Photo Gallery, Τοπικά

Απροσδιόριστη η ακίνητη περιουσία του Δήμου Βόλου

Από τη χθεσινή παρουσίαση της μελέτης της ΑΝΕΒΟ που επιχειρεί την πρώτη πλήρη καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου

Απροσδιόριστη στο σύνολό της, τόσο σε έκταση όσο και σε αξία και φυσικά αναξιοποίητη, παραμένει η ακίνητη περιουσία του Δήμου Βόλου.

Αγροτεμάχια, διαμερίσματα, καταστήματα, λατομεία, δενδροκαλλιέργειες, δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κληροτεμάχια, χώροι αναψυχής κ.ά., εκτιμώμενης επιφάνειας 110.581.454 τετραγωνικών μέτρων, αντικειμενικής αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αποδίδουν ελάχιστα μισθώματα στο Δήμο που βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία, λόγω της μειωμένης κρατικής οικονομικής στήριξης.

Τη «γύμνια» των υπηρεσιών των Δήμων που συνενώθηκαν στον ενιαίο Δήμο Βόλου, έρχεται να αποδείξει το 2012 η μελέτη της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Βόλου (ΑΝΕΒΟ), που επιχειρεί την πρώτη πλήρη καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου.

Ελλιπή ή ασαφή ντοκουμέντα, ανυπαρξία ενημερωμένου περιουσιολογίου και άλλα στοιχεία, που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να υπάρχουν στις βάσεις δεδομένων κάθε Δήμου, αναδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία πορεύονταν χρόνια τώρα και οι Δήμοι της περιοχής.

Ακόμη και σήμερα, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, έρευνες, μελέτες, αναζήτηση στοιχείων, χρήση αεροφωτογραφιών και δεδομένων κτηματογράφησης, το περιουσιολόγιο του νέου Δήμου Βόλου, δεν είναι πλήρως ενημερωμένο, όπως αποδείχτηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο Βόλου με τη συμμετοχή αιρετών και από τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.

Ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, ανέφερε ότι η καταγραφή τη ακίνητης περιουσίας γίνεται στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης και η περιουσία αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στην άσκηση της δημοτικής πολιτικής. «Τα οφέλη από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αξιοποίησης της ακίνητής του περιουσίας, είναι σίγουρο πως θα είναι σημαντικά αφού από τη μία ο Δήμος αναμένεται να αυξήσει τα εισοδήματά από μισθώσεις και παραχωρήσεις, ενώ από την άλλη η αξιοποίηση όλων των ακινήτων του Δήμου θα συμβάλλει στην αρτιότερη άσκηση της δημοτικής πολιτικής και στη μεγαλύτερη γεωγραφική διάχυση των κοινωφελών δράσεων αυτού» τόνισε.

Η μελέτη, που ολοκληρώθηκε στο πρώτο σκέλος της από την ΑΝΕΒΟ, θα συμπληρωθεί ή θα τροποποιηθεί από στοιχεία που θα παραδώσουν αιρετοί των περιφερειακών κοινοτήτων σε διάστημα μιας – δυο εβδομάδων και στη συνέχεια η μελέτη με την πρόταση αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, θα υποβληθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, το οποίο και θα αποφασίσει για την πολιτική αξιοποίησης.

Ο πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ κ. Δημ. Δερβένης, τόνισε πως σε ποσοστό περίπου 90% η βάση δεδομένων της ακίνητης περιουσίας του ενιαίου Δήμου Βόλου είναι ενήμερη με πλήρη στοιχεία για κάθε ακίνητο και εκκρεμούν επιμέρους ενημερώσεις από ορισμένες Δημοτικές ή Τοπικές Κοινότητες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της μελέτης έγινε επεξεργασία από την

ομάδα έργου, σε συνεργασία με στελέχη της ΑΝΕΒΟ ΑΕ, των ακινήτων του νέου Δήμου από τα μητρώα παγίων και την ηλεκτρονική βάση δεδομένων των ακινήτων και προέκυψαν οι εξής δεκαοκτώ (18) κατηγορίες ακινήτων:

* Γενικά δασικά στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι εξής υποκατηγορίες: Λιβάδι – βοσκότοπος, χερσότοπος, λόφος, αγριοκαστανωτό, καστανωτό, αλσύλια (πεύκα), δασική έκταση(εκμεταλλεύσιμη ή μη)

* Δενδροκαλλιέργειες

* Αγροτεμάχια χωρίς δενδροκαλλιέργειες

* Κληροτεμάχια

* Χώροι αναψυχής

* Αρχαιολογικοί χώροι κυριότητας Δήμου

* Οικόπεδα

* Κτίρια

* Κοινόχρηστοι χώροι

* Πλατείες

* Παιδικές χαρές

* Χώροι πρασίνου

* Χώροι Ι. Ναών κυριότητας Δήμου

* Αθλητικές εγκαταστάσεις

* Σχολεία

* Χώροι στάθμευσης

* Λατομεία- Μεταλλεία

* Δημοτικές εκτάσεις Ιωλκού

Σύμφωνα με τη μελέτη της ΑΝΕΒΟ η συνολική έκταση του ενιαίου Δήμου Βόλου ανέρχεται σε 385.600.000τ.μ. ενώ η δημοτική περιουσία του ενιαίου Δήμου Βόλου ανέρχεται σε 110.581.454 τ.μ.

