Τοπικά

Διήμερο νομικό συνέδριο στον Βόλο: Κερδοσκοπούν κάποιες εταιρείες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας

Για κερδοσκοπία κάποιων εκ των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μίλησε χθες, πρώτη ημέρα των εργασιών του διήμερου 12ου πανελλήνιου συνεδρίου που συνδιοργανώνουν στον Βόλο η Ένωση Ελλήνων Νομικών e-Θέμις σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο, ο αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθήνας Γιώργος Μεντής.
Το ζήτημα της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κυριάρχησε χθες, πρώτη ημέρα των εργασιών του διήμερου 12ου πανελλήνιου συνεδρίου με θέμα «Το Δίκαιο της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος», που συνεχίζεται σήμερα στο ξενοδοχείο «Valis» στην Αγριά. Ο κ. Μεντής δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «οδηγηθήκαμε στην κατάσταση, που είναι δυσβάστακτη για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, διότι κάποιοι αποφάσισαν να πολλαπλασιάσουν την τιμή της ενέργειας, βρίσκοντας αφορμή από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε έναν πολλαπλασιασμό τέσσερις φορές πάνω στην τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα (από 0,09 ευρώ η κιλοβατώρα σε 0,35 ευρώ το διάστημα 2021-22), έχοντας την πρωτιά επί πολλούς μήνες.

Ο κ. Μεντής ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο ακριβές χώρες στην ενέργεια, γιατί κάποιες από τις εταιρείες κερδοσκοπούν, για να προσθέσει ότι «την περίοδο που διανύουμε, το κράτος επιδοτεί, ενώ στην αρχή πλήρωνε ο πολίτης, με αυτή τη λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής. Τώρα το νοικοκυριό και η επιχείρηση καλύπτεται από μια κρατική επιδότηση, που πηγαίνει σε εκείνους που κερδοσκοπούν. Δηλαδή γίνεται μια έμμεση ενίσχυση αυτών των εταιρειών, ενώ αυτά τα χρήματα κάποια στιγμή θα χρειαστεί να τα επιστρέψουμε ως λαός, καθώς η Ελλάδα πάσχει από μια χρόνια υπερχρέωση και αντί να ενισχύουμε αυτές τις εταιρείες, κανονικά θα έπρεπε να δούμε τα κέρδη τους, να συμφωνήσουμε σε μια τιμή, σίγουρα αυξημένη σε σχέση με το παρελθόν, αλλά με ένα εύλογο κέρδος και όχι τα υπερκέρδη που ακούμε και να μην επιδοτούνται τόσο πολύ τουλάχιστον». Ο αν. καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ ανέφερε ότι το κράτος επιβαρύνεται, άρα επιβαρυνόμαστε όλοι και προέβλεψε ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί, για όσο δεν καταλαβαίνει η κοινωνία και δεν αντιδρά με έναν νόμιμο τρόπο. Καταλήγοντας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα καθεστώς αδικίας…

Οι πάροχοι
Ο κ. Μάριος Ανδρικόπουλος διευθυντής του Νομικού Τμήματος της ELPEDISON επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «το πρόβλημα του ηλεκτρικού ρεύματος στη βάση του είναι ένα σύνθετο προϊόν, που πριν ο προμηθευτής το πουλήσει, δεν ξέρει πόσο κοστίζει. Αυτή ήταν και η λογική των συμβολαίων με ρήτρα αναπροσαρμογής, τα οποία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν οδηγήσει και σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, εξ ου και το άνοιγμα τη αγοράς. Από κει και πέρα, τα αίτια τα οποία οδήγησαν στις αυξήσεις, που είδε ο καταναλωτής, εδράζονται σε ευρύτερη βάση, αν δει κάποιος τις διακυμάνσεις τις τιμής της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος ανά χώρα και ο μονόδρομος που υπήρχε, ήταν η κρατική παρέμβαση σε επίπεδο επιδότησης, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να οδηγεί σε βιώσιμους λογαριασμούς για τους καταναλωτές». Επίσης τόνισε ότι από τον Αύγουστο του 2022 έχει επιλεγεί η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, υπάρχουν οι εκ των προτέρων τιμές που ανακοινώνονται από τους προμηθευτές και αυτό απολογιστικά έχει οδηγήσει σε μια εικόνα, η οποία είναι αρκετά σύνθετη, υπό την έννοια ότι ο προμηθευτής ανακοινώνει τιμές, που δεν είναι απόλυτα βέβαιος ότι είναι το κόστος του. Επομένως, ο υπολογισμός, αυτονόητα περιλαμβάνει και ένα ασφάλιστρο κινδύνου. «Με τον τρόπο αυτό οδηγούμαστε σε έναν φαύλο κύκλο με μεγαλύτερες τιμές απ’ ό,τι θα οδηγούσε η ρήτρα αναπροσαρμογής, μεγαλύτερη χρέωση και μεγαλύτερη επιδότηση, προκειμένου να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα που θα είναι βιώσιμο στον καταναλωτή», ανέφερε. Ο κ. Ανδρικόπουλος τόνισε ότι έχουμε οδηγηθεί πλέον στο ότι με διακύμανση στην κρατική επιδότηση και με προσπάθεια και από τις εταιρείες, οδηγούμαστε σε ένα τελικό αποτέλεσμα, το οποίο και οι καταναλωτές βλέπουν ότι είναι βιώσιμο. Επίσης είπε ότι είναι πολύ σημαντικό στη γενική εικόνα ότι ξεπεράσαμε τον χειμώνα με ενεργειακή επάρκεια, ενώ πρόσθεσε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου εμφανίζουν μεγάλη πτωτική πορεία, αν και πάλι είναι τριπλάσιες απ’ ό,τι ήταν προ κρίσης και θα υπάρξει μια αντανάκλαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Κατέληξε ότι αν δεν υπάρξει εξομάλυνση στο πολεμικό μέτωπο Ουκρανίας – Ρωσίας, πάντα θα υπάρχει επισφάλεια και αυτό που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαπίστωσαν, την εξάρτηση καυσίμων μόνο από έναν προμηθευτή, ήταν εξόχως προβληματική και γίνεται προσπάθεια να αναταχθεί αυτό.

Στρεβλό το σύστημα επιδοτήσεων
Ο πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Νομικών Δημήτρης Αναστασόπουλος χαρακτήρισε στρεβλό το σύστημα των επιδοτήσεων, λέγοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να επιδοτεί για πάντα, ούτε οι λογαριασμοί μπορεί να είναι τόσο ακριβοί για πάντα και εξέφρασε την ελπίδα, κάποια στιγμή να λήξει παγκοσμίως η ενεργειακή κρίση είτε με τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία είτε γιατί θα ληφθούν άλλα μέτρα. Ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι πάντα υπάρχει η ανωτέρα βία και έκτακτος λόγος και ανέφερε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με παρεμβάσεις κυβερνητικές σε τιμολογιακό επίπεδο, που έχει κάνει η κυβέρνηση και πρέπει να κάνει και άλλες και τις αναγκαίες επιδοτήσεις, που, όμως, δεν μπορεί να είναι επ’ άπειρον.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το