Photo Gallery, Τοπικά

Ράλι ΦΙΛΠΑ: Διαδρομές αυτοκινήτων σε χρόνο και Πήλιο

46 παλαιά οχήματα συμμετέχουν στο ράλι

Ήρθαν από την Αγγλία, την Κύπρο, το Βέλγιο, την Τουρκία και από πολλές περιοχές της Ελλάδας και παίρνουν μέρος στο 41ο Διεθνές Ράλι των Φίλων Παλαιών Αυτοκινήτων (ΦΙΛΠΑ), που ξεκίνησε χθες το μεσημέρι στην παραλία του Βόλου και θα διαρκέσει μέχρι αύριο το βράδυ, οπότε και θα απονεμηθούν μετάλλια στους νικητές. Είναι πλέον ένας θεσμός το ράλι της ΦΙΛΠΑ, που φέτος γίνεται 41 χρόνων…

Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο, αλλά 46 τα παλαιά αυτοκίνητα που παίρνουν μέρος στο ράλι ΦΙΛΠΑ. Το πιο παλιό ένα μοντέλο του 1920 με οδηγό το Ν. Κοντογιάννη και το πιο πρόσφατο, ένα «Οτομπιάνκι» του κ. Αν. Γεωργούλα. Όλα «κούκλες» όμως, καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν φείδονται κόπου, χρόνου και χρημάτων, για να τα συντηρούν σε καλή κατάσταση και φυσικά να κινούνται στο δρόμο…

Πρόκειται για παλαιά ιστορικά αυτοκίνητα, ηλικίας άνω των 30 και μέχρι 85 ετών, τα οποία διαθέτουν διεθνές πιστοποιητικό γνησιότητας.

Το Διεθνές Ράλι ΦΙΛΠΑ έχει διεθνή φήμη, καθώς συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο ημερολόγιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παλαιού Αυτοκινήτου και αναγνωρίζεται ως το σημαντικότερο στους πανευρωπαϊκούς κύκλους φίλων και συλλεκτών ιστορικών οχημάτων. Παράλληλα, στη μακρόχρονη ιστορία του έχει επιτελέσει σημαντικό τουριστικό ρόλο, καθώς ήταν η αφορμή για εκατοντάδες επισκέψεις αλλοδαπών που θέλουν να γνωρίσουν τις ελληνικές ομορφιές και να γίνουν κοινωνοί της φιλοξενίας και της τουριστικής μοναδικότητας της χώρας μας, του Βόλου και του Πηλίου σήμερα.

Χθες το μεσημέρι στην παραλία του Βόλου, μπροστά από το συγκρότημα Παπαστράτου, τα 46 αυτοκίνητα ξεκίνησαν το αγωνιστικό μέρος του 41ου ράλι, παρουσία δεκάδων θεατών, που θαύμασαν το μεράκι και την αγάπη των ιδιοκτητών των αυτοκινήτων για τη συντήρηση και την κυκλοφορία τους. Μεταξύ των αυτοκινήτων που παίρνουν μέρος στο ράλι, ένα Φορντ μοντέλο του 1928, μια Ρολς Ρόις του ’30, μια Τζάγκουαρ του ’54, μια Πόρσε του ’63, αυτοκίνητα που έχουν αφήσει και έχουν μείνει στην ιστορία.

Μεταξύ των αγωνιζομένων και πληρώματα από την Τουρκία, όπως ο Εβμάν Σινάν και η σύζυγός του Εβμάν Ντεμέτ, που δήλωσαν ενθουσιασμένοι που βρίσκονται στην Ελλάδα και το Βόλο και μάλιστα βρίσκονται την τελευταία εβδομάδα στο Πήλιο για διακοπές… Μεταξύ των πληρωμάτων, πατέρες με τα παιδιά τους ή σύζυγοι.

Το αγωνιστικό μέρος του ράλι θα διαρκέσει μέχρι αύριο Σάββατο, θα διανυθούν περίπου 380 χλμ. στις γραφικές πλαγιές και παραλίες του Πηλίου. Η εκκίνηση δόθηκε χθες το μεσημέρι από την παραλία του Βόλου και τα αυτοκίνητα ακολούθησαν τη διαδρομή προς Αγριά, Δράκεια, Χάνια, Κισσό, Τσαγκαράδα, Μηλιές, Καλά Νερά και τα Λεχώνια. Σήμερα η εκκίνηση θα γίνει μπροστά από το ξενοδοχείο Volos Palace (όπου και θα διανυκτερεύσουν τα πληρώματα), διανύοντας γραφικές διαδρομές προς Άγιο Γεώργιο Νηλείας, Βυζίτσα, Νεοχώρι, Αργαλαστή συμπεριλαμβάνοντας και μια επίσκεψη στο Μουσείο Ραδιοφώνου στο Λαύκο, τη Μηλίνα και θα καταλήξουν στο πανέμορφο Τρίκερι στον Αλογόπορο, όπου και ο τερματισμός της δεύτερης ημέρας. Αύριο Σάββατο διασχίζονται διαδρομές προς Αγριά, Χάνια, Πορταριά, Μακρινίτσα, την περιοχή της λίμνης Κάρλα, όπου θα γίνει επίσκεψη στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας και θα καταλήξουν στο γραφικό Καμάρι.

Αγωνοδίκης είναι ο πρόεδρος της αντίστοιχης λέσχης της Κύπρου κ. Β. Παπαδόπουλος, αλυτάρχης ο κ. Αλ. Στανίνος και γενικός έφορος και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων ο κ. Π. Τσαπέπας.

Οι νικητές, τόσο της γενικής κατάταξης, όσο και των διαφόρων κατηγοριών παλαιότητας οχημάτων, θα προκύψουν από την εκτέλεση ειδικών δοκιμασιών ακριβείας, κατά τις οποίες ζητούμενο θα είναι σε συγκεκριμένο οδικό μήκος, η διατήρηση απολύτως σταθερής με προκαθορισμένη κάθε φορά ταχύτητας.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την τελετή απονομής των επάθλων και το αποχαιρετιστήριο δείπνο, που θα λάβουν χώρα αύριο το βράδυ σε αίθουσα του ξενοδοχείου Volos Palace, με την παρουσία τοπικών αρχών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ΦΙΛΠΑ κ. Δημ. Βερναρδάκης.

Το «41ο Διεθνές Ράλι ΦΙΛΠΑ»  υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Βόλου, τους Δήμους Ανατολικού Πηλίου, Νοτίου Πηλίου, Ρήγα Φεραίου και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου Α.Ε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το