Πολιτισμός

Μονόπρακτα από τη θεατρική ομάδα «Ροή»

Παραστάσεις με έργο του Χάρολντ Πίντερ στην Παλιά Ηλεκτρική

Το μονόπρακτο του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας θεατρικού συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ «Ασήμαντος Πόνος» και το «Ρόλος για έναν Κλόουν» της Κωστούλας Μητροπούλου παρουσιάστηκαν χθες από τη Θεατρική Ομάδα Βόλου ΡΟΗ σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Βόλου στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής.

Ο «Ασήμαντος Πόνος» που επέλεξε να παρουσιάσει έως και την Κυριακή η Θεατρική Ομάδα Βόλου ΡΟΗ, αποτελεί ένα από τα πρώτα μονόπρακτα του Βρετανού συγγραφέα. Γραμμένο το 1958 υπήρξε το πρώτο κείμενο του Πίντερ που παρουσιάστηκε από τον Κυριαζή Χαρατσάρη στη χώρα μας.

Ο θεατής παρακολουθεί σαν μέσα από κλειδαρότρυπα τη διαβρωμένη από το χρόνο καθημερινότητα ενός ώριμου ζευγαριού και τις συζητήσεις τους, οι οποίες εξαιτίας του προβληματικού συγχρονισμού και του μηδαμινού ενδιαφέροντος για τα λεγόμενα του συνομιλητή τείνουν να μοιάζουν περισσότερο με προσωπικούς μονολόγους. Η ηρεμία της καθημερινότητάς τους παραβιάζεται με την παρουσία δύο ασήμαντων και βουβών παρουσιών. Μιας μέλισσας και ενός σιωπηλού ηλικιωμένου που πουλάει σπίρτα. Η παρουσία τους αν και αθόρυβη, γίνεται αιτία να αναστατωθούν οι ζωές των δύο ηρώων και να γίνουν αισθητές οι μεταξύ τους διαφορές.

Ο Χάρολντ Πίντερ, ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς διανοούμενους, κέρδισε κατά τη διάρκεια της ζωής του πλήθος τιμητικών διακρίσεων, αλλά και τον αμέριστο σεβασμό όλων όσοι θέλουν το καλλιτεχνικό υποκείμενο κοινωνό των εξελίξεων, υπεύθυνο και ζωτικό κομμάτι της κοινωνίας στην οποία ζει και όχι αποκομμένο θιασώτη του κινήματος «Η τέχνη για την τέχνη».

Η Σουηδική Ακαδημία επέλεξε να τιμήσει για το έργο του «τον πιο προβεβλημένο εκπρόσωπο της αγγλικής δραματουργίας του δευτέρου μισού του 20ού αιώνα» ξεχωρίζοντάς τον για την ιδιαιτερότητά του να αποκαταστήσει «το θέατρο στα βασικά του στοιχεία: ένα περίκλειστο στο χώρο κι έναν αναπάντεχο διάλογο, όπου οι άνθρωποι είναι ο ένας στο έλεος του άλλου και η υποκρισία καταρρέει».

Το δεύτερο μονόπρακτο που παρουσιάστηκε στη χθεσινή παράσταση με τίτλο «Ρόλος για έναν Κλόουν» της Κωστούλας Μητροπούλου, αποτελεί σύμφωνα και με το σκηνοθέτη κ. Κώστα Υφαντή, «ένα μονόλογο όπου μια ηθοποιός εκθέτει τη ζωή της μπερδεύοντας ρόλους και αναμνήσεις».

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως και την Κυριακή 13 Μαρτίου στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής και ώρα 9:30 το βράδυ.

Άννα Αργύρη

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το