Photo Gallery, Πολιτική

«Έχουμε δρόμο, είναι σκληρή η διαπραγμάτευση»

Κοινές απόψεις σε πολλά ζητήματα προέκυψαν στο τετ α τετ Παπανδρέου-Σαρκοζί

Σημεία-κλειδιά η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου και η μείωση επιτοκίων

“Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, δεν έχει κλείσει και είναι και δύσκολη και σκληρή” , επεσήμανε ο πρωθυπουργός κ. Γ Παπανδρέου  εξερχόμενος του Μεγάρου των Ιλισίων στο Παρίσι.

Η σημερινή  (χθεσινή) συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Σαρκοζί διήρκησε 55 λεπτά και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ, Παπανδρέου εστιάστηκε στο θέμα της Λιβύης και στην οικονομία ενόψει της συνεδρίασης των ηγετών της ευρωζώνης αύριο (σήμερα).

Ο πρωθυπουργός  έκανε λόγο για πολύ κρίσιμη διαπραγμάτευση, ενώ υποστήριξε ότι σε πάρα πολλά θέματα, η προσέγγιση της Αθήνας και των Παρισίων είναι κοινή.

Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το γαλλικό λαό, τον Νικολά Σαρκοζι και την κυβέρνηση του για τη στήριξη που έχει προσφέρει στην Ελλάδα αλλά και επειδή αναγνωρίζουν όπως είπε ο πρωθυπουργός τις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Σε ότι αφορά στις εξελίξεις στη Λιβύη, έπειτα από την σημερινή αναγνώριση της Λιβυκής αντιπολίτευσης από την γαλλική προεδρία, ο κ Παπανδρέου σημείωσε ότι Αθήνα και Παρίσι έχουν κοινή προσέγγιση στο θέμα των επαναστατικών αλλαγών.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι “τι μπορεί να κάνει η Ε.Ε. απέναντι στη βία που βλέπουμε στην Β. Αφρική  και την ανάγκη μετάβασης στην δημοκρατία”.

Στην συνάντηση του με τον κ. Σαρκοζί, τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής, ενώ από την Γαλλική πλευρά ήταν παρούσα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

Εν τω μεταξύ η γαλλική εφημερίδα “Figaro”, σε άρθρο της, γράφει ότι όλες οι εναλλακτικές παραμένουν στο τραπέζι των συζητήσεων, από την ενίσχυση του συνολικού αποθέματος μέχρι την πιθανότητα εξαγοράς των εθνικών χρεών στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά. Η εφημερίδα, για το δημοσίευμα αυτό επικαλείται δήλωση αξιωματούχου της γαλλικής προεδρίας.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα “Le Monte” δημοσιεύει συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου. Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα, αναφέρει ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του, η οποία καταβάλλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες. Αν οι αγορές δεν ανταποκριθούν θετικά σε αυτές τις προσπάθειες, τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, τότε οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έρθουν αρωγοί στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και να τη βοηθήσουν να περάσει αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ως σημεία κλειδιά ο πρωθυπουργός θέτει και την επιμήκυνση των χρονικών ορίων αποπληρωμής του δανείου αλλά και τη μείωση των επιτοκίων.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι, το βράδυ της Τετάρτης, στις Βρυξέλλες δεν έριξε φως σχετικά με τη στάση της Γερμανίας, η οποία εξακολουθεί ουσιαστικά να μην αποκαλύπτει πλήρως  τις προθέσεις της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το