτερες κάλπες καθώς τα αποτελέσματα έδειξαν πως κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν κέρδισε το 50+1 των ψήφων.

Ρυθμιστής στον δεύτερο γύρω των εκλογών θα είναι ο Σινάν Ογάν, ο οποίος έχει δείξει ήδη την προτίμησή τους προς τον Ταγίπ Ερντογάν αφού για να συμμετάσχει στην εθνική συμμαχία έβαλε ως όρο τα φιλοκουρδικά κόμματα να αποκλειστούν από το πολιτικό σύστημα.

Την ίδια ώρα, στη Βουλή, η Λαϊκή Συμμαχία βγαίνει νικήτρια αφού κατέχει 322 έδρες. Από τις εκλογές δεν έλειψαν οι ανατροπές καθώς κανείς δεν περίμενε το MHP, το Εθνικιστικό Κίνημα του Μπαχτσελί να φτάσει τόσο ψηλά (10,05) όσο επίσης και το φιλοκουρδικό κόμμα να πέσει.

Εκλογές Τουρκία: Η επόμενη ημέρα

Η επόμενη ημέρα των εκλογών βρίσκει την Τουρκία μουδιασμένη καθώς άλλα αποτελέσματα αναμένονταν – βάση των δημοσκοπήσεων αλλά και της γενικότερης αίσθησης και της προεκλογικής συζήτησης – και άλλα προέκυψαν.

Πολλοί μιλούν και ψιθυρίζουν για μια μη καθαρή νίκη αλλά ακόμη χωρίς χειροπιαστά στοιχεία ή προσφυγές από την αντιπολίτευση.

Όλους πάντως τους υποψηφίους φαίνεται να βολεύει να πάνε σε δεύτερο γύρο. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για παράδειγμα, θεωρεί πως μπορεί να το πολεμήσει ακόμη.

Η ανησυχία πάντως παραμένει στις αγορές και το τι θα σημαίνει το αποτέλεσμα για την τουρκική οικονομία.

Τα Reuters και Bloomberg προεξοφλούν σοβαρή πτώση στο Χρηματιστήριο και πολλές διακυμάνσεις στη λίρα ενώ και η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί και αυτή μουδιασμένη το αποτέλεσμα. Ενδεικτικά, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχολίασε πως «όποιος και να κερδίσει σε αυτό το μέρος του πλανήτη υπάρχουν αρκετά προβλήματα αυτή τη στιγμή».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το