Τοπικά

«Χρυσάφι» η τιμή της φέτας οδεύει στα 20 ευρώ το κιλό

Αδικαιολόγητες χαρακτηρίζουν οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας τις μεγάλες αυξήσεις που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην τιμή της φέτας, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τα 13 ευρώ το κιλό, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για νέες ανατιμήσεις που θα φτάσουν το γαλακτοκομικό προϊόν και τα 20 ευρώ το κιλό. «Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται τιμή μεγαλύτερη από 10 ευρώ το κιλό, καθώς από εκεί και πάνω πρόκειται για αισχροκέρδεια και εκμετάλλευση των κτηνοτρόφων από εμπόρους και μεσάζοντες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο προσωρινός πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας Γ. Τερζάκης.
Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους οι επιπτώσεις από τις δυο πρόσφατες καταστροφικές κακοκαιρίες θα είναι μακροχρόνιες, καθώς έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στον πρωτογενή τομέα της κτηνοτροφίας.

Η παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος έχει μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα η αγορά να αναζητεί λύσεις προκειμένου οι τιμές να κρατηθούν χαμηλά. Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι οι πραγματικές επιπτώσεις των δύο θεομηνιών θα φανούν στο τέλος Νοεμβρίου, καθώς τότε αρχίζει η νέα γαλακτοκομική περίοδος.
«Με αυτό ως δεδομένο δεν γνωρίζουμε ακόμη το ποσοστό της μείωσης στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστός ο ακριβής αριθμός των ζώων που χάθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλίας στις κακοκαιρίες Daniel και Elias» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Αυτή τη στιγμή το γάλα πωλείται από τους κτηνοτρόφους στην τιμή του 1 έως 1,20 ευρώ το κιλό το γίδινο και από 1,20 έως 1,80 ευρώ το κιλό το πρόβειο.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σημαντική μείωση στην παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος της τάξης του 30%, γεγονός που σημαίνει ότι η τιμή πώλησης θα καταγράψει αξιοσημείωτη άνοδο, με αποτέλεσμα και η τιμή της φέτας να γίνει «χρυσάφι» και να αγγίξει τα 20 ευρώ το κιλό.

«Σε καμία περίπτωση η τιμή της φέτας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9 με 10 ευρώ το κιλό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο προσωρινός πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατροτρόφων Θεσσαλίας Γ. Τερζάκης.
Ο ίδιος προσθέτει ότι «για την παραγωγή ενός κιλού φέτας χρειάζονται τέσσερα έως πέντε κιλά γάλα. Άρα, όταν το γάλα πωλείται από τους παραγωγούς – κτηνοτρόφους από 1 έως 1,80 ευρώ το κιλό, η φέτα δεν είναι δυνατόν να πωλείται πάνω από 9 έως 10 ευρώ το κιλό. Έμποροι και μεσάζοντες εκμεταλλεύονται την κατάσταση και διαμορφώνουν αυτές τις τιμές που βλέπουν οι καταναλωτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν στήριξη από τους εμπόρους, οι οποίοι θέλουν απλά να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους. Δεν γίνεται με γάλα αξίας 1.000 ευρώ να θέλεις να βγάλεις κέρδος 4.000 ευρώ».

Ο κ. Τερζάκης ανέφερε, επιπλέον, ότι «το γάλα της Θεσσαλίας δεν φτάνει και ορισμένοι φέρνουν γάλα από το εξωτερικό, για να παράξουν είτε λευκό τυρί είτε φέτα. Η ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας από τις δυο πλημμύρες είναι τεράστιο, καθώς έχει χαθεί το 60% περίπου των ζωικού κεφαλαίου των αιγοπροβάτων. Για να συνεχίσει η φέτα να είναι ένα τυρί «λαϊκής κατανάλωσης», τότε η τιμή δεν θα πρέπει να αυξηθεί» τονίζουν χαρακτηριστικά οι κτηνοτρόφοι, στέλνοντας το μήνυμα στους εμπόρους και τους μεσάζοντες ότι δεν είναι δυνατόν η φέτα να φτάσει στην τιμή των 20 ευρώ το κιλό.
Να αναφερθεί ότι την Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργούν περίπου 600 σύγχρονα τυροκομεία, στα οποία εργάζονται περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι, επί το πλείστον για την παραγωγή φέτας.
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, τα έσοδα από τις εξαγωγές φέτας υπερβαίνουν ετησίως τα 340 εκ. ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το