Κόσμος

Απεγκλωβίστηκαν ακόμη πέντε Έλληνες από το Σουδάν – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Απεγκλωβίστηκαν άλλοι πέντε Έλληνες από το Σουδάν, ενώ νωρίτερα σήμερα (24/4) είχαν απομακρυνθεί ακόμη 10. Οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων συνεχίζονται.
Ειδικότερα, όπως γνωστοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών, αφίχθησαν επιπλέον πέντε Έλληνες από το Σουδάν στο Τζιμπουτί, με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους.

Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από τη συγκεκριμένη χώρα συνεχίζονται, «πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Νωρίτερα σήμερα είχαν απεγκλωβιστεί άλλοι 10 Έλληνες από τη χώρα που μαστίζεται από σφοδρές συγκρούσεις εδώ και περίπου δύο εβδομάδες.

Δένδιας στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ: «Στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό»
Τις «τεράστιες προσπάθειες» που καταβάλλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούν του Σουδάν, υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας λέγοντας «ευχαριστώ».

Ωστόσο, προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, σημείωσε πως η Ευρώπη στην κρίση στο Σουδάν «δεν έχει πάρει πολύ καλό βαθμό».

Ολόκληρη η δήλωση Δένδια:

«Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα ζητήσω αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούν, από το Σουδάν.

Ήδη υπήρξε σχετική μου συζήτηση χθες με τον Ζοζέπ Μπορέλ και δέχτηκε το αίτημά μου.

Από εκεί και πέρα θέλω να ευχαριστήσω τον Ζοζέπ Μπορέλ για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, όπως και να ευχαριστήσω την υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούν.

Θα ήθελα όμως να πω και κάτι άλλο. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η στρατιωτική πυξίδα και μάλιστα με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου να μπορούμε να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις και σαν Ευρώπη – θέλω να πω – στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το