Οικονομία

Economist: Αυτή είναι η καλύτερη πόλη για να ζει κανείς – Η χρυσή και η μαύρη λίστα

Καλά κρατεί την φήμη της Βιέννη, «η πόλη των ονείρων» καθώς για άλλη μια φορά βγήκε πρώτη στην κατάταξη του Economist Intelligence Unit (EIU), ως η καλύτερη πόλη για να ζει κανείς.

Το Economist έβγαλε και φέτος μια λίστα αφού κατέταξε 173 πόλεις σε όλο τον κόσμο με βάση μια σειρά σημαντικών παραγόντων, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η σταθερότητα, οι υποδομές και το περιβάλλον.

Η Βιέννη διατήρησε την πρώτη της θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ζωτικότητας της EIU, κερδίζοντας επαίνους για τις αξιόπιστες υποδομές της, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία της και τις άψογες υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας.

Η δεύτερη καλύτερη πόλη είναι η Κοπεγχάγη της Δανίας.

Ενώ η Μελβούρνη και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας είχαν υποχωρήσει στη λίστα τα τελευταία χρόνια, με το Σίδνεϊ να βγαίνει πρόσφατα από την πρώτη δεκάδα και τη Μελβούρνη να ισοβαθμεί στη 10η θέση με την Οσάκα της Ιαπωνίας το 2022, και οι δύο πόλεις ανέβηκαν και πάλι, καταλαμβάνοντας την τρίτη και την τέταρτη θέση αντίστοιχα.

Ο Καναδάς εκπροσωπήθηκε καλά φέτος, με τρεις από τις πόλεις του: το Κάλγκαρι, το Βανκούβερ και το Τορόντο που κατέλαβαν μια θέση στην πρώτη 10άδα.

Παράλληλα, η Ελβετία είχε δύο συμμετοχές στην πρώτη 10άδα, με τη Ζυρίχη να καταλαμβάνει την έκτη θέση και τη Γενεύη να ισοβαθμεί στην έβδομη θέση με το Κάλγκαρι.

Η Οσάκα, η οποία είδε μια μικρή αύξηση στους βαθμούς της για τον πολιτισμό και το περιβάλλον λόγω της άρσης μέτρων για τον κορονοϊό συμπληρώνει την πρώτη 10άδα.

Αναλυτικά, η «χρυσή» δεκάδα:

Βιέννη (Αυστρία)
Κοπεγχάγη (Δανία)
Σίδνεϊ (Αυστραλία)
Μελβούρνη (Αυστραλία)
Βανκούβερ (Καναδάς)
Ζυρίχη (Ελβετία)
Κάλγκαρι (Καναδάς)
Γενεύη (Ελβετία)
Τορόντο (Καναδάς)
Οσάκα (Ιαπωνία), Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία)
Οι μεγάλες πτώσεις
Παρ΄ότι η Ευρώπη είχε ισχυρή παρουσία στην κορυφή του καταλόγου, οι ευρωπαϊκοί προορισμοί κυριάρχησαν και στον κατάλογο των πόλεων που υπέστησαν τις μεγαλύτερες πτώσεις στην κατάταξη φέτος.

Η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, το Λονδίνο, και η πρωτεύουσα της Σουηδίας, η Στοκχόλμη, βρέθηκαν αμφότερες να υποχωρούν στην κατάταξη, με την πρώτη να πέφτει 12 θέσεις στην 46η θέση και τη δεύτερη να πέφτει 22 θέσεις στην 43η θέση.

Και αφού εισήλθε στην έρευνα για τη βιωσιμότητα για πρώτη φορά το 2022 στο νούμερο 35, η πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο, έπεσε φέτος στην 58η θέση.

«Καμία από αυτές τις πόλεις δεν σημείωσε ιδιαίτερα απότομη πτώση στη βαθμολογία του δείκτη της, αλλά δεν κατάφεραν να σημειώσουν τα κέρδη που σημείωσαν πολλές άλλες πόλεις -ιδιαίτερα στην Ασία- κατά το προηγούμενο έτος», αναφέρεται στην έκθεση.

Η αναφορά για την Αθήνα

Η Αθήνα φαίνεται πως δεν βρίσκεται στη λίστα, με την έκθεση να αναφέρει πως: «Σε πολλές πόλεις, όπως η Αθήνα (Ελλάδα), ο βαθμός της σταθερότητας έχει μειωθεί φέτος λόγω αναταραχών. Ο πληθωρισμός, η δυσαρέσκεια για τις συνθήκες εργασίας και οι περιστασιακές ελλείψεις αγαθών έχουν προκαλέσει απεργίες και διαμαρτυρίες».

Οι χειρότερες πόλεις
Την ίδια ώρα, το Αλγέρι της Αλγερίας, η Τρίπολη της Λιβύης και η Δαμασκός της Συρίας κατατάχθηκαν στις τρεις λιγότερο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο.

Η Δαμασκός, που είναι σταθερά μία από τις πόλεις με τη χαμηλότερη κατάταξη στην έρευνα, δεν έκανε καμία βελτίωση.

Tο Κίεβο, που έλειπε από τη λίστα του 2022 λόγω της εισβολής της Ρωσίας, έπεσε φέτος στη λίστα και κατατάσσεται πλέον στις 10 λιγότερο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο.

Αναλυτικά, οι χειρότερες πόλεις:

Ντουάλα (Καμερούν)
Κίεβο (Ουκρανία)
Χαράρε (Ζιμπάμπουε)
Ντάκα (Μπαγκλαντές)
Πορτ Μόρεσμπι (Παπούα Νέα Γουινέα)
Καράτσι (Πακιστάν)
Λάγος (Νιγηρία)
Αλγέρι (Αλγερία)
Τρίπολη (Λιβύη)
Δαμασκός (Συρία)

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το