Τοπικά

Αγώνας δρόμου για κάλυψη κενών στα σχολεία 

Ανοίγουν σήμερα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στις θέσεις τους. Μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου που παραδοσιακά έχει συνδυαστεί με την έναρξη των μαθημάτων, τα σχολεία θα πρέπει να έχουν τακτοποιήσει τα θέματα της κάλυψης των κενών πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές διευθύνσεις εκπαίδευσης.
Τα κενά πανελλαδικά ανέρχονται στα 21.000 σε όλα τα σχολεία εκ των οποίων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι τα 14.000 που επιμερίζονται ως εξής: 9.000 κενά για τη γενική αγωγή και 5.000 για την ειδική αγωγή.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο στα σχολεία θα πραγματοποιούνται κυρίως διοικητικές και γραφειοκρατικές εργασίες, ενώ θα πρέπει να συμπληρωθούν στοιχεία στις ψηφιακές πλατφόρμες του υπουργείου για το μαθητικό δυναμικό, τον αριθμό των διδασκόντων και ποιες ανάγκες υπάρχουν.
Παράλληλα θα είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων για εγγραφή στο ολοήμερο, αλλά και στο Δημοτικό ή το Νηπιαγωγείο.
Αυτές τις ημέρες τοποθετούνται αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία και παρατηρείται σημαντική κινητικότητα.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος τόνισε πως «θα έπρεπε όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές και οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 31 Αυγούστου ώστε από την 1η Σεπτεμβρίου που ανοίγουν τα σχολεία να γνωρίζουν ποιο είναι το εκπαιδευτικό τους δυναμικό και πώς μπορούν να ξεκινήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό δυστυχώς ούτε φέτος έγινε και έτσι αυτή τη στιγμή έχουμε 80 κενά εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα των αποσπάσεων, λέγοντας πως έγιναν πολύ λίγες αποσπάσεις εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα να προκύπτουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Ο κ. Μούσιος επισήμανε πως «το νέο σχολείο που θεσμοθέτησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εφαρμόζεται για δεύτερη χρονιά φέτος. Είναι ένα σχολείο που έχει λιγότερα εκπαιδευτικά αντικείμενα και λιγότερους εκπαιδευτικούς. Εμείς ζητούμε για την καλύτερη αποτελεσματικότητα στην εκπαίδευση τα τμήματα στο Δημοτικό να αναλογούν ένας δάσκαλος προς 20 μαθητές και στο Νηπιαγωγείο ένας νηπιαγωγός προς δεκαπέντε νήπια».
Τα βιβλία ήδη βρίσκονται στα σχολεία, καθώς έχουν έρθει εδώ και αρκετές εβδομάδες και είναι έτοιμα να μοιραστούν στους μαθητές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το