Πολιτισμός

Δημήτρης Πιατάς: «Το χιούμορ να εκφράζει την αλήθεια, αλλιώς είναι αστείο στην καλύτερη περίπτωση…»

Η συνομιλία μας με τον Δημήτρη Πιατά έγινε με αφορμή τη συγγραφική του ιδιότητα. Το βιβλίο του Σινέ Λαύκος (εκδόσεις Μεταίχμιο), είναι μια νουβέλα με άξονα το ομώνυμο χωριό του Πηλίου. Ανάμεσα σε απώλειες, χαρές και λύπες, το βιβλίο είναι ένας ύμνος στη φιλία και τη ζωή, διανθισμένο με τις μνήμες, αλλά και με το χαρακτηριστικό γνώρισμα του δημοφιλούς ηθοποιού, αυτό του ευφυούς χιούμορ. Το βιβλίο του Δημήτρη Πιατά ΣΙΝΕ ΛΑΥΚΟΣ θα παρουσιαστεί στον Βόλο τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο Public (Ογλ 28).

Σινέ Λαύκος ο τίτλος της αυτοβιογραφικής νουβέλας σας, που διαδραματίζεται στο ομώνυμο χωριό του Πηλίου. Πώς μια εξοχική κατοικία έγινε αφορμή για τη συγγραφή ενός βιβλίου;
Το «Σινέ Λαύκος» είναι κατευθείαν αναφορά στην ταινία «Σινεμά ο Παράδεισος» του Τορνατόρε. Όταν ένα χωριό, ένα σπίτι χτισμένο το 1875, με πέτρες από την περιοχή, γίνεται αγορά εξοχικής κατοικίας και αρχίζει να σου μιλά, είναι η αρχή για μεταφυσική ταινία, με στοιχεία θρίλερ ή το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας.

Το βιβλίο κινείται ανάμεσα σε ευχάριστες αναμνήσεις, φιλοσοφικές αναζητήσεις, ιστορικά στοιχεία και απώλειες. Ήταν μια ευκαιρία και για αυτοανάλυση;
Έχετε απόλυτο δίκιο. Η συνύπαρξη με τους φίλους στον συγκεκριμένο τόπο σχετίζεται με την ψυχανάλυση. Μόνο που ο «καναπές» του ψυχαναλυτή αντικαταστάθηκε από «τραπέζι» για τσιμπούσια, γλέντια και θεραπευτικά τσίπουρα.

Παρόλη την αυτοαναφορικότητα είναι εντυπωσιακό ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένα στοιχείο από την ιδιότητα με την οποία σας γνωρίζουμε, αυτή του ηθοποιού…
Πιθανώς έχει σχέση με τον χαρακτήρα μου. Δεν παίρνω μαζί μου την ιδιότητα του ηθοποιού στην καθημερινότητά μου, την αφήνω εκεί που ανήκει… στη σκηνή!

Η δική μου ματιά ανέγνωσε έναν ύμνο στη φιλία και τη ζωή. Θέλετε να σχολιάσετε;
Ήθελα να τιμήσω τη φιλία, που για αυτήν ευθυνόμαστε εμείς, και τη ζωή, που για αυτήν ευθύνεται η φύση!

Είναι η απώλεια φίλων μια καλή αφορμή για να αναθεωρήσουμε – και να κάνουμε καλύτερη – τη δική μας ζωή;
Η απώλεια φίλων δημιουργεί εσωτερική αναστάτωση. Τελειώνει η συγκατοίκηση και πρέπει να βρεις να νοικιάσεις άλλον χώρο. Νομίζω ότι η Κική Δημουλά το είπε εξαιρετικά: «Κύριε, μη μας πάρεις κι άλλο τις απώλειές μας, δεν έχουμε πού αλλού να μείνουμε».

Παραθέτετε αρκετά ποιήματα και στην αφήγησή σας. Θεωρείτε τον ποιητικό λόγο ισάξιο με τον πεζό;
Ο ποιητικός λόγος προϋπήρξε του πεζού. Και μόνο γι’ αυτό δεν είναι μόνο ισάξιος, αλλά και πρώτος στη σειρά αξιολόγησης.

Στη διάρκεια των χρόνων που πέρασαν ποιες διαφορές προς το καλύτερο διακρίνετε στον Λαύκο και στο Πήλιο γενικότερα, αλλά και τι νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξει;
Ο Λαύκος εξελίσσεται κρατώντας το παρελθόν, ενώ βαδίζει στο μέλλον τουριστικά… Γιατί όχι; Αφού αυτή είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας. Όταν πρωτοπήγα, δεν υπήρχε κρεβάτι για να κοιμηθώ! Τώρα είναι γεμάτος από καταλύματα, παραδοσιακούς ξενώνες, ξενοδοχεία. Αυτό που πρέπει να διασώσει, να προβάλει, να χαρτογραφήσει είναι το «ιστορικό του κέντρο», είναι η μνήμη του και η περιουσία του.

Πόσο συγγενεύουν οι δυο τέχνες – της ηθοποιίας και της συγγραφής;
Έχουν σχέση και συγγένεια με την καταγραφή της ατμόσφαιρας των συναισθημάτων και καταστάσεων. Η διαφορά είναι ότι στο θέατρο είσαι στον αέρα και στη συγγραφή στο… χαρτί! Και τότε δεν μετράει το μέγεθος, αλλά η μνήμη!

Τη σεζόν που διανύουμε πρωταγωνιστείτε σε δυο διαφορετικές σκηνές. Θέλετε να μας πείτε;
Συνεχίζω για δεύτερη χρόνια τους «Ήρωες» του Sibleyras στο θέατρο Βασιλάκου με τον Γιάννη Φέρτη, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, έργο που μας χάρισε το βραβείο ερμηνείας από το κοινό του Αθηνοράματος 2018-19, και στο θέατρο Παλλάς το έργο του Βίκτωρος Ουγκό «Η Παναγία των Παρισίων», ερμηνεύοντας τον Κουασιμόδο, με Εσμεράλδα τη Νάντια Κοντογιώργου.

Είναι το (λεπτό) χιούμορ ένας ευφυής τρόπος για να εκφράσουμε πικρές αλήθειες;
Το χιούμορ πρέπει να εκφράζει την αλήθεια, αλλιώς είναι αστείο στην καλύτερη περίπτωση. Πλάκα στη χειρότερη.

Ποια αξία θεωρείτε αδιαπραγμάτευτη;
Την προσωπική μου ηθική που δεν έχει σχέση με τη χριστιανική, αλλά με την εντιμότητα των δικών μου «κόκκινων» γραμμών.

Τι είναι ευτυχία για εσάς;
Να ζεις τις στιγμές σου! Που όσο μικρές και ασήμαντες είναι τόσο καλύτερα, γιατί είναι εφικτές. Άρα είσαι διαρκώς και εύκολα επαναλαμβανόμενος, ευτυχής!!

Συνέντευξη
Χαριτίνη Μαλισσόβα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το