Δάση, δενδροκαλλιέργειες και αγροτεμάχια

Η συνολική δασική έκταση ανέρχεται στα 53.984.204 τ.μ, ενώ από αυτή εκμεταλλεύσιμα είναι 51.620.000 τ.μ. και μη εκμεταλλεύσιμα 2.364.204 τ.μ. Οι μη εκμεταλεύσιμες δασικές εκτάσεις αφορούν αρχαιολογικούς χώρους και ακίνητα διασκορπισμένα στον ενιαίο Δήμο με μικρές εκτάσεις. Όσον αφορά στις περιοχές δενδροκαλλιεργειών, καταγράφηκε στην Αγριά έκταση 68.500 τ.μ. στην Αρτέμιδα 498.223 τ.μ., και στην Πορταριά 314.000 τ.μ. Σύνολο 880.723 τετραγωνικά μέτρα εκ των οποίων 849.362 τ.μ. ελαιοκτήματα, 25.761 τ.μ. οπωροπερίβολα και τα υπόλοιπα 5.600 τ.μ. μηλεοπερίβολα.

Στη Δημοτική Ενότητα Βόλου καταγράφηκαν αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 25.631 τ.μ, στην Αγχίαλο 786.428 τ.μ., στην Αγριά 71.948 τ.μ., στην Αρτέμιδα 5.158 τ.μ., στη Δ.Ε. Ιωλκού 16.224 τ.μ., στην Πορταριά 202.214 τ.μ. στη Μακρινίτσα 1.000 τ.μ., στη Ν. Ιωνία 5.648 τ.μ. ενώ από τη Δ.Ε. Αισωνίας δεν έχουν δοθεί ακόμη στοιχεία για την ακριβή έκταση των αγροτεμαχίων. Επιπλέον καταγράφηκαν δύο κληροτεμάχια, ένας χώρος αναψυχής και τέσσερις αρχαιολογικοί χώροι,

Τα οικόπεδα

Το σύνολο της έκτασης των οικοπέδων του ενιαίου Δήμου Βόλου, με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, ανέρχεται σε 705.511 τ.μ. Ειδικότερα, στη Δ.Ε. Βόλου καταγράφηκε έκταση οικοπέδων 530.745 τ.μ., στη Ν. Ιωνία δε δόθηκαν στοιχεία, για τη Νέα Αγχίαλο καταγράφηκε έκταση οικοπέδων 67.569 τ.μ., για την Αισωνία δεν δόθηκαν στοιχεία, για την Αγριά καταγράφηκε έκταση οικοπέδων 3.011 τ.μ., για την Αρτέμιδα 3.031 τ.μ., για την Πορταριά 30.258 τ.μ., για τη Δ.Ε. Ιωλκού 60.804 τ.μ. και για τη Μακρινίτσα 10.093 τ.μ.

Κοινόχρηστοι χώροι, σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις

Η συνολική έκταση περιοχών με κοινόχρηστους χώρους στη Δημοτική Ενότητα Βόλου ανέρχεται σε 20.383 τ.μ. Παράλληλα στη Δ.Ε. Βόλου καταγράφηκαν 56 πλατείες και 17 παιδικές χαρές, ενώ η έκταση πρασίνου ανέρχεται σε 146.640 τ.μ.

Μόνο στη Δ.Ε. Βόλου έχουν καταγραφεί χώροι ιερών ναών κυριότητας του Δήμου, οι οποίοι ανέρχονται σε τρεις. Επιπλέον καταγράφηκαν 43 αθλητικές εγκαταστάσεις στον ενιαίο Δήμο Βόλου η έκταση των οποίων συνολικά ανέρχεται στα 200.654 τ.μ. Αν κι έχουν καταγραφεί οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Δ.Ε. Αισωνίας, εν τούτοις δεν υπάρχει ακριβής αριθμός τετραγωνικών μέτρων.

Επίσης καταγράφηκαν 78 σχολεία περιουσίας του ενιαίου Δήμου Βόλου. Να σημειωθεί ότι η συνολική έκταση των οικοπέδων αλλά και η έκταση του περιβάλλοντα χώρου των σχολείων δεν μπορεί να αποδοθεί πλήρως καθώς δεν έχουν δώσει στοιχεία όσον αφορά στην έκταση των οικοπέδων οι Δ.Ε. Αισωνίας και Ιωλκού, ενώ όσον αφορά στις εκτάσεις του περιβάλλοντος χώρου στοιχεία υπάρχουν μόνο για τις Δ.Ε. Βόλου και Αρτέμιδας.

Τέλος καταγράφηκαν 13 χώροι στάθμευσης μόνο στις Δ.Ε. Βόλου και Πορταριάς. Επισημαίνεται ότι στην κατοχή του νέου Δήμου Βόλου περιήλθαν 28 μικρές Δημοτικές Εκτάσεις της Δ.Ε. Ιωλκού οι οποίες χρησιμοποιούνται ως κοινόχρηστοι χώροι και χώροι στάθμευσης. Επιπλέον καταγράφηκαν δύο μεταλλεία και δύο λατομεία.

Να σημειωθεί ότι τα ετήσια έσοδα του Δήμου Βόλου από αγροτεμάχια που έχουν μισθωθεί, ανέρχονται σε 33.785 ευρώ, από μισθωμένα κτίρια στα 1.178.741 ευρώ, ενώ τα ετήσια έξοδα για τα σχολεία ανέρχονται σε 81.736 ευρώ, ενώ τα ετήσια έξοδα για λοιπά δημοτικά κτίρια ανέρχονται στα 115.491 ευρώ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το