Αθλητισμός

Δίδυμο από… χρυσάφι στον ΝΟΒΑ-Ε. Κουκλουμπέρη και Σ. Μιχαηλίδη διαπρέπουν στην κωπηλασία

Δίδυμο από… χρυσάφι διαθέτει στην κωπηλασία ο ΝΟΒΑ. Ευθυμία Κουκλουμπέρη και Σωτηρία Μιχαηλίδη ξεχωρίζουν με τις επιδόσεις τους και ήδη αποτελούν μέλος της Εθνικής ομάδας έχοντας μπροστά τους μεγάλες διοργανώσεις. Οι δύο ταλαντούχες αθλήτριες μιλούν στη «ΘτΔ» για την πορεία, τις δυσκολίες, τους στόχους και τα όνειρα τους.

Πότε αρχίσατε να ασχολείστε με τον αθλητισμό;

Ε.Κ.: «Γεννήθηκα στις 3 Αυγούστου 2005 και από το Δημοτικό άρχισα να ασχολούμαι με τον αθλητισμό.. Πρώτα ασχολήθηκα με την ενόργανη γυμναστικά. Έπειτα δοκίμασα στίβο, τένις, βόλεϊ και στη Β’ Γυμνασίου ήρθα σε επαφή με την κωπηλασία. Την επέλεξα μετά από προτροπή του πατέρα μου, ο οποίος είχε κι αυτός ασχοληθεί με το άθλημα ως πηδαλιούχος».

Σ.Μ.: «Είμαι γεννημένη στης 11 Δεκεμβρίου του 2005 και ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον αθλητισμό στην ηλικία των τεσσάρων που έκανα μπαλέτο και μετά πέρασα από διάφορα αθλήματα, όπως στίβος και ρυθμική γυμναστική. Η απόφασή μου να το ακολουθήσω ήταν μία απρόοπτη έκπληξη. Κωπηλασία ξεκίνησα στα μέσα του 2019 σαν μια καλοκαιρινή δραστηριότητα αφού μου το είχε προτείνει ο νονός μου καθώς τότε είχε ξεκινήσει και ο γιος του».

Συναντήσατε δυσκολίες στην αρχή;

Ε.Κ.: «Στην αρχή συνάντησα δυσκολίες, καθώς οι προπονήσεις ήταν αρκετά απαιτητικές, αλλά αποφάσισα να συνεχίσω με το συγκεκριμένο άθλημα, καθώς ήταν αυτό που μου άρεσε περισσότερο απ’ όλα όσα είχα δοκιμάσει ως τότε».

Σ.Μ.: «Όταν πρωτοξεκίνησα δεν είχα σκοπό να συνεχίσω, γιατί ήταν κάτι τελείως διαφορετικό από το είδος γυμναστικής  που είχα συνηθίσει να κάνω μέχρι εκείνη την στιγμή και ήμουν και επίσης ένα παιδί που δεν είχε καθόλου αντοχή στην κούραση. Έβρισκα πάντα τον εαυτό μου τελευταίο στο τρέξιμο και ζοριζόμουν πάρα πολύ να βγάλω τις προπονήσεις. Τα συναισθήματα, όμως, που μου προκαλούταν όταν η βάρκα κυλούσε στο ήρεμο νερό ήταν τόσο ευχάριστα και έντονα που δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα έπρεπε να σταματήσω Σιγά-σιγά  άρχισαν να γίνονται τα πράγματα λίγο καλύτερα σε ό,τι αφορά στην υπόλοιπη προπόνηση κι έτσι αποφάσισα να συνεχίσω για να δω σε τι φυσική κατάσταση μπορώ να φέρω τον εαυτό μου και πού μπορεί να με βγάλει αυτό το άθλημα».

Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιτυχίες μέχρι τώρα;

Ε.Κ.: «Εκτός από πανελλήνια μετάλλια η μεγαλύτερή μου διάκριση είναι το χάλκινο μετάλλιο στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων στο αγώνισμα της τετρακώπου άνευ πηδαλιούχου, η 8η θέση στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων στην τετράκωπο άνευ, καθώς και δύο χάλκινα μετάλλια στο Βαλκανικό του 2021».

