Κόσμος

Δραματική μείωση αποθεμάτων νερού στην Κωνσταντινούπολη: 58 ημέρες αντοχής, αν δεν βρέξει

Καμπανάκι κινδύνου χτυπάει στην Κωνσταντινούπολη που βρίσκεται αντιμέτωπη με λειψυδρία.

Το ποσοστό πληρότητας των φραγμάτων της Κωνσταντινούπολης έπεσε κάτω από το 20%, φθάνοντας στο 19,89%, μετά τη δραματική μείωση των αποθεμάτων νερού στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης εξαιτίας της έλλειψης βροχοπτώσεων που παρατηρείται εδώ και μήνες.

Αναφέρεται ότι στην Κωνσταντινούπολη απομένουν περίπου 58 ημέρες νερού, αν δεν υπάρξει βροχόπτωση. Οι μετεωρολόγοι δήλωσαν ότι δεν αναμένεται κάτι τέτοιο μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Χαρακτηριστικά στον ταμιευτήρα Terkos, το ποσοστό πληρότητας έπεσε στο 9,43%, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Επισημαίνεται ότι ο εν λόγω ταμιευτήρας είχε πληρότητα 45,9% στα τέλη Οκτωβρίου του 2022, ενώ τον Οκτώβριο του 2015 το ποσοστό πληρότητας που καταγράφηκε έφτανε το 73,53%. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η Κωνσταντινούπολη διαθέτει σήμερα 174,75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στα φράγματά της.

Η ξηρασία μεγαλύτερη καταστροφή από σεισμό
Εξηγώντας το φαινόμενο ο Μετεωρολόγος Γκιουβέν Οζντεμίρ δήλωσε: «Όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στη Σμύρνη, δυστυχώς, δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου βροχοπτώσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Φυσικά, αυτό επηρεάζει τρομερά τα υπόγεια νερά μας. Θεωρώ ότι η ξηρασία είναι μεγαλύτερη καταστροφή ακόμα και από έναν σεισμό. Τη μετεωρολογική ξηρασία ακολουθεί η υδρολογική ξηρασία, δηλαδή το νερό στις λίμνες, τα φράγματα και τα ποτάμια μας μειώνεται. Τα υπόγεια νερά μας μειώνονται. Επειδή δεν υπάρχουν χιονοπτώσεις. Καθώς δεν υπήρξε χιονόπτωση πέρυσι, δυστυχώς τα υπόγεια νερά μας μειώθηκαν. Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά μοντέλα, ελπίζουμε ότι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος θα είναι βροχεροί, καθώς κατά το μήνα Οκτώβριο δεν είχαμε σημαντικές βροχοπτώσεις, ενώ αναμένουμε υψηλές θερμοκρασίες κατά τις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου. Φυσικά, αυτές θα επηρεάσουν ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης. Βέβαια, έχουμε πλέον περάσει τον συναγερμό για την ξηρασία, λέμε ότι “χτυπάει καμπανάκι”. Τα μέτρα πρέπει να ληφθούν γρήγορα. Πάντα υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να πετάμε το νερό που χρησιμοποιούμε. Πρέπει να ανακυκλώνεται. Αν βρέχει, πρέπει να δημιουργηθούν χώροι αποθήκευσης όμβριων υδάτων, δεξαμενές και αποθήκες. Το νερό σήμερα ρέει στις βρύσες μας, αλλά αν συνεχίσει έτσι στο μέλλον, μας περιμένει κρίση».

Η πιο στεγνή χρονιά
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Τμήματος Τεχνολογιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ισμαήλ Αϊντίν επισήμανε: «Είχαμε την πιο στεγνή χρονιά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Αντλήσαμε 90 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λιγότερο νερό από τα φράγματά μας το 2022-2023 σε σύγκριση με το 2007, το οποίο θεωρούμε το χειρότερο έτος. Είχαμε μια εξαιρετικά ξηρή περίοδο τα τελευταία 20-30 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, όπως και στη λεκάνη του Μαρμαρά. Στην Κωνσταντινούπολη, διαχειριζόμαστε το νερό μας με τον κύκλο των βροχοπτώσεων. Περιμένουμε οι βροχοπτώσεις να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο-Νοέμβριο με το φθινόπωρο, τα φράγματα να φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα το χειμώνα και στη συνέχεια περιμένουμε αυτά τα επίπεδα των φραγμάτων να πέσουν τους καλοκαιρινούς μήνες προς το φθινόπωρο. Αυτή η διαδικασία που βιώνουμε συνεχίζεται στη φυσική της ισορροπία, αλλά είμαστε αναλογικά πολύ χαμηλά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το επόμενο διάστημα, αν έρθουν οι αναμενόμενες βροχοπτώσεις, η Κωνσταντινούπολη θα γεμίσει και πάλι τα φράγματά της και η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το