Τοπικά

14 επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς κατά φορο – μέτρων – Συγκέντρωση σήμερα στην πλατεία Αγίου Νικολάου – Στάσεις εργασίας

Σε μαζικό ξεσηκωμό προβαίνουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες της Μαγνησίας καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 στην πλατεία του Αγίου Νικολάου με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο χαρακτηρίζουν άδικο.
14 επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση, ενώ χθες εκπρόσωποί της παρεχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΟΕΒΕΜ.
Σημειώνεται πως αποφασίστηκε η διαρκής διατήρηση του άτυπου οργάνου Συντονιστικής Επιτροπής Εκπροσώπων των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Φορέων της Μαγνησίας προκειμένου να υπάρχει διαρκής επικοινωνία, ανταλλαγή απόψεων, διαμόρφωση θέσεων και λήψη πρωτοβουλιών για την πιο αποτελεσματική διαχείριση των τρεχόντων προβλημάτων των κλάδων.
Χθες οι εκπρόσωποι των φορέων παρεχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ σε συνέντευξη Τύπου.
Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Δώρα Καναβιτσά ανέφερε πως «εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας στα προωθούμενα μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και ζητούμε την άμεση απόσυρσή του. Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη και την αξιοπρέπειά μας. Έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάδελφο που κινδυνεύει με επαγγελματικό αφανισμό, που στοχοποιείται γενικά και αδιάκριτα ως φοροφυγάς. Έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε άμεσα και μαζικά. Στο πλαίσιο αυτό συγκεντρωθήκαμε όλοι οι φορείς και αποφασίσαμε να είμαστε όλοι μαζί».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Χρήστος Βενέτης τόνισε πως «ως ιατρικός σύλλογος είμαστε κατά της φοροδιαφυγής. Όμως δεν μπορούμε να δεχτούμε και ένα φορολογικό νομοσχέδιο που θυμίζει οθωμανικό δίκαιο με τον κεφαλικό φόρο. Θυμίζουμε ακόμη την υφαρπαγή, όχι του τεκμαρτού εισοδήματος, αλλά του δεδουλευμένου εισοδήματος, όπως των εργαστηριακών γιατρών που χάνουν εισόδημα μέσω του clow back».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Χρήστος Στρατηγόπουλος ανέφερε πως «το φορολογικό νομοσχέδιο αντιμετωπίζει ισοπεδωτικά και οριζόντια χωρίς να κάνει διακρίσεις, ανόμοιες επαγγελματικές δραστηριότητες, ακόμη και δραστηριότητες εντός μόνο ενός επαγγελματικού κλάδου. Αυτή είναι η αστοχία του φορολογικού νομοσχεδίου που επαγγέλλεται φορολογική δικαιοσύνη, αλλά επιφυλάσσει σε πολλούς σαφέστατη φορολογική αδικία με την έννοια μαζί με όσους έχουν επιλέξει τη φοροδιαφυγή στοχοποιεί ανεπίτρεπτα και όσους απλά δεν εσοδεύουν τα ποσά που θα κληθούν να φορολογηθούν. Ο δικηγορικός σύλλογος Βόλου είναι μαζί με τους ελεύθερους επαγγελματίες και θα στηρίξει την προσπάθεια ώστε το άδικο αυτό φορολογικό νομοσχέδιο να ακυρωθεί δικαστικά».
Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος ανέφερε πως «το φορολογικό νομοσχέδιο βάλλει την επιχειρηματικότητα και θίγει τα συμφέροντα των μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Η στοχοποίηση των επαγγελματιών και εμπόρων ως φοροφυγάδες είναι ένας χαρακτηρισμός που τον επιστρέφουμε σε αυτούς που το λένε».
Οι έμποροι πραγματοποιούν σήμερα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι στάση εργασίας.
Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης είπε πως «είναι πολύ άδικο και ισοπεδωτικό το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όταν υπάρχουν τετράγωνα με πολλά κλειστά καταστήματα. Οι επαγγελματίες οδηγούνται σε άμεση συρρίκνωση. Η πολιτεία έχει μια σειρά ηλεκτρονικών μηχανισμών, όπως το mydata, για να υλοποιήσει ένα φορολογικό νομοσχέδιο. Η λογική της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν οι μεγάλοι όμιλοι εις βάρος των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων».
Ο φοροτεχνικός και αντιπρόσωπος στην ομοσπονδία φοροτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών κ. Αθανάσιος Δεληγιάννης ανέφερε πως με το νομοσχέδιο αντί να μειωθεί η φοροδιαφυγή, θα αυξηθεί. Η φορολογητέα ύλη προσαυξάνεται και πολλοί κλάδοι έχουν πρόβλημα.
Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού συλλόγου Μαγνησίας κ. Κατερίνα Κλάρα ανέφερε πως η οδοντιατρική περίθαλψη δεν έχει χρηματοδοτηθεί εδώ και 12 – 13 χρόνια».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης είπε πως φαίνεται για άλλη μια φορά η ανικανότητα των κυβερνήσεων να πατάξουν τη φοροδιαφυγή. Υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις στον τουρισμό που αδικούνται με το νομοσχέδιο, ενώ δημιουργείται και μια πολύ δύσκολη κατάσταση για όσες επιχειρήσεις λειτουργούν εποχιακά, για δύο με τρεις μήνες, και κάποιες φορές με ζημιές».
Από τον σύλλογο οικονομολόγων λογιστών ο κ. Κεχαγιάς είπε πως «η κυβέρνηση από τη μια ευαγγελίζεται τα pos, τα mydata, τη ψηφιοποίηση, ό,τι πιο σύγχρονο και μοντέρνο υπάρχει, και από την άλλη πάμε σε εποχές, όπου μιλάμε για κεφαλικό φόρο, με ένα οριζόντιο προσδιορισμό. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πολύ το κόστος της επιχειρηματικότητας και ειδικά από τους νόμιμους επιχειρηματίες. Στη κυβέρνηση θα πρέπει να δουν αλλιώς τα πράγματα και να γίνει ακριβή η φοροδιαφυγή και φθηνή η νομιμότητα».
Επίσης η πρόεδρος του συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων Θεσσαλίας και αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Νότα Μπλούχου είπε μεταξύ άλλων πως «συντασσόμαστε στις κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση αυτής της φορολογικής λαίλαπας. Σαν κλάδος έχουμε υποστεί το τελευταίο διάστημα αρκετά πλήγματα».