Σ.Μ.: «Σίγουρα η πιο σημαντική επιτυχία μου είναι μέχρι στιγμής η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στην τετράκωπο άνευ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 19 2023 στο Μπριβ της Γαλλίας. Επίσης η συμμετοχή μου και κατάκτηση της 8ης θέσης σε τετράκωπο άνευ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 19 στο Βαρέζε της Ιταλίας το 2022. Επίσης έχω τέσσερα χάλκινα σε βαλκανικά πρωταθλήματα κάτω τον 19 το 2021 και το 2022. Όσο αφορά στα πανελλήνια πρωταθλήματα τα τελευταία τρία χρόνια έχω κατακτήσει δύο χρυσά, έξι ασημένια και δύο χάλκινα. Έχω κερδίσει και δύο χρυσά μετάλλια στα σχολικά πρωταθλήματα των δύο τελευταίων χρόνων. Έχω επίσης ένα χάλκινο μετάλλιο σε ατομική επίδοση και ένα ασημένιο στην σκυταλοδρομία σε πρωτάθλημα κλειστής κωπηλασίας».

Ποιες είναι οι επόμενες διοργανώσεις που θα λάβετε μέρος και πού στοχεύετε;

Ε.Κ.: «Η επόμενη διοργάνωση για την οποία προετοιμάζομαι είναι το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ19, που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στο Παρίσι. Στόχος μου είναι η κατάκτηση ενός ακόμη μεταλλίου».

Σ.Μ.: «Η επόμενη διοργάνωση που θα προσπαθήσω να λάβω μέρος είναι το Βαλκανικό Πρωτάθλημα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, όπου φυσικά θα στοχεύσω στο βάθρο και την κατάκτηση μεταλλίου».

Ποιες ικανότητες απαιτεί η κωπηλασία;

Ε.Κ.: «Η κωπηλασία είναι ένα αρκετά απαιτητικό άθλημα. Δύναμη, αντοχή, μυαλό, συντονισμός και υπομονή είναι κάποιες από τις ικανότητες που πρέπει να σε διακρίνουν».

Σ.Μ.: «Η κωπηλασία είναι ένα άθλημα, το όποιο απαιτεί να έχεις μεγάλη ψυχική δύναμη και θέληση για να μπορέσεις κατακτήσεις τους στόχους σου. Φυσικά και βοηθάει αρκετά το ταλέντο και η σωματοδομή του παιδιού, αλλά χωρίς την ικανότητα να πειθαρχείς τον εαυτό σου στον πόνο και στην κούραση, τα δύο πρώτα είναι άχρηστα. Θέλει φυσική αντοχή, σωματική δύναμη, πειθαρχία και μεγάλη ανοχή στον πόνο».

Πολλά κορίτσια ίσως το θεωρούν ανδρικό σπορ, επειδή χρειάζεται δύναμη. Εσείς τι θα συνιστούσατε; Ποια οφέλη μπορεί να προσφέρει η κωπηλασία;

Ε.Κ.: «Σίγουρα δεν είναι ανδρικό σπορ. Γι’ αυτό θα πρότεινα σε όσα κορίτσια δεν έχουν δοκιμάσει το άθλημα, να παρακολουθήσουν κάποια από τις προπονήσεις μας στον ΝΟΒΑ. Με το συγκεκριμένο άθλημα αποκτάς καλή φυσική κατάσταση, δύναμη, αντοχή, επαφή με το υγρό στοιχείο και υπευθυνότητα. Επιπλέον μαθαίνεις να φροντίζεις εκτός από τον εαυτό σου και τη βάρκα σου, που είναι η προέκταση του εαυτού σου».

Σ.Μ.: «Υπάρχει αυτό το στερεότυπο του ανδρικού σπορ που περιτριγυρίζει την κωπηλασία λόγω της μυϊκής μάζας που αναπτύσσεται με την προπόνηση. Η αλήθεια είναι πως το έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές κι εγώ η ίδια στην καθημερινότητά μου. Δεν θεωρώ πως η κωπηλασία είναι ανδρικό άθλημα και θα ενθάρρυνα να το δοκίμαζαν περισσότερα κορίτσια γιατί πέρα από την καλή φυσική κατάσταση και το γραμμωμένο σώμα που σίγουρα θα αποκτήσεις, αναπτύσσεις μια διαφορετική νοοτροπία που σε οδηγεί σε ένα άλλο επίπεδο αυτοπεποίθησης».

