Photo Gallery, Πολιτική

«Δώστε γη για να επιμηκύνουμε το χρέος»

Δεν αρκούν τρία χρόνια για την Ελλάδα υποστηρίζει η Άνγκελα Μέρκελ


Η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας δέχεται επίθεση λέει η καγκελάριος


Η Γερμανία θα ανταποκριθεί στο αίτημα για χαμηλότερα επιτόκια στην αποπληρωμή του δανείου εκ μέρους της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, αν η Ελλάδα συμφωνήσει να πουλήσει δημόσια περιουσία και η Ιρλανδία στηρίξει την πρόταση για κοινή φορολογική βάση για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό ανέφερε η κ. Μέρκελ μιλώντας σε κλειστή συνεδρίαση Επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η κ. Μέρκελ ενημέρωσε τους γερμανούς βουλευτές της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για την θέση με την οποία η Γερμανία προσέρχεται στη Σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης.

Η κ. Μέρκελ – σύμφωνα με βουλευτές που παρέστησαν στη συνεδρίαση – δήλωσε πρόθυμη για “μετριοπαθή” μείωση των επιτοκίων του δανείου προς την Ελλάδα. Νωρίτερα, η γερμανική κυβέρνηση έκανε για πρώτη φορά “ένα βήμα πίσω” για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λέγοντας ότι “η επέκτασή του είναι στο τραπέζι”.

Η ίδια δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα υποστηρίξει αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από το Ταμείο και το μελλοντικό μόνιμο Ταμείο Στήριξης και τόνισε ότι ο μόνιμος μηχανισμός που θα ισχύσει μετά το 2013 θα μπορεί να δανείζει μόνο όταν αυτό προβάλλεται ως “τελική λύση”.

Σημειώνεται ότι η καγκελάριος, άνοιξε “παράθυρο” για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ της Ελλάδας: “Δεν αρκούν τρία χρόνια για να διορθώσει η Ελλάδα τα δημοσιονομικά της”, σημειώνει σε συνέντευξή της στην Bild.

“Με το να επιμένει κανείς να αποκαταστήσει η χώρα την δημοσιονομική της ισορροπία εντός τριετίας, το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει νέα προβλήματα”, λέει η Μέρκελ, ενώ παράλληλα αποκλείει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

“Η ΕΕ δεν διαθέτει εργαλεία για κάτι τέτοιο”, υπογραμμίζει, σημειώνοντας πως “η όποια βοήθεια σε επίπεδο ευρωζώνης για τα υπερχρεωμένα κράτη θα πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα”, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο της χρήσης του δικαιώματος της Γερμανίας για βέτο.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναφορικά με την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους και ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σε συνέντευξη του στη Le Monde υπογράμμισε εμφατικά ότι “η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Ευρώπης”.

Εν τω μεταξύ η συμμόρφωση από όλες τις χώρες της ΕΕ στους δημοσιονομικούς κανόνες είναι αναγκαία για να μπορέσει η Ευρώπη να ανταγωνισθεί στο παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Μιλώντας στην πόλη Ντέμιν της Βόρειας Γερμανίας, η κυρία Μέρκελ είπε ότι η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας δέχεται επίθεση από χώρες – όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία.

“Είναι σημαντικό ότι, αν εκπροσωπούμε από κοινού την Ευρώπη, να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη είναι ισχυρή”, είπε, αναφερόμενη στον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, προσθέτοντας ότι “δεν μπορούμε να θεσπίζουμε κανόνες και μετά κάποιοι επανειλημμένα να τους παραβιάζουν”.

Βελτίωση των όρων

δανειοδότησης προβλέπει ο Ρεν

Υπέρ της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αλλά και της βελτίωσης των όρων δανειοδότησης, σε ευρωπαϊκές χώρες, που αντιμετωπίζουν έντονα δημοσιονομικά προβλήματα, τάσσεται ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Επίτροπος, Όλι Ρεν, σε γραπτή του απάντηση, σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά.

Η ελληνίδα ευρωβουλευτής, ζητούσε να πληροφορηθεί εάν η Επιτροπή “συμμερίζεται την ανάγκη διεύρυνσης του πεδίου δράσης, των αρμοδιοτήτων και των πραγματικών διαθέσιμων κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) , ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εξόδου από την κρίση” και εάν “συμμερίζεται την ανάγκη μείωσης των επιτοκίων για Ελλάδα και Ιρλανδία”.

Στην απάντηση του, ο Επίτροπος Ολι Ρέν, αφού διαβεβαιώνει ότι, το Ταμείο EFSF, πρόκειται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη, αποκαλύπτει ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστεύει ακράδαντα πως το ESFS, θα πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα, την αξιοπιστία και την ευελιξία του.

Εκτιμά, μάλιστα, ότι η συνολική πραγματική δανειακή ικανότητα του EFSF θα πρέπει να ανέλθει στο πλήρες ποσό των 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, με παράλληλη αύξηση του συνολικού επιπέδου των εγγυήσεων του.

Σε ό,τι αφορά την διεύρυνση του πεδίου αρμοδιοτήτων του Ταμείου, ο αρμόδιος Επίτροπος σημειώνει ότι: “Η Επιτροπή στηρίζει μια ευέλικτη και ευρύτερη δέσμη μέσων για το EFSF (καθώς και για τον μελλοντικό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας), διότι πιστεύει ότι η μεγαλύτερη ευελιξία στον τομέα αυτόν θα συμβάλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού και θα παράσχει απαντήσεις προσαρμοσμένες στην ειδική κατάσταση κάθε κράτους μέλους”.

Τέλος σε ό,τι αφορά την μείωση των επιτοκίων δανεισμού ο κ. Ρεν επισημαίνει ότι “η Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των όρων δανειοδότησης από το EFSF”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το