Τοπικά

Αριστ. Μπασδάνης: Οι νέοι φόροι θα συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο το καλάθι της νοικοκυράς

EPIMELITIRIOMPASDANIS_800_0

Περαιτέρω συρρίκνωση του οικογενειακού προϋπολογισμού μετά την επιβολή των άμεσων και έμμεσων φόρων ακόμη και σε προϊόντα βασικής κατανάλωσης, προβλέπει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης.
Σχολιάζοντας την καταιγίδα των νέων μέτρων που αναμένεται από τον ερχόμενο κιόλας μήνα να αρχίσουν να πλήττουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ο κ. Μπασδάνης δήλωσε τα εξής: «Η κατακόρυφη αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24% θα σημάνει την περαιτέρω συρρίκνωση του καλαθιού της νοικοκυράς. Πλέον, τα νοικοκυριά θα αντιμετωπίζουν δυσκολία στην προμήθεια ακόμη και των βασικών καταναλωτικών αγαθών, όπως το ρύζι, τα μακαρόνια, το αλεύρι και τα αλλαντικά, ενώ σημαντικό θα είναι φυσικά το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι εγχώριες βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων.
Οι οποίες, βέβαια, εκτός των άλλων, θα επιβαρυνθούν και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2016 με την κατάργηση της απαλλαγής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το φυσικό αέριο.
Με δύο λόγια, βλέπουμε πως αντί να βοηθηθεί και να ενισχυθεί ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας, ώστε να προσελκυσθούν επενδύσεις και να ενισχυθεί η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο.
Αλλά και ο τριτογενής τομέας (τουρισμός, υπηρεσίες) καταδικάζεται, ειδικά με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Τα νησιά μας, ζουν από τον τουρισμό, όμως, πλέον προκύπτει τεράστιο θέμα και για τη δική τους βιωσιμότητα, αφού παράλληλα με τον ΦΠΑ αυξάνεται και το κόστος των μεταφορών και κατά συνέπεια συρρικνώνεται και η τουριστική περίοδος.
Παρεμπόριο, λουκέτα, φοροδιαφυγή: Εκεί θα οδηγήσουν τα νέα σκληρά μέτρα και δε θα βελτιώσουν την κατάσταση.
Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως μέχρι το τέλος του έτους η αγορά θα μειωθεί σε ποσοστό 20-25% και βέβαια θα δούμε ακόμη περισσότερους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες να παίρνουν το δρόμο της φυγής από την Ελλάδα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το