Κόσμος

Απάτη με το Ozempic: Στο νοσοκομείο πολίτες στην Αυστρία μετά τη λήψη σκευάσματος «μαϊμού» για την απώλεια βάρους

Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται αρκετοί πολίτες της Αυστρίας μετά τη λήψη σκευάσματος – «μαϊμού» που πίστεψαν ότι είναι το φάρμακο για την απώλεια βάρους Ozempic.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας για την ασφάλεια στην υγειονομική περίθαλψη της χώρας, ονόματι BASG, αναφέρθηκαν «σοβαρές παρενέργειες», όπως τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και οι επιληπτικές κρίσεις. Τα σκευάσματα, αναφέρει η BASG, «περιείχαν ψευδώς ινσουλίνη», αντί για τη σεμαγλουτίδη, που αποτελεί το δραστικό συστατικό του Ozempic που απευθύνεται σε διαβητικούς ασθενείς αλλά έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές ως θεραπεία απώλειας βάρους.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς η BK, αυστριακή Υπηρεσία Εγκληματολογικών Πληροφοριών, ανακοίνωσε ότι, οι νοσηλευόμενοι, είχαν λάβει τις σύριγγες που περιείχαν το φάρμακο από γιατρό με έδρα τη χώρα. Η υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση ότι, τα αποθέματα του ψεύτικου σκευάσματος, ενδέχεται να εξακολουθούν να κυκλοφορούν. Οι πλαστές ενέσεις είχαν πιο σκούρο μπλε χρώμα από τις γνήσιες συσκευασίες του Ozempic.

«Δεν έχει εγκριθεί για απώλεια βάρους»

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας στην Υγεία της Αυστρίας κάλεσε γιατρούς και ασθενείς να ελέγξουν τις προμήθειές τους. «Το Ozempic χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως σκεύασμα “απώλειας βάρους”, χρήση για την οποία δεν έχει εγκριθεί», ανέφερε ενώ, τόσο η αυστριακή αστυνομία όσο και το υπουργείο Υγείας έχουν προειδοποιήσει το κοινό για τους κινδύνους πίσω από τη χρήση των ενέσεων «απώλειας βάρους» προερχόμενων από «μη εγκεκριμένες πηγές».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) πρόσφατα προειδοποίησε ότι, η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης του Ozempic οδήγησε σε «σημαντικές ελλείψεις» για τους διαβητικούς ασθενείς. Την περασμένη εβδομάδα, EMA και ο Οργανισμός Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) προειδοποίησαν ότι πλαστά ενέσιμα «στιλό» του Ozempic, προερχόμενα από προμηθευτές σε Αυστρία και Γερμανία, είχαν εντοπιστεί στο εμπόριο σε Βρετανία και ΕΕ.

«Ο MHRA είναι ο μόνος οργανισμός που μπορεί να δώσει πληροφορίες για τα φάρμακα που χορηγούνται από την εταιρεία. Όλα τα προαναφερθέντα στιλό έχουν ανακληθεί και καταμετρηθεί ενώ κανένα δεν έχει χορηγηθεί σε ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε ο οργανισμός σε σχετική ανακοίνωση. Ο MHRA υπογράμμισε αόμα ότι, συνεργάζεται στενά με τους ρυθμιστικούς εταίρους του, «ώστε να συνεχιστεί να διατηρείται η ασφάλεια της ευρύτερης αλυσίδας εφοδιασμού, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το