Photo Gallery, Πολιτική

Σε Eurogroup-Ecofin το θέμα των οίκων αξιολόγησης

Άμεση αντιμετώπιση ζητεί ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου


Την άμεση αντιμετώπιση από τα συμβούλια Eurogroup και Ecofin του θέματος των οίκων αξιολόγησης, με αφορμή την πρόσφατη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s, ζητεί ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σε επιστολές του, προς τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, τον επίτροπο Εσωτερικών Αγορών και Υπηρεσιών, Μισέλ Μπαρνιέ και τον πρόεδρο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο υπουργός χαρακτηρίζει την υποβάθμιση “εντελώς αδικαιολόγητη, καθώς δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών, τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα”.

Επιπρόσθετα, επισημαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, “το εύρος της υποβάθμισης και η χρονική στιγμή, που ο συγκεκριμένος οίκος επέλεξε για να την ανακοινώσει, είναι ακατανόητα και εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά”.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, “αποφάσεις, όπως αυτή της Moody’s, μπορούν στην πραγματικότητα να καταστήσουν πολύ πιο δύσκολη την πορεία της Ελλάδας και άλλων χωρών, που βρίσκονται σε παρόμοια θέση στην προσπάθειά μας να επανακτήσουμε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές μέσω προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αυτό θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολεί όλους μας. Επιπλέον, είναι σαφές ότι στο σημερινό περιβάλλον, μια τέτοια απόφαση αξιολόγησης έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αγορές από τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κάθε τρίμηνο.

Η τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα έδειξε ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στα συμπεράσματα του οίκου αξιολόγησης Moody’s.

Εν τέλει, η υποβάθμιση από τη Moody’s είναι περισσότερο αποκαλυπτική ως προς την στρέβλωση των κινήτρων και την έλλειψη λογοδοσίας των οίκων αξιολόγησης παρά ως προς την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας”.

Ένα επιπλέον στοιχείο εις βάρος των οίκων, για τον υπουργό Οικονομικών, είναι και το γεγονός ότι αυτοί δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την αυξανόμενη έκθεση σε κινδύνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που οδήγησε στην κρίση του 2008, και τώρα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την πρωτιά στην “ανακάλυψη” κινδύνων που θα οδηγήσουν στην επόμενη κρίση.

Για όλα αυτά, ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί αναγκαία και επείγουσα την αντιμετώπιση και την ανάληψη δράσης εκ μέρους της ευρωπαϊκής “οικογένειας”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το