Τοπικά

Αθανάσιος Μόσχος: Τέχνη 66 χρόνων στο χειροποίητο έπιπλο

Ο Θανάσης Μόσχος αποτελεί την τρίτη γενιά στο ξύλινο χειροποίητο έπιπλο, συνεχίζοντας μια μακρά οικογενειακή παράδοση στον χώρο του παραδοσιακού επίπλου, που αρχίζει από τον παππού του τον Νικόλαο Μόσχο το 1952, συνεχίστηκε από τον πατέρα του τον Κωνσταντίνο Μόσχο και κατέληξε στα χέρια του τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος συνεχίζει την τέχνη που έμαθε από τον παππού του και τον πατέρα του, ενώ τα έπιπλα που φτιάχνει έχουν φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό.

Η επιχείρηση του Αθανάσιου Μόσχου συνεχίζει μια παράδοση που μετράει αισίως 66 χρόνια με παραδοσιακά χειροποίητα έπιπλα και σκαλιστά, μια τέχνη που έμαθε από τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μόσχο, ο οποίος τη διδάχθηκε και αυτός από τον πατέρα του και παππού του Θανάση, τον Νικόλαο Μόσχο.
Τα χειροποίητα έπιπλα έχουν φτάσει μέχρι το εξωτερικό και συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Θανάσης Μόσχος, στο Λουξεμβούργο, την Ιταλία (Ρώμη), το Βέλγιο (Βρυξέλλες) και την Αγγλία (Λονδίνο).

Έπιπλα με σκαλίσματα, δημιουργίες του Θανάση Μόσχου, έχουν ταξιδέψει σε όλη σχεδόν την Ελλάδα: «Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Μυτιλήνη, Καλαμάτα, Κομοτηνή κ.ά. έχουν φτάσει τα έπιπλα. Πλέον βοηθά πάρα πολύ η τεχνολογία και μπορεί κάποιος να μας βρει πιο εύκολα από το παρελθόν μέσω της ιστοσελίδας και του facebook».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ιστορία του παραδοσιακού επίπλου αρχίζει πολλά χρόνια πριν. Δίνεται έμφαση στα σκαλίσματα και τα σχέδια εμπνευσμένα από την ιστορία και την παράδοση του Πηλίου. Από εκεί προέρχονται κυρίως τα ερεθίσματα και μπαίνουν πάνω στο έπιπλο».
«Η δουλειά είναι δύσκολη, αλλά ξεχωριστή και πολύ όμορφη. Σε γεμίζει σαν άνθρωπο, ενώ απαιτεί χρόνο, ψάξιμο και παρατηρητικότητα. Πρέπει να προσέχεις την κάθε λεπτομέρεια και χρειάζεται μεράκι για να βγει ένα όμορφο αποτέλεσμα» τόνισε ο επιπλοποιός.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα έπιπλα γίνονται από την αρχή σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πελάτη και το ξύλο παίρνει μορφή και τροποποιείται πάνω στις επιθυμίες του.
Ο Θανάσης Μόσχος είναι από τους λίγους που έχουν μείνει στην κατασκευή του παραδοσιακού χειροποίητου επίπλου, που, όπως ανέφερε, πρόκειται για μία τέχνη ουσιαστικά.
«Ο κόσμος δείχνει ότι ακόμα προτιμά το χειροποίητο παραδοσιακό έπιπλο» συμπλήρωσε ο ίδιος, ενώ οι προτιμήσεις έχουν να κάνουν με τις ανάγκες που έχει ο καθένας στο σπίτι του.
Ο ίδιος πήρε προσφάτως μέρος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κλέβοντας τα βλέμματα των επισκεπτών με τα έπιπλα που εκτέθηκαν, με τους περισσότερους να δείχνουν ενδιαφέρον για την τέχνη του παραδοσιακού χειροποίητου επίπλου.
Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται κυρίως για το παραδοσιακό χειροποίητο έπιπλο είναι δρυς, καστανιά και δεσποτάκι, ενώ σύμφωνα με τον Θανάση Μόσχο συνδυάζονται η ποιότητα με τις προσιτές τιμές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το