Οικονομία

Πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας παρουσίασε ο Ν. Αναστασιάδης

Αναστασιάδης

Πακέτο μέτρων με στόχο να ορθοποδήσει η οικονομία και να περάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης, προωθεί η κυβέρνηση της Κύπρου. Τα μέτρα ανακοίνωσε ο Νίκος Αναστασιάδης μέσω του «Φιλελεύθερου», στην πρώτη του συνέντευξη μετά την οδυνηρή απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Την ίδια στιγμή, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Μόσχα ώστε να προετοιμάσει την επικείμενη επίσκεψη του Ν.Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε διάστημα τριών ώς έξι μηνών. Βασικός άξονας των μέτρων είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης, η ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, αλλά και η προστασία και η ενίσχυση του ευάλωτου πληθυσμού.

Ο κύπριος πρόεδρος διαβεβαιώνει πως δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών και απολύσεων στον δημόσιο τομέα, σημειώνοντας πως τέτοιο θέμα δεν υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα.

Επίσης, τονίζει, πως μέχρι το 2015 δεν τίθεται θέμα νέων όρων από την τρόικα, όπως μείωση μισθών και συντάξεων.

Για το φυσικό αέριο ανέφερε πως θα πιεστεί η εταιρεία Noble να ξεκινήσει το ταχύτερο την επιβεβαιωτική γεώτρηση, έτσι ώστε να υπάρξουν, το συντομότερο, επιβεβαιωμένες τις ποσότητες του οικοπέδου 12. Υπάρχει πρόθεση για αξιοποίηση του κεφαλαίου της Ενέργειας, όπως είπε, και αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στο Ισραήλ.

Αναφερόμενος στις Κυπριακές Αερογραμμές ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «προσπαθούμε να δούμε πώς μπορεί να διασωθεί η εταιρεία, μέχρι τουλάχιστον τον Νοέμβριο, για να καταλήξουμε σε μια οριστική απόφαση».

Τα μέτρα αυτά, όπως τα παρουσίασε ο κ. Αναστασιάδης, είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Το Τμήμα Πολεοδομίας και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα εκδίδουν άδεια εντός τουλάχιστον 30 ημερών για έργα ανάπτυξης, που εκκρεμούν.
  • Καθιερώνεται ως μόνιμο μέτρο η επανεπένδυση κερδών, που συνεπάγεται και φορολογική απαλλαγή.
  • Γίνονται πιο ελαστικά τα μέτρα για ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων.
  • Προωθείται άμεσα η νομοθεσία για τη δημιουργία καζίνο.
  • Αντί φόρου θα επιβληθεί ένