Τοπικά

Αυστριακό-Ελληνικό Μουσικό Καλοκαίρι 2023 – Μουσική συνάντηση στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Στις νότες εμβληματικών μουσικών συνθέσεων θα ταξιδέψουν οι φίλοι της κλασικής μουσικής, που θα βρεθούν στον κήπο του Aθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, την Κυριακή 27 Αυγούστου, στις 8.15 το βράδυ. Πρόκειται για μια ανοικτή συναυλία, που αποτελεί μέρος του προγράμματος «Ελληνο-Αυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι 2023» της πρεσβείας της Αυστρίας, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Πολιτισμού.
Στον Βόλο η συναυλία συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, το Σωματείο των Φίλων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου. Οι δύο σολίστ, Μαρία Λουίζα Γελαδάρη στο βιολί και η Alba Hernandez στο βιολοντσέλο, θα μας ταξιδέψουν σε ένα εξαίρετο ρεπερτόριο συνθέσεων κλασικής μουσικής.
Όπως είναι γνωστό, το «Αυστριακό-Ελληνικό Μουσικό Καλοκαίρι» είναι ένας πολιτιστικός θεσμός, που φέτος διενεργείται για 8η συνεχή χρονιά και διέπεται από θεμελιώδεις ιδέες, που στηρίζονται στον διάλογο μεταξύ Αυστριακών και Ελλήνων επαγγελματιών καλλιτεχνών, στην ποικιλομορφία της έκφρασης, μέσω των διαφόρων ειδών μουσικής και βεβαίως στη φιλία μεταξύ Αυστρίας και Ελλάδας. Απευθύνεται σε εξαιρετικά ταλαντούχους μουσικούς, υψηλής επαγγελματικής στάθμης, που επιθυμούν να συμβάλλουν στην ξεχωριστή αυτή μουσική εμπειρία για το κοινό.

Με αυτό το πνεύμα, μουσικοί Αυστριακοί και Έλληνες, θα εμφανιστούν από κοινού σε διάφορα σχήματα στην Ελλάδα σε 30 συνολικά συναυλίες από την Κορώνη έως τη Ρόδο και από τα Ιωάννινα έως την Πάτμο, προβάλλοντας την ευρύτητα του μουσικού τοπίου των δύο χωρών. Οι συναυλίες, υποστηρίζονται από την αυστριακή πρεσβεία, ενώ με τον τρόπο αυτό, παρέχεται στήριξη στους Έλληνες διοργανωτές και τους Αυστριακούς μουσικούς, προκειμένου να καταστεί εφικτή η πραγματοποίηση αυτών των μουσικών συναντήσεων.
Στη μουσική συνάντηση (βιολί και βιολοντσέλο) που θα γίνει στην πόλη μας στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, έχει καταρτιστεί ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα με έργα:
W. A. Mozart: Duo for Violin and Violoncello KV 423, Allegro, Adagio, Rondeau.
D. Scarlatti: Sonata K. 466 arranged by O. Mandozzi for Violin and Violoncello
L. v. Beethoven: Duo for Violin and Violoncello No. 1, WoO 27, Allegro comodo,
Larghetto sostenuto, Rondo.
R. Glière: from Eight Duetts for Violin and Violoncello, Berceuse, Canzonetta , Intermezzo, Impromptu, Scherzo, Etude.
P. Vasks: Castillo Interior per violino e violoncello.