Πώς καταφέρατε να συνδυάσετε το σχολείο με την κωπηλασία; Είναι απαιτητική η προπόνηση με πολύ πρωινό ξύπνημα;

Ε.Κ.: «Ο συνδυασμός δεν θα έλεγα ότι είναι εύκολος, καθώς οι προπονήσεις είναι αρκετά απαιτητικές. Χρειάζεται να ξυπνάς πολύ πρωί, να πηγαίνεις στην πρωινή προπόνηση αμέσως μετά το σχολείο και μετά ξανά προπόνηση. Γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω για την κατανόηση και τη βοήθεια τους καθηγητές μου στο 1ο ΕΠΑΛ Βόλου».

Σ.Μ.: «Η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά δύσκολο να τα συνδυάσεις και τα δύο, στοχεύοντας δηλαδή και στους καλούς βαθμούς, Πρέπει να υπάρχει ένα πολύ καλά υπολογισμένο πρόγραμμα για να μπορέσει κάποιος να διαχειριστεί την κούραση των προπονήσεων και ειδικά όταν θα υπάρχουν μέρες που θα υπάρχουν προπονήσεις και πριν και μετά από το σχολείο. Δεν θα κρύψω ότι υπήρχαν στιγμές και χρονικές περίοδοι που ήμουν εξαντλημένη από το πρόγραμμα που έπρεπε να ακολουθήσω, αλλά προσπαθούσα πάντα να είμαι προσηλωμένη στον στόχο μου».

Φέτος ήσασταν μαθήτριες της Γ’ Λυκείου, αλλά λόγω του μπόνους από τις διεθνείς σου επιτυχίες δεν χρειάστηκε να δώσετε Πανελλήνιες. Σε ποια σχολή έχετε επιλέξει να φοιτήσετε;

Ε.Κ.: «Το σημαντικό είναι ότι λόγω των διακρίσεών μου απέκτησα το δικαίωμα της εισόδου στο Πανεπιστήμιο χωρίς να δώσω πανελλήνιες. Ακόμη δεν έχω κάνει την τελική μου επιλογή. Θα ήθελα να μελετήσω τα προγράμματα σπουδών κάποιων σχολών που με ενδιαφέρουν».

Σ.Μ.: «Η αλήθεια είναι πως δεν έχω καταλήξει εντελώς σε κάποια σχολή. Είμαι ανάμεσα στην ψυχολογία, γιατί μου αρέσει πολύ σαν αντικείμενο, και στην γυμναστική ακαδημία καθώς θα ήθελα πάρα πολύ να συνεχίσω να ασχολούμαι με τον χώρο του αθλητισμού».

Ποια είναι η στάση των προπονητών, των συναθλητών και του ΝΟΒΑ γενικότερα απέναντί σας;

Ε.Κ.: «Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισα τα τελευταία δύο χρόνια, αφού νόσησα από κορωνοϊό δύο φορές, τελικά με τη βοήθεια της οικογένειάς μου, αλλά και των προπονητών μου κατάφερα να επανακάμψω και να ξαναβρεθώ σε καλή αγωνιστική κατάσταση, ώστε να επιλεγώ από την Εθνική ομάδα. Εξάλλου οι συναθλητές μου πάντα με στήριζαν, ακόμη κι όταν υστερούσα αγωνιστικά κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής μου από τον Covid-19».

Σ.Μ.: «Οι προπονητές μου ήταν και είναι πάντα δίπλα μου στις επιλογές μου, με συμβουλεύουν και με βοηθάνε σε κάθε βήμα μου. Οι συναθλητές μου επίσης  με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ να φτάσω μέχρι εδώ, υπάρχουν παιδιά που είναι μαζί μου από τα πρώτα μου βήματα. Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνεσαι πως δεν περνάς όλο το ζόρι μόνος σου και με αυτά τα παιδιά έχουμε δημιουργήσει πολύ δυνατούς δεσμούς».

