Οικονομία

AirbnB: Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι διαθέσουν ακίνητο – Ο «οκτάλογος» της εφορίας

Η αυξημένη ζήτηση τα «Airbnb» αυξάνει και τους ελέγχους της εφορίας. Έναν όμως οι ιδιοκτήτες ακολουθούσουν πιστά τον «Οκτάλογο» της εφορίας δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν!

Το ενδιαφέρον για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις έχει αναζωπυρωθεί για τα καλά. Εν οψη της θερινή σεζόν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων αποφασίζουν, έστω και τώρα, να μπουν στο «παιχνίδι» για να προλάβουν τις καλοκαιρινές κρατήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA, τον περασμένο Φεβρουάριο, η προσφορά καταλυμάτων στην Ελλάδα αυξήθηκε τον ίδιο μήνα κατά 7%, με τους ιδιοκτήτες ακίνητων να εκμεταλλεύονται όπως φαίνεται την παρατεταμένη υψηλή τουριστική περίοδο.

Οι διαθέσιμες λίστες στην Ελλάδα είναι επίσης κατά 2% αυξημένες σε σύγκριση με το 2019. Κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου στην Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί το ακίνητο σας σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω ανάρτησης σε ψηφιακές πλατφόρμες.

Οσοι το αποφασίσουν θα πρέπει να φροντίσουν τις εξής βασικές φορολογικές υποχρεώσεις:

Να δηλώσετε τα στοιχεία της μίσθωσης
Να εγγραφείτε ηλεκτρονικά στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής για να αποκτήσετε Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α)∙
Να αναρτήσετε τον Α.Μ.Α. σε κάθε ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας μισθώνετε βραχυχρόνια το ακίνητό σας∙
Να υποβάλετε ηλεκτρονικά Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής για κάθε βραχυχρόνια μίσθωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού μέσω της εφαρμογής για την Βραχυχρόνια Μίσθωση Ακινήτων∙
Να οριστικοποιείτε την εικόνα του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι 28/02 κάθε έτους, προκειμένου να προσδιοριστεί ανά δικαιούχο εισοδήματος το φορολογητέο εισόδημα που δημιουργήθηκε το προηγούμενο έτος.
Να δηλώνετε τα εισοδήματα που αποκτάτε από τη μίσθωση του ακινήτου σας
να συμπληρώσετε την Αναλυτική Κατάσταση για τα μισθώματα Ακίνητης Περιουσίας (έντυπο Ε2)
Να υποβάλλετε τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος (έντυπο Ε1).

Oσον αφορά τα… διαδικαστικά, κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει:

Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr, ώστε να καταχωρίσει / εγγράψει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο «Ακίνητο».

Να αναρτά τον ΑΜΑ στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
Να υποβάλλει τη «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την 20ή του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
Να καταχωρίζει στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στοιχεία (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά, κ.λπ.), τα οποία είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος ανά δικαιούχο εισοδήματος.
Να προβαίνει σε δημόσια κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) του ποσού που αναλογεί σε αγνώστους δικαιούχους εισοδήματος, τους οποίους ο «Διαχειριστής» δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει κατά την εγγραφή του «Ακινήτου» στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής». Ο «Διαχειριστής» έχει την υποχρέωση να καταθέσει στο ΤΠ&Δ το ως άνω ποσόν έως την ημερομηνία οριστικοποίησης της εικόνας του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», με σχετική μνεία στο γραμμάτιο σύστασης χρηματικής παρακαταθήκης.
Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων εντοπιστούν χωρίς να έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων της ΑΑΔΕ και χωρίς να έχουν ΑΜΑ, αντιμετωπίζουν επιβολή προστίμου που ξεκινά από 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 20.000 ευρώ.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το