Τοπικά

Αποζημίωση 500 ευρώ το στρέμμα στα μήλα της Μαγνησίας από ΕΛΓΑ – Την Παρασκευή η πληρωμή

 

Αποζημίωση 500 ευρώ το στρέμμα στα μήλα Μαγνησίας περιλαμβάνει ο προγραμματισμός του ΕΛΓΑ για τη δρομολογούμενη πληρωμή σε ζημιές φυτικής παραγωγής στη Θεσσαλία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μεθαύριο Παρασκευή 17 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πληρωθεί η προκαταβολή στις λεγόμενες ad hoc αποζημιώσεις από το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε στον Οργανισμό, στις καλλιέργειες βάμβακος, καλαμποκιού, βιομηχανικής ντομάτας, μηδικής και μήλων στον Νομό Μαγνησίας.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις της 17ης Νοεμβρίου, τα ποσά που αποφασίστηκαν έπειτα από τις τελευταίες διασκέψεις ΕΛΓΑ και υπουργείου, αφορούν σε:
-Έως 140 ευρώ το στρέμμα για το βαμβάκι σε όλους τους Νομούς της Θεσσαλίας, όπως επίσης και του Νομού Φθιώτιδας.
-Για το καλαμπόκι το μέγιστο ποσό αποζημίωσης ανέρχεται σε 125 ευρώ το στρέμμα.
-Για τη βιομηχανική τομάτα, έχουν αποφασιστεί τα 500 ευρώ το στρέμμα για τη Λάρισα και τα 450 ευρώ το στρέμμα για τους υπόλοιπους νομούς που επλήγησαν από τον Daniel και τον Elias.
-Στην περίπτωση της μηδικής, η αποζημίωση διαμορφώνεται στα 100 ευρώ το στρέμμα σε περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκαν δύο χαμένα «χέρια» και 70 ευρώ για ένα χαμένο χέρι.
-Μήλα Νομού Μαγνησίας 500 ευρώ/στρέμμα.
Από τα προαναφερόμενα προκύπτει ότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κανένας προγραμματισμός για αποζημιώσεις σε άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως είναι τα αμύγδαλα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ούτε κάποιο ενδεικτικό ποσό αποζημίωσης όπως συμβαίνει στην περίπτωση των μήλων της Μαγνησίας. Ειδικότερα για τα δέντρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις για κάποιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και επαναφύτευσης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι βέβαιο, ενώ μένει ακόμα να αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογιστεί η απώλεια εισοδήματος για όσους παραγωγούς με καταστραμμένο από τις πλημμύρες φυτικό κεφάλαιο αξιοποιήσουν το εν λόγω εργαλείο.

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων
Στο μεταξύ, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων ανακοίνωσε τον προγραμματισμό των θεματικών πανελλαδικών συσκέψεων σε μια σειρά προϊόντα που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την παραγωγή.
Την Κυριακή 19 Νοέμβρη, στις 12.30 το μεσημέρι, στον Τύρναβο, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για τον περονόσπορο στα αμπελοοινικά προϊόντα που μείωσε δραστικά την παραγωγή και το εισόδημα.
Την Τετάρτη 22 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην Αγιά, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για τα μήλα-κάστανα-αμύγδαλα, για προβλήματα με ασθένειες όπως το φουζικλάδιο και τον μύκητα, την ακαρπία στα αμύγδαλα, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που κόπηκαν από την κυβέρνηση για αυτά τα προϊόντα.
Την Κυριακή 26 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην Αταλάντη, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για την ακαρπία στην ελιά που είναι πανελλαδικό φαινόμενο και επιβάλλεται η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.
Το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Πανελλαδική Σύσκεψη στη Λάρισα, στην οποία θα αποφασιστούν οι συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το