Τοπικά

Έναρξη μαθημάτων από σήμερα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Στα αμφιθέατρα 48.125 φοιτητές

Στα αμφιθέατρα επέστρεψαν από χθες Δευτέρα οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς άρχισαν τα μαθήματα για το φετινό ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Οι προπτυχιακοί φοιτητές ανέρχονται στους 48.125 από τους οποίους 4.869 είναι οι νέοι εισακτέοι που θα φοιτήσουν στο πρώτο έτος σπουδών.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επιχειρεί μετά από δύο χρόνια πανδημίας την επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς να υπάρχουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα των δύο προηγούμενων ετών.
Σημειώνεται πως για ενάμιση περίπου χρόνο, από την άνοιξη του 2020 μέχρι και το καλοκαίρι του 2021 τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια διεξάγονταν μέσω τηλεκπαίδευσης. Εξ αποστάσεως γίνονταν και οι ορκωμοσίες, οι συνελεύσεις, τα συνέδρια και άλλες ακαδημαϊκές δράσεις.
Την περσινή χρονιά τα μαθήματα διεξάγονταν διά ζώσης, αλλά οι φοιτητές έπρεπε να φορούν μάσκες, ενώ υπήρχαν περιορισμοί σε άλλες ακαδημαϊκές δραστηριότητες.
Φέτος οι συνθήκες είναι διαφορετικές και μοιάζουν με αυτές της προ πανδημίας εποχής.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να υλοποιούνται με άνεση διάφορες ακαδημαϊκές και φοιτητικές δραστηριότητες, όπως είναι οι διδασκαλίες, τα συνέδρια, τα σεμινάρια και άλλα.
Εδώ και τέσσερα χρόνια που το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συγχωνεύτηκε με το ΤΕΙ Θεσσαλίας το μέγεθός του έχει μεγαλώσει και πλέον διαθέτει πολύ περισσότερους φοιτητές, καθηγητές και υπαλλήλους.
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναμένεται να φοιτήσουν φέτος 48.125 προπτυχιακοί φοιτητές στα 35 τμήματα που διαθέτει σε πέντε διαφορετικές πόλεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το σύνολο των προπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι 48.125, των μεταπτυχιακών 3.994 και των υποψηφίων διδακτόρων 1.735.
Τα μέλη ΔΕΠ είναι 694 και οι άλλες κατηγορίες διδακτικού προσωπικού 240. Συνολικά οι διδάσκοντες ανέρχονται στους 950.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι 422. Επιπροσθέτως ένας μεγάλος αριθμός εκτάκτου προσωπικού, διδασκόντων, ερευνητών και διοικητικών υπαλλήλων υποστηρίζουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Αιτήσεις για τη σίτιση

Οι πρωτοετείς φοιτητές/τριες ακαδ. έτους 2022-2023, θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, για τη χορήγηση δωρεάν σίτισης, έως και Πέμπτη 6 Οκτωβρίου.
Προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της εγγραφής στις Γραμματείες των Τμημάτων και η απόκτηση κωδικών του ιδρυματικού τους λογαριασμού.
Οι πρωτοετείς φοιτητές που δεν έχουν παραλάβει ακόμα την Ακαδημαϊκή Ταυτότητα θα πρέπει να επισυνάψουν στο αντίστοιχο πεδίο της φόρμας την «Προεπισκόπηση Ακαδημαϊκής Ταυτότητας» την οποία θα βρουν στον ιστότοπο της Υπηρεσίας Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας (academicid.minedu.gov.gr) όταν ολοκληρώσουν εκεί την αίτησή τους.

Φοιτητικές εστίες

Οι πρωτοετείς φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δικαιούνται στέγαση στις Φοιτητικές Εστίες Λάρισας και Καρδίτσας για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23, θα παραλάβουν το δωμάτιο τους ώς 30/09 (εργάσιμες ημέρες και ώρες 09.00-13.00), προσκομίζοντας: 1) Μία φωτογραφία, 2) α) 360 € εάν έχουν επιλεγεί για μονόκλινο δωμάτιο, β) 135 € εάν έχουν επιλεγεί για δίκλινο δωμάτιο.
Σε περίπτωση μη παραλαβής του δωματίου εντός των παραπάνω ημερομηνιών χάνουν το σχετικό δικαίωμα και τα δωμάτια θα δοθούν στους επιλαχόντες.

6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χωροταξίας

Το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το Συνέδριο πρόκειται να διεξαχθεί κατά το χρονικό διάστημα 29/09 – 02/10 στον Βόλο, στις εγκαταστάσεις του ΤΜΧΠΠΑ (Πεδίον Άρεως) και αναμένεται να συμμετάσχουν, με φυσική παρουσία, περί τους / τις 350 συνέδρους. Το συνέδριο έρχεται σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία για την Ελλάδα, καθώς η παρατεταμένη οικονομική κρίση – συνέπεια της κρίσης χρέους, της πανδημίας και, εσχάτως, της ενεργειακής κρίσης – έχει επιφέρει ραγδαίες και ευρείας κλίμακας διαταραχές, καθιστώντας αδήριτη την ανάγκη τροποποίησης των μέχρι πρότινος εφαρμοζόμενων μοντέλων χωρικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού, καθώς και των συνακόλουθων πολιτικών. Το συνέδριο απευθύνεται τόσο στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας όσο και στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, σε εκπροσώπους φορέων και οργανισμών και στα μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το