Ανακοίνωση επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων

Οι Επιστημονικοί και Επαγγελματικοί Φορείς της Μαγνησίας 1. Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας, 2. Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, 3. Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, 4. Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος – Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας, 5. Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, 6. Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, 7. Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, 8. Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν.Μαγνησίας, 9. ΟΕΒΕ Μαγνησίας και Β.Σποράδων, 10. Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, 11. Σύλλογος Οπτικών και Οπτομετρών Μαγνησίας, 12. Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ταξί Βόλου και Ν.Ιωνίας «Ο Άγιος Χριστόφορος», 13. ΤΕΕ Μαγνησίας, 14. Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας & Αλμυρού
Καταδικάζουν οποιοδήποτε φαινόμενο φοροδιαφυγής και συστηματικής φοροαποφυγής από οποιαδήποτε ατομική επιχείρηση, προσωπική ή κεφαλαιουχική εταιρεία να πραγματοποιείται, ανεξάρτητα τα οικονομικά της μεγέθη.
Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:
“Θεωρούμε ότι έχουμε συμβάλλει πρακτικά και ουσιαστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και εκπλαγήκαμε αρνητικά από την ανακοίνωση μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών, που αφορούν τη φορολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια πολύ μικρών ατομικών και προσωπικών επιχειρήσεων. Μέτρα που μας γυρίζουν δεκαετίες. Πιο συγκεκριμένα, με τα μέτρα αυτά επιστρέφουμε στο προηγούμενο φορολογικό νομοσχέδιο του Ν. 2238/1994, κατά το οποίο ίσχυε η τεκμαρτή φορολόγηση των εισοδημάτων, ανεξάρτητα από τα έξοδα που είχε η επιχείρηση. Νομοσχέδιο, το οποίο ίσχυσε έως την 31/12/2013 και το οποίο αντικαταστάθηκε με τον Ν. 4172/2013. Νομοσχέδιο, που μας επιβλήθηκε από τους δανειστές, προκειμένου να εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο φορολόγησης αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της εισπρακτικής αρχής. Οι ειδικοί τότε θεώρησαν τον τεκμαρτό προσδιορισμό των κερδών αναχρονιστικό και ότι η εφαρμογή του δεν συμβαδίζει με ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα. Για τους λόγους αυτούς καταργήθηκε ο τεκμαρτός προσδιορισμός και επιβλήθηκε ο προσδιορισμός των καθαρών κερδών με έσοδα μείον έξοδα για όλες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων.
Περιμέναμε από το Υπουργείο Οικονομικών να εφαρμόσει ένα πιο καινοτόμο εργαλείο, προκειμένου να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, ενώ προς έκπληξη μας ακούσαμε έννοιες τις οποίες έχουμε αφήσει στο παρελθόν. Ιδιαίτερα δε σήμερα που η Ελεγκτική Αρχή έχει στην διάθεση της σύγχρονα εργαλεία προκειμένου να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, όπως είναι η ελεύθερη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων, τα πολυδιαφημιζόμενα mydata, η εικόνα των δαπανών του φορολογούμενου που αποστέλλεται από τα πιστωτικά ιδρύματα στην ελεγκτική αρχή κτλ.
Θεωρούμε ότι η εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις προκειμένου να προσδιοριστεί τεκμαρτά το εισόδημα τους είναι αντίθετη αφενός στην αρχή της καθολικότητας του φόρου (σύμφωνα με την οποία η φορολογική υποχρέωση είναι γενική, ήτοι επιβαλλόμενη βάσει γενικών κριτηρίων) και αφετέρου στην αρχή της φοροδοτικής ικανότητας του υπόχρεου φορολογούμενου, διότι ο φορολογούμενος με πραγματικά χαμηλά εισοδήματα κινδυνεύει μετά την επιβολή του φόρου στα τεκμαρτά εισοδήματα να μην του απομένουν ικανοί πόροι για την αξιοπρεπή διαβίωσή του. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε το άδικο μέτρο του clawback που εφαρμόζεται σε πολλούς συναδέλφους μας Εργαστηριακούς γιατρούς υφαρπάζοντας όχι τεκμαρτό αλλά δεδουλευμένο εισόδημα. Αγωνιζόμαστε με τους Υγειονομικούς Συλλόγους και όλους τους Επιστήμονες της χώρας για δίκαιο επιμερισμό των φορολογικών βαρών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το