Άρθρα

Άδεια και επίδομα ασθένειας

του Γιάννη Χατζηγιάννη*

Το παρόν σημείωμα δεν εξαντλεί το θέμα και σκοπός είναι να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (νυν ΕΦΚΑ Μισθωτών) που προσέρχονται στο Τμήμα Παροχών Ασθενείας (ΤΠΑ) με άδειες ασθενείας προκειμένου να εκδοθούν αποφάσεις επιδότησης.
Οι εργαζόμενοι που έχουν βιβλιάριο υγείας του τ. ΙΚΑ και παρέχουν εξαρτημένη εργασία οφείλουν να απευθύνονται σε ιατρό εφόσον νοσήσουν και χρήζουν αποχής από την εργασία τους. Βασική προτεραιότητα είναι η αναγγελία της ασθένειάς και η αποχή από την εργασία, με κάθε πρόσφορο μέσο και σε εύλογο διάστημα, στον εργοδότη τους. Απόδειξη της ανικανότητας για εργασία είναι η ιατρική γνωμάτευση που χορηγεί άδεια ασθενείας. Η έλλειψη ενημέρωσης (από δόλο ή αμέλεια) μπορεί να προκαλέσει λύση της σύμβασης εργασίας χωρίς αποζημίωση.
Οι εργαζόμενοι οφείλουν να προσέλθουν στο ΤΠΑ με το ατομικό βιβλιάριο υγείας του τ. ΙΚΑ, την ιατρική γνωμάτευση (ανεξαρτήτως αριθμού ημερών αναρρωτικής αδείας) που τους έχει χορηγηθεί και την υπεύθυνη δήλωση εργοδότη περί διακοπής της εργασίας προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση επιδότησης ασθενείας σε δύο αντίγραφα, ένα εκ των οποίων πρέπει να προσκομιστεί στον εργοδότη.
Για να επιδοτηθεί ο ασφαλισμένος λόγω ασθένειας από το τ.ΙΚΑ πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 120 ημέρες εργασίας το προηγούμενο έτος ή 120 ημέρες εργασίας το τελευταίο 15μηνο αφαιρουμένων όμως σε αυτή τη περίπτωση των τριών πρώτων μηνών από την αναγγελία της πάθησης.
Oι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν υπόψη τους τα παρακάτω:
– Η ιατρική γνωμάτευση να αναγράφει ορθά τα στοιχεία τους, συμπεριλαμβανομένου του Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου (AMA) ή του ΑΜΚΑ, να είναι υπογεγραμμένη όπως προβλέπεται από τις εγκυκλίους του ΕΟΠΥΥ, να έχει ημερομηνία έκδοσης από τον ιατρό, να αναφέρεται η νόσος, το χρονικό διάστημα της αποχής από την εργασία (πχ 15 ημέρες) καθώς και η ημέρα έναρξης της ανικανότητας για εργασία.
– Η ανικανότητα για εργασία και η επιδότηση του ασφαλισμένου είναι ημερολογιακή και όχι σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας του. Η αναρρωτική άδεια ξεκινά από την ημερομηνία εξέτασης και έκδοσης της γνωμάτευσης περί ανικανότητας για εργασία. Το αν ο ασφαλισμένος έχει εργαστεί ή όχι την ημερομηνία της εξέτασης δηλώνεται από τον εργοδότη κι έτσι επιδοτείται ανάλογα. Άδεια ασθενείας που χορηγείται εντός κανονικής άδειας ή ρεπό, υπερισχύει αυτών.
– Ιατρικές γνωματεύσεις που χορηγούν ανικανότητα σε μελλοντικό χρόνο από την ημερομηνία εξέτασης δεν γίνονται δεκτές εκτός αν πρόκειται για παράταση προηγούμενης άδειας ασθενείας και είναι απαραίτητο να αναγράφεται «παράταση προηγούμενης άδειας, πχ 15 ημέρες αρχομένης από ……».
– Άδεια ασθενείας που χορηγείται για προγενέστερο της εξέτασης από τον ιατρό χρονικό διάστημα, επιδοτείται μόνο αν πρόκειται για συνέχιση αδείας που έληξε εντός σαββατοκύριακου ή νόμιμης αργίας.
– Όταν χορηγείται άδεια ασθενείας μετά από νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι πρέπει να ενημερώνουν τον ιατρό ότι είναι εργαζόμενοι κι εφόσον απαιτείται να τους χορηγείται άδεια ασθενείας.
– Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εξέρχονται του νοσοκομείου ή της κλινικής χωρίς την χορήγηση άδειας ασθενείας ή χωρίς να καταθέσουν αίτηση για την χορήγησή της από την ημερομηνία εξόδου. – Η ημερομηνία εξόδου λογίζεται ως ημέρα αναρρωτικής άδειας και όχι νοσηλείας και οι χορηγούμενες άδειες πρέπει να ξεκινούν από την ημερομηνία εξόδου και όχι την επομένη.

Σημαντικός αριθμός προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους θα εκλείψει όταν οι ιατρικές γνωματεύσεις εκδοθούν ηλεκτρονικά (όπως οι υπόλοιπες του ΕΟΠΥΥ) και καταρτιστεί ο νέος κανονισμός Παροχών σε Χρήμα του ΕΦΚΑ που ετοιμάζεται από ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από το 2017.

• Ο Γιάννης Χατζηγιάννης είναι εργαζόμενος ΕΦΚΑ Μισθωτών Μαγνησίας

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το