Πολιτισμός

Αφιέρωμα στον Ιωάννη Ν. Φραγκούλα Aαπό τον Σύλλογο – Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Οι Τρεις Ιεράρχαι»

 

 

Ο Σύλλογος – Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Οι Τρεις Ιεράρχαι», οργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Ιωάννης Ν. Φραγκούλας – Ένας Ρωμιός τον 20ό αιώνα», με ομιλητή τον εκπαιδευτικό Νικόλαο Κατσιαβριά, όπου θα διαβαστούν και αποσπάσματα από το έργο του τιμώμενου. Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, ώρα 6.30 το απόγευμα στη Βιβλιοθήκη, Δημητριάδος 140 – Ογλ, με ελεύθερη είσοδο.
Ο Ιωάννης Ν. Φραγκούλας (1906 – 2001) θεολόγος – ιστορικός. Υπηρέτησε σε σχολεία της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Πολυγραφότατος, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ιστορία και τον πνευματικό βίο της πατρίδας του της Σκιάθου, όπου σε 4 τόμους, με τίτλο «Σκιαθίτικα», Αθήνα 1978-86, συγκέντρωσε 45 εργασίες του, που το 1987 τιμήθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών.
Ο κτηματίας Φραγκούλης Κ. Φραγκούλας στο διήγημα του Παπαδιαμάντη «Ρεμβασμός του Δεκαπενταυγούστου» ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του παππού του, ενώ ο γερο-Φραγκούλας στο διήγημα «Τα Φραγκλέικα» ήταν ο προπάππος του Κωνσταντής Φραγκούλιας.
Σύμφωνα με τον Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλο, ο Ιωάννης Ν. Φραγκούλας θεωρείται, μετά τον Παπαδιαμάντη και τον Μωραϊτίδη, το τρίτο πνευματικό τέκνο της Σκιάθου.
Αν και ήταν κυρίως ιστορικός που αναζητούσε το υλικό του στις κατεξοχήν πηγές της ιστορίας – στα γραπτά μνημεία και τα αρχαιολογικά δεδομένα – το έργο του ήταν παράλληλο με το έργο του Ρήγα, που ήταν κυρίως λαογράφος και κατέγραφε τη ζωντανή παράδοση της Σκιάθου. Κοινός τους τόπος ήταν η αγάπη για τη Σκιάθο, όπως κοινή ήταν η νοσταλγία της γενέθλιας πατρίδας για τους Παπαδιαμάντη και Μωραϊτίδη.
Για τον Παπαδιαμάντη και τον Μωραϊτίδη έγραψε από οκτώ βιβλία και, σύμφωνα με τον Κωστή Μπαστιά, «Εμελέτησε τον Παπαδιαμάντη και τον Μωραϊτίδη, κατά τον τρόπον που θα ήθελαν οι ίδιοι να μελετηθούν, με τον αθόρυβον τρόπον με τον οποίον ένα ειλικρινές πνεύμα πλησιάζει την ιστορίαν μιας απλής ψυχής, η οποία, διότι είναι απλή, είναι πλούσια».
Το βιβλίο του «Αλέξανδρος Μωραϊτίδης», Βοστώνη 1950, εξακολουθεί να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τις μωραϊτιδικές σπουδές.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το