Photo Gallery, Τοπικά

Φθηνότερα μέχρι και 10% τα σχολικά είδη

Με τους πιο συντηρητικούς προϋπολογισμούς ένας γονιός μπορεί και με 50 ευρώ να αγοράσει τα απαραίτητα είδη της γραφικής ύλης μαζί και με μια τσάντα για το παιδί του

Μειωμένες μέχρι και 10% αναμένεται να είναι φέτος οι τιμές στα σχολικά είδη, που σημαίνει ότι με τους πιο συντηρητικούς προϋπολογισμούς, ένας γονιός μπορεί και με 50 ευρώ να αγοράσει τα απαραίτητα είδη της γραφικής ύλης μαζί και με μια τσάντα για το παιδί του. Επίσης δεν αποκλείεται πτώση τιμών να παρατηρηθεί και στα σχολικά βοηθήματα.

Οι αγορές των σχολικών ειδών εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς τα προηγούμενα χρόνια έμπαιναν στο μικροσκόπιο των οικογενειακών προϋπολογισμών συνήθως στις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα. Ήταν εποχές πιο ανέμελες, που τα 150-200 ευρώ που θα διέθεταν οι γονείς, δεν δημιουργούσαν προβληματισμό και ταχυπαλμίες.

Φέτος όμως που οι εκκρεμότητες για τα χαράτσια, την εφορία και τους άλλους λογαριασμούς είναι πολύ ασφυκτικές, οι γονείς προϋπολογίζουν τα έξοδά τους για το Σεπτέμβριο από πολύ νωρίς. Αρκετοί μάλιστα για να καλύψουν όλες αυτές τις ανάγκες δεν πήγαν ούτε διακοπές.

Εξάλλου, λόγω της μείωσης στους μισθούς και των πολλών φόρων, προσπαθούν να εξοικονομούν ακόμη και το ευρώ. Και γι’ αυτό το λόγο κάνουν προσεκτικές επιλογές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι βιβλιοπώλες ετοιμάζονται και οργανώνονται για να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες και σε πιο ελκυστικές τιμές στους πελάτες τους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοπωλών Χαρτοπωλών Εκδοτών Νομού Μαγνησίας κ. Χρήστος Αγιώτης τόνισε πως «αυτήν την περίοδο όλα τα βιβλιοχαρτοπωλεία προετοιμάζονται, ώστε μετά το Δεκαπενταύγουστο να είναι έτοιμες οι βιτρίνες και οι χώροι τους για να υποδεχθούν το καταναλωτικό κοινό όσον αφορά στην καινούρια σχολική χρονιά. Οι αγορές επικεντρώνονται κυρίως ως προς τις τσάντες και τη γραφική ύλη. Βέβαια τα χαρτοπωλεία μπορούν να προσφέρουν και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί είτε πρόκειται για το φροντιστήριο είτε για το σχολείο».

Ερωτηθείς για τις τιμές ο κ. Αγιώτης είπε πως φέτος λόγω της οικονομικής πίεσης που υπάρχει στην αγορά και της μικρής ποσότητας εισαγωγών θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές ως προς τις τιμές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι η μείωση των τιμών στη γραφική ύλη, δηλαδή τα τετράδια, τα στυλό, τα μολύβια και διάφορα άλλα είδη, θα φτάσει μέχρι και το 10%.

Για παράδειγμα σχολική τσάντα μπορεί να αγοράσει κάποιος από δεκαπέντε μέχρι και 50 ευρώ. Ενώ παράλληλα για να αγοράσει τα βασικά είδη της γραφικής ύλης, θα διαθέσει περίπου 30-50 ευρώ. Δηλαδή κάποιος γονέας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού ως προς τη γραφική ύλη και μαζί με την αγορά της τσάντας, διαθέτοντας γύρω στα 50 ευρώ.

Ο κ. Αγιώτης πρόσθεσε πως οι γονείς ενδέχεται να μην αγοράσουν όλα τα προϊόντα με το που ανοίξουν τα σχολεία, αλλά να προμηθευτούν για τα παιδιά τα βασικά είδη και για τα υπόλοιπα να κινούνται βάσει των αναγκών που θα προκύπτουν μέσα στη σχολική χρονιά.

Επίσης στο ίδιο πλαίσιο και οι δάσκαλοι φέτος μπορεί να μην υποχρεώσουν τους μαθητές να αγοράσουν πολλά πράγματα γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς.

Αναφορικά με τα βοηθήματα για τα μαθήματα του σχολείου υπάρχει το ενδεχόμενο μείωσης των τιμών μέχρι και 20%. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Αγιώτης, σύμφωνα με το νόμο, μετά την παρέλευση δύο χρόνων από την ημέρα έκδοσης των βοηθημάτων, τα βιβλιοπωλεία μπορούν να προχωρήσουν σε μείωση των τιμών μέχρι και 20%.

Βέβαια οι γονείς ξοδεύουν αρκετά χρήματα και για τα ξενόγλωσσα βοηθήματα είτε στο σχολείο είτε κυρίως στο φροντιστήριο, με αποτέλεσμα η ετήσια δαπάνη να προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Παράλληλα οι βιβλιοπώλες υπογραμμίζουν ότι στην καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε, ένας μόνιμος και σταθερός φίλος των παιδιών είναι το βιβλίο με το οποίο μπορούν να ψυχαγωγηθούν, αλλά και να εμπλουτίσουν τους πνευματικούς ορίζοντες.

Φώτης Σπανός

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το