Άρθρα

Ένας άχαστος δρόμος

 

Της
Έλλης Καπετανιά

Θα είμαι λυτή και περιεκτική, δηλαδή ο εαυτός μου. Δεν θα πω πολλά, αλλά ούτε και λίγα. Θα πω όσα χρειάζονται για να καταλάβεις τη σημασία του «Δεν το κάνω για τους άλλους, αλλά για μένα».
Δεν συστήθηκα, ονομάζομαι Έλλη. Είμαι μαθήτρια Λυκείου και ιδιαίτερα χαρούμενη αυτή τη στιγμή που μπορώ και εγώ με τη σειρά μου να μεταλαμπαδεύσω και να εμπνεύσω ανθρώπους γύρω μου με τις ελάχιστες, θα έλεγε κανείς, γνώσεις μου, όχι μαθησιακές, αλλά γνώσεις ζωής.
Διαβάζω εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα βιβλία αυτοβελτίωσης, συμβουλευτικά και βιογραφίες για ποικίλα θέματα, όπως την αγάπη, τη φιλία, τις πανελλήνιες και πολλά άλλα… Πανελλήνιες… ένας άχαστος δρόμος, αλλά έμμεσα ιδιαίτερα αποτελεσματικός για να βρει κάποιος τον εαυτό του. Όμως, αυτό που δεν καταλαβαίνει κανείς είναι πως δεν αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για την επιτυχία. Βέβαια χρειάζεται κούραση, επιμονή και υπομονή για να δικαιωθείς, αλλά πιο το αποτέλεσμα εν τέλει;
Πολλοί από εσάς στην ηλικία μου θα συμφωνήσετε, γιατί ο άνθρωπος εκ φύσεως προτιμάει τον εύκολο δρόμο. Όμως προσέξτε καλά, η ζωή δεν είναι κάτι απλό. Είναι μικρή. Πρέπει να ρουφάς κάθε στιγμή που έχει να σου προσφέρει είτε καινούριες εμπειρίες είτε αναμνήσεις που θα μένουν ανεξίτηλα βαμμένες στην καρδιά σου. Η ζωή δεν βρίσκεται στα βιβλία ούτε στα χαρτιά από τα πτυχία, αυτά υπάρχουν μόνο ως επιβράβευση του εαυτού σου ως προς τα «ζητούμενα» μιας «σωστής» κοινωνίας, αλλά βρίσκεται μέσα μας πολύ βαθιά.
Πριν έναν μήνα περίπου, βρισκόμουν στο σπίτι της γιαγιάς μου, διότι είχε χάσει τα κλειδιά της και τη βοηθούσα να τα βρει. Έψαχνε ώρες ατελείωτες να τα βρει, αλλά πουθενά. Ξαφνικά την είδα να ψάχνει έξω στον ακάλυπτο και από αντίδραση την ρώτησα με απορία «Βρε γιαγιά, αν έχεις χάσει τα κλειδιά σου θα βρίσκονται μέσα στο σπίτι, εσύ γιατί ψάχνεις εδώ έξω;». Εκείνη μου απάντησε νοερά «Γιατί αγάπη μου, εδώ υπάρχει φως…».
Ακούγεται γελοίο, αλλά όλοι μας με τον ίδιο τρόπο σκεφτόμαστε και πράττουμε στην καθημερινή μας ζωή. Ψάχνουμε να βρούμε απαντήσεις στο φως, στην ευκολία, όπου εκεί τα πάντα είναι ορατά, δεν θέλουμε να κουραστούμε. Αλλά αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι πως όλες οι απαντήσεις κρύβονται μέσα μας. Θέλει κούραση, επιμονή και υπομονή για να δικαιωθείς.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το