Πόσο σημαντική είναι η συμβολή της οικογένειάς σας;

Ε.Κ.: «Όπως έχω ήδη αναφέρει, η οικογένειά μου ήταν και είναι το βασικό μου στήριγμα. Πέρα από την οικονομική στήριξη, με στηρίζει ψυχολογικά και ηθικά και είναι δίπλα μου στις καλές και στις δύσκολες στιγμές».

Σ.Μ.: «Η οικογένεια είναι πάρα πολύ σημαντική για να μπορείς να προχωρήσεις σε αυτόν τον τομέα. Μου πρόσφεραν και μου προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη. Ακόμα κι αν δεν είχαν παλιότερα κάποια γνώση πάνω στο αντικείμενο της κωπηλασίας και μόνο το γεγονός πως έχω τους δικούς μου ανθρώπους που με υποστηρίζουν, μου δίνει μια πολύ μεγάλη αίσθηση ασφάλειας».

Ποια είναι τα όνειρά σας για το μέλλον;

Ε.Κ.: «Τώρα αυτό που με απασχολεί είναι το επερχόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Θέλω να τα πάω όσο καλύτερα μπορώ και -γιατί όχι- να κερδίσω ένα ακόμη μετάλλιο. Θα ήταν ωραίο να μπορέσω να συνδυάσω το αγαπημένο μου άθλημα με τις σπουδές μου στην Αθήνα».

Σ.Μ.: «Το όνειρό μου για το μέλλον σίγουρα είναι ένα μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη μου το γεγονός πως αλλάζω φέτος κατηγορία και ότι θέλω παράλληλα να σπουδάσω, αυτό το μετάλλιο γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Θα ξεκινήσω τη φετινή χρονιά δυναμικά και θα δω πώς θα συνεχίσω».

Υπάρχουν κίνητρα για τα παιδιά προκειμένου να ασχοληθούν με την κωπηλασία και τον αθλητισμό γενικότερα;

Ε.Κ.: «Δυστυχώς δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν κίνητρα για τα παιδιά, προκειμένου να ασχοληθούν πιο σοβαρά με τον αθλητισμό αγωνιστικά. Παλιότερα, όπως μου έχουν πει οι δικοί μου, υπήρχαν τα αθλητικά σχολεία, όπου μπορούσαν να φοιτήσουν οι αθλητές. Γι’ αυτό και σήμερα η ενασχόληση με τον αθλητισμό σε επίπεδο αγωνιστικό είναι δύσκολη, καθώς είναι εξαιρετικά απαιτητική και κουραστική, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχεις αρκετό χρόνο να ασχοληθείς σοβαρά με τα μαθήματά σου».

Σ.Μ.: «Σίγουρα τα παιδιά θα πρέπει να ασχολούνται με κάποιο είδος αθλητισμού ακόμα και αν αυτό δεν είναι η κωπηλασία υπάρχουν τόσα πολλά αθλήματα που μπορεί κάποιος να επιλέξει. Ο κάθε ένας μπορεί να βρει το άθλημα που του ταιριάζει. Ο αθλητισμός προσφέρει εκτός από ένα υγειές σώμα, εκτόνωση και προσωπική ευχαρίστηση. Ο πρωταθλητισμός, επίσης, που είναι η άλλη πλευρά του αθλητισμού, σου δίνει εμπειρίες που φτάνουν στο επίπεδο να ζουν πολύ λιγότερα παιδιά, προσωπικές κατακτήσεις και τη δυνατότητα φυσικά να εκπροσωπήσεις τη χώρα μας. Πρέπει να αναφέρουμε και το γεγονός πως ανάλογα με τις κατακτήσεις που έχει κάνει, μπορείς να πάρεις και κάποιο μπόνους για τις εξετάσεις, είτε αυτό είναι μόρια ή ακόμα και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις, κάτι που είναι αρκετά ελκυστικό για πολλά παιδιά».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το