Βιογραφικά των σολίστ


Η Μαρία Λουίζα Γελαδάρη, υπότροφη της Αυστρίας, από την Κοζάνη όπου γεννήθηκε (1999) και πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού πολύ μικρή, στο Ωδείο Δημήτρη Δημόπουλου και στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης, η πορεία της έως σήμερα εντυπωσιάζει. Επανειλημμένα πρώτα βραβεία και διακρίσεις της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την οδηγούν σε Masterclasses κορυφαίων μουσικών όπως, οι Ivry Gitlis, Zakhar Bron, Ulf Wallin κ.ά., αλλά και σε προγράμματα προώθησης νέων ταλέντων, όπως η Sommerakademie Mozarteum Salzburg, τα Operncamps der Wiener Philharmoniker, καθώς και στο Mit Musik Miteinander της Kronberg Academy.
Δεκαπεντάχρονη εγκαταστάθηκε στο Σάλτσμπουργκ και εγγράφεται στο Μουσικό Λύκειο, ενώ παράλληλα εισάγεται ως εξαιρετικό ταλέντο στο Πανεπιστήμιο Mozarteum στην τάξη της Esther Hoppe, με την οποία συνέχισε και τις σπουδές της στο Bachelor. Το 2022 της απονέμεται ο τίτλος Bachelor of Arts, με ειδίκευση στο βιολί (Konzertfach) και ακολουθούν οι σπουδές της στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου, στην τάξη της Annelie Gahl μέχρι και σήμερα.
Πολύτιμες εμπειρίες συνέλλεξε ως μέλος, εξάρχων και σολίστ στις Συμφωνικές Ορχήστρες του Musisches Gymnasium Salzburg, τις Landesjugendorchester Salzburg, Philharmonie Salzburg και στην Orpheus Kammerorchester Wien. Από το 2019 είναι μέλος της πρωτοποριακής και βραβευμένης Συμφωνικής Ορχήστρας Γυναικών Αυστρίας (FSOA) και του Κουαρτέτου της από το 2022.
Σε επανειλημμένες προσκλήσεις πολυάριθμων φεστιβάλ είχε την τιμή να συμπράξει με καταξιωμένους μουσικούς, όπως οι: Dr. Gerda Guttenberg, Ζωή Ζενιώδη, Βασίλης Βαρβαρέσος, Κωνσταντίνος Δημηνάκης, Δημήτρης Δημόπουλος, Σπύρος Σουλαδάκης, Πάρις Τσενίκογλου και Δημήτρης Χανδράκης.
Η Μαρία Λουίζα σπουδάζει παράλληλα λυρικό τραγούδι στην τάξη της KS Ildiko Raimondi επίσης στο Πανεπιστήμιο Mozarteum στο Σάλτσμπουργκ.


Η Alba Hernandez γεννήθηκε στο Logrono (La Rioja) της Ισπανίας, όπου έκανε και τα πρώτα της μουσικά βήματα. Το 2014 έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμά της στο Βιολοντσέλο σόλο, από το Μουσικό Πανεπιστήμιο της Κολωνίας στη Γερμανία στην τάξη της Prof. Maria Kliegel.
Στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ Μουσικοπαιδαγωγική στο Βιολοντσέλο. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Μουσική Έρευνα από το International University of La Rioja της Ισπανίας.
Το 2011 έλαβε το Α΄ Βραβείο, με την συμμετοχή της στον διαγωνισμό «Knopf Wettbewerb» στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και την ίδια χρονιά, επίσης, το Α’ Βραβείο στον εθνικό διαγωνισμό για νέους ερμηνευτές «Ibercaja» της Ισπανίας.
Από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι το 2014, μαζί με την πιανίστα Aliya Turetayeva, εμφανίστηκαν σε ρεσιτάλ σε πολυάριθμα μέρη της Γερμανίας. Ήταν ακόμη μέλος της ορχήστρας Kammerphilharmonie Köln, του Classical Köln Trio και του Konstanze Quartett.
Ως μέλος έχει επίσης εμφανιστεί, μεταξύ των άλλων, με τις ορχήστρες «JONDE» (Ορχήστρα Νέων της Ισπανίας), Klassische Philharmonie Bonn και Kölner Symphoniker στη Γερμανία, καθώς και με την Camerata Salzburg και την Mozarteumorchester Salzburg στην Αυστρία.
Αυτή την περίοδο εμφανίζεται με την ορχήστρα Symphonieorchester Vorarlberg (SOV) στο Bregenz της Αυστρίας και τη Female Symphonic Orchestra Austria (FSOA – Ορχήστρα Γυναικών Αυστρίας). Ως μέλος του κουαρτέτου της ορχήστρας αυτής πραγματοποιούν κοινές εμφανίσεις με τη Μαρία Λουίζα Γελαδάρη στο βιολί.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το