Τοπικά

11 πρόωρα νεογνά στο Νοσοκομείο Βόλου την τελευταία 3ετία με βάρος 790 – 1.390 γραμμάρια “Θ”

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ-ΒΟΛΟΥ

Στα έντεκα ανέρχονται τα πρόωρα νεογνά με μέσο βάρος γύρω στα 1.100 γραμμάρια που γεννήθηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου την περίοδο 2012-2015 και στα οποία έγιναν όλες οι ενέργειες από τους γιατρούς της Παιδιατρικής και της Μαιευτικής για να ζήσουν μέσω της διακομιδής τους σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο που διαθέτει Τμήμα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.

Μία από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που θα ανακοινωθούν το πανελλήνιο συνέδριο, έβδομο κατά σειρά, το οποίο διοργανώνεται από την Εταιρεία Φροντίδας Υγείας Εκπαίδευσης (ΕΦΥΚΕ) και το οποίο θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο «Valis» στην Αγριά και στο Πορφυρογένειο Κοινωφελές Ίδρυμα από τις 20 μέχρι και τις 23 Νοεμβρίου, αφορά και στον έλεγχο των νεογνών που γεννήθηκαν με πολύ μικρό βάρος.
Ειδικότερα η εισήγηση προϊόν έρευνας που έγινε στο Νοσοκομείο Βόλου, έχει τίτλο «Έλεγχος των χαμηλού βάρους νεογνών ( 1400gr), που διακομίσθηκαν από το Τμήμα Πρόωρων του επαρχιακού Νοσοκομείου μας στο πλησιέστερο τριτοβάθμιο Τμήμα Εντατικής Νοσηλείας νεογνών».
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους εξής γιατρούς της Παιδιατρικής και Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου: Αναστασία Αναστασίου-Κατσιαρδάνη, Καλλιόπη-Πηνελόπη Τζιοβανέττο, Μαργαρίτα Μπουδραμή, Μαρία Μπίσσα, Σταυρούλα Γακίκου, Δήμητρα Στάμου, Κυριακή Βελαλή, Μαρία Γιαννίκη, Ανέστη Μόσχο, Γεώργιο Πλακόπουλο.
Η πρόεδρος και επιστημονικά υπεύθυνη του συνεδρίου, διευθύντρια και επιστημονικά υπεύθυνη της Παιδιατρικής Κλινικής δρ Αναστασίου-Κατσιαρδάνη Αναστασία τόνισε πως τα πρόωρα νεογνά έρχονται πολύ νωρίς στο κόσμο, κυρίως λόγω προβλημάτων υγείας της μητέρας όπως προεκλαμψία, ή νευρολογικά νοσήματα/ σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά., αιμορραγία 1ου τριμήνου, πρόωρες συσπάσεις, και άλλα και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.
Τα προβλήματά τους, οφείλονται στην ανωριμότητά τους και στην έλλειψη προετοιμασίας να δεχθούν το νέο περιβάλλον, εγκαταλείποντας αυτό της μητέρας τους.
Η ίδια πρόσθεσε πως σκοπός της έρευνας ήταν να εξετάσουμε τη συχνότητα γέννησης- βάρους νεογνών, στο Νοσοκομείο μας και την μετέπειτα πορεία νεογνών, που γεννήθηκαν στη διάρκεια μίας 3ετίας (2012-2015), με βάρος γέννησης (ΒΓ) 1390gr και μέχρι 790 gr, σε σχέση με προ-περιγεννητικούς και λοιπούς παράγοντες και σε σχέση με το ιστορικό υγείας της μητέρας.
Στο πλαίσιο της μεθόδου που ακολουθήθηκε και του υλικού που χρησιμοποιήθηκε, έγινε καταγραφή στοιχείων από το ηλεκτρονικό και το έντυπο αρχειακό υλικό, του Τμήματος Προώρων της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου.
Σύμφωνα με την εισήγηση που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο, στη διάρκεια μίας τριετίας (2012-2013, 2013-2014, 2014-2015), γεννήθηκαν από 10 τοκετούς, συνολικά 11 πρόωρα νεογνά (ένας τοκετός με δίδυμη κύηση, βουλγαρικής καταγωγής). Ένα εξ αυτών απεβίωσε, το 2012, μετά το τοκετό, πριν διακομισθεί. Τα υπόλοιπα 10 (7 άρρενα και 3 θήλεα), 7 Ελληνόπουλα και 3 αλλοδαπά, παραπέμφθηκαν στο πλησιέστερο Τμήμα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΕΝΝ), στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, εντός των πρώτων ωρών γέννησής τους. Η ηλικία κύησης νεογνών ήταν 24,5-31 εβδομάδες.
Εκτός από το ένα εξ αυτών που απεβίωσε, το 2012, (μετά το τοκετό), απεβίωσε και ένα πρόσφατα, το 2015 σε Μονάδα εντατικής νοσηλείας στη Θεσσαλονίκη όπου παραπέμφθηκε, από το Μονάδα εντατικής νοσηλείας, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, για να χειρουργηθεί. Έτσι τα υπόλοιπα (6 άρρενα και 3 θήλεα), 6 Ελληνόπουλα (4 αγόρια και 2 κορίτσια) και 3 αλλοδαπά (2 αγόρια και 1 κορίτσι), παραπέμφθηκαν στο πλησιέστερο Τμήμα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΕΝΝ), στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, εντός των πρώτων ωρών γέννησής τους.
Το μέσο ΒΓ τους ήταν 1099gr (790gr-1390 gr), ενώ το μέσο ΒΓ των εξετασθέντων που επιβίωσαν ήταν 1039 gr (795gr-1195 gr). Η ηλικία κύησης νεογνών ήταν 24,5-31 εβδομάδες. Τα νεογνά ολοκλήρωσαν πλήρη εργαστηριακό έλεγχο (Οφθαλμολογικό, Ενδοκρινολογικό, Ωτοακουστικό, Ακτινολογικό με u/s Εγκεφάλου, CT ή MRI εγκεφάλου), ενώ παρακολουθήθηκε η μέχρι τώρα ψυχοκινητική και λογοπαιδική εξέλιξή τους.
Το 7ο Πανελλήνιο συνέδριο της ΕΦΥΚΕ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 20 Νοεμβρίου το μεσημέρι στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς. Το Σαββατοκύριακο οι εργασίες θα γίνουν στο Valis και τη Δευτέρα θα ολοκληρωθούν στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα. Το συνέδριο είναι ανοικτό για δωρεάν παρακολούθηση σε όποιον επιθυμεί να έχει πρόσβαση στη γνώση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το