Τοπικά

Διπλασιάζοντας το χρόνο ζωής των στεντ “Θ”  

SANYO DIGITAL CAMERA

Ο διπλασιασμός του χρόνου ζωής των υλικών που χρησιμοποιούνται στην αγγειοχειρουργική, όπως τα στεντ, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι πάσχοντες, αλλά και το Κράτος να γλιτώνει έξοδα, είναι μεταξύ άλλων ο στόχος του σημαντικού ερευνητικού έργου που υλοποιείται από το Εργαστήριο του Αντοχής Υλικών και Μικρομηχανικής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Εργαστήριο Αγγειοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου με τίτλο «Κόπωση Υλικών που χρησιμοποιούνται στην Αγγειοχειρουργική» και το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Αριστεία ΙΙ», παρουσιάζονται από χθες στο ξενοδοχείο Volos Palace, όπου μέχρι και μεθαύριο Παρασκευή θα διεξαχθούν δύο ημερίδες και ένα συνέδριο.

Οι καθηγητές κ.κ. Γιαννακόπουλος (Πολιτικών Μηχανικών), Γιαννούκας (Ιατρική) και Καρακασίδης (Πολιτικών Μηχανικών) είναι οι βασικοί συνεργάτες σε αυτό το ερευνητικό έργο.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, υπεύθυνος του εργαστηρίου Αντοχής Υλικών και Μικρομηχανικής, και εκ των βασικών συντελεστών του ερευνητικού έργου κ. Αντώνης Γιαννακόπουλος ανέφερε πως «στα υλικά που χρησιμοποιούνται στην αγγειοχειρουργική περιλαμβάνονται τα στεντ που βάζουμε με τα μπαλονάκια, τα μοσχεύματα τόσο τεχνικά όσο και φυσικά, τα επιθέματα σε επεμβάσεις αγγειοπλαστικής. Λέγοντας, λοιπόν για κόπωση των υλικών, εννοούμε, ότι τα υλικά αυτά υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενη φόρτιση. Όπως η καρδιά κτυπά 100000 φορές την ημέρα, το ίδιο αυτά τα υλικά φορτώνουν και αποφορτώνουν. Λόγω αυτού του πλήθους των επαναλήψεων δημιουργούνται πιθανά ενδεχόμενα αστοχίας. Επομένως πρέπει να τα προσέχουμε, να προβλέπουμε το χρόνο ζωής του, ώστε να προβλέψουμε μια πιθανότητα να προλάβουμε την καταστροφή τους με αντικατάσταση. Ο δικός μας ρόλος ως Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ήταν να μελετήσουμε, πώς ακριβώς γίνεται αυτή φόρτιση, με ποιο τρόπο μαζεύεται αυτή η φθορά των υλικών και να τα ποσοτικοποιήσουμε χρησιμοποιώντας δεδομένα από την ιατρική, καθώς οι γιατροί γνωρίζουν το φυσιολογικό μέρος αυτής της ιστορίας αναφέροντάς μας τα αιμοδυναμικά στοιχεία και εμείς τα μετατρέπουμε σε αριθμούς και μοντέλα που στη συνέχεια μας δίνουν τα αποτελέσματα για το πόσο θα κρατήσουν. Το ένα μέρος του ερευνητικού έργου είναι η μελέτη του τι γίνεται τώρα με αυτά τα υλικά και το δεύτερο μέρος να σχεδιάσουμε νέα υλικά για να γίνουν ανθεκτικότερα. Ο μέσος χρόνος ζωής αυτών των υλικών είναι από δύο έως πέντε χρόνια, αλλά εμείς θέλουμε να διπλασιάσουμε αυτό το χρονικό διάστημα».

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Θεόδωρος Καρακασίδης σημείωσε πως «εμείς ασχολούμαστε με το κομμάτι προσομοίωσης ρευστών σε μίκρο και νάνο περιοχές, γιατί έχει ενδιαφέρον στη διαρροή αίματος στα αγγεία και στα στεντ. Και τα αποτελέσματα είναι θετικά. Και πρόκειται ένα διαθεματικό ερευνητικό έργο που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα συνεργασίας της Πολυτεχνικής και της Ιατρικής και για άλλες περιπτώσεις.

Το ερευνητικό  έργο υλοποιείται  σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ρευστομηχανικής και Εργαστήριο Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η ομάδα έργου αποτελείται από τους εξής:  Γιαννακόπουλος Α. , Λιακόπουλο Α., Γιαννούκα Α.  Δρ. Άννα Ζερβάκη , Δρ. Αλέξης Κορδολέμης, κ. Ιωάννης Γκαβαρδίνας, Υπ. Διδάκτωρ Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ., κα. Χαρά Χαραλάμπους, Υπ. Διδάκτωρ, Τμήμα Πολιτικών  Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Κύπρου κ. Αθανάσιος Αθανασούλας, Υπ. Διδάκτωρ Αγγειοχειρουργική Κλινική, Τμήμα Ιατρικής Π.Θ.  Δρ. Νικόλαος Ρούσας, Αγγειοχειρουργός, Επιστημονικός Συνεργάτης Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, Τμήμα Ιατρικής Π.Θ.  Δρ. Λεωνίδας Σπύρου, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Π.Θ Δρ. Φίλιππος Σοφός, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ., τους Επιστημονικούς  Συνεργάτες  κ. Γλυκερία Μπαλαμώτη, Χατζηνίκου Ελένη, και τον Υπεύθυνο Καινοτομίας –Επιχειρηματικότητας κ. Μπουρντένα Δημήτριο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το