Τοπικά

Ανάγκη επέκτασης της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ

 

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η παρουσίαση του παραμυθιού «Ο παππούς μου και ο κύριος Αλτσχάιμερ» από τη συγγραφέα Έπη Μίχη. Ένα βιβλίο που γράφτηκε πριν χρόνια στην προσπάθεια της ίδιας ως μητέρα να εξηγήσει στα παιδιά της ποια ήταν η ασθένεια του παππού τους και πατέρα της. Στην εκδήλωση τονίστηκε επίσης η ανάγκη επέκτασης της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ (ΜΑΝΑ) Βόλου που σήμερα φιλοξενεί στο Οικοτροφείο 15 άτομα, όταν υπάρχει η δυνατότητα για 45.

Ρεπορτάζ ΛΟΪΖΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ & Συγγενών Διαταραχών Βόλου, με την παρουσίαση στον πεζόδρομο της Τοπάλη στη ΜΑΝΑ Βόλου του παραμυθιού «Ο παππούς μου και ο κύριος Αλτσχάιμερ».
Η κτηνίατρος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων κ. Έπη Μίχη τόνισε αρχικά πως «το βιβλίο γράφτηκε πριν αρκετά χρόνια στην προσπάθειά μου ως μητέρα να εξηγήσω στα παιδιά μου ποια ήταν η ασθένεια του παππού τους και πατέρα μου, ο οποίος νόσησε από άνοια και «έφυγε» από αυτή την ασθένεια».


Η ίδια εξήγησε πως στην προσπάθειά της να εξηγήσει στα παιδιά της τη νόσο, άρχισε να προσθέτει συνέχεια πληροφορίες, διαπιστώνοντας κάποια στιγμή ότι όλες αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να γίνουν ένα βιβλίο βοηθώντας τις οικογένειες των ασθενών με άνοια να αντιληφθούν τι συμβαίνει σε αυτούς που νοσούν.
«Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Συνιστώ να το διαβάσουν οι γονείς με τα παιδιά τους, γιατί έτσι μπορούν αφενός να τους εξηγήσουν την ασθένεια των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας, αφετέρου με τη συζήτηση να αντιληφθούν το άγχος και τις φοβίες που μπορεί να έχουν τα παιδιά» επισήμανε, προσθέτοντας: «Στα μάτια των παιδιών η άνοια φαντάζει περίεργη. Τα παιδιά συνδυάζουν την ασθένεια με τον πυρετό, τον πόνο, την είσοδο στο νοσοκομείο κ.λπ. Οπότε ένα άτομο που ξεχνάει, αποπροσανατολίζεται, χάνει την ψυχραιμία του, θυμώνει και σε δευτερόλεπτα αποκτά την επαφή του με το περιβάλλον είναι κάτι περίεργο και δυσνόητο για αυτά. Τα παιδιά εκτός από άγχος τούς δημιουργούνται και ενοχές για το τι κακό έκαναν και φέρεται έτσι ο παππούς ή η γιαγιά. Αν το διαβάσουν οι γονείς στα παιδιά τους θα αναδυθούν όλα αυτά και έτσι θα μπορέσουν να τα βοηθήσουν για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος στη ΜΑΝΑ Βόλου κ. Νικόλαος Βενέτης τόνισε πως σκοπός της χθεσινής εκδήλωσης ήταν να γνωρίσουν το Αλτσχάιμερ και τα παιδιά, διότι η συγκεκριμένη ασθένεια έχει αντίκτυπο και σε αυτά.
Ο ίδιος σημείωσε πως «χρόνια ζητάμε από την Πολιτεία να παραχωρήσει την άδεια για την επέκταση του Οικοτροφείου, στο οποίο σήμερα φιλοξενούνται 15 άτομα, ενώ οι δυνατότητες του κτηρίου είναι για 45 άτομα».
Η κοινωνική λειτουργός και επιστημονικά υπεύθυνη στη ΜΑΝΑ Βόλου κ. Μάγδα Σουσουρή επισήμανε πως «όλο και πιο συχνά έρχονται άνθρωποι για να κάνουν το τεστ μνήμης νεαρότερα άτομα, ενώ γίνονται και παραπομπές από το ιατρείο μνήμης σε νευρολόγο. Ήδη στη Μονάδα λειτουργούν ομάδες πρόληψης για νεότερα άτομα, τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους».
Η ίδια ζήτησε την αφύπνιση της πολιτείας ώστε να αφουγκραστεί τα προβλήματα τόσο αυτών που νοσούν, όσο και των φροντιστών τους. «Ζητάμε από την πολιτεία αυτή την πολυπόθητη επέκταση, διότι το Οικοτροφείο είναι μόνο για 15 άτομα, τα οποία είναι πάρα πολύ λίγα, ενώ θα μπορούσαμε να εξυπηρετούμε 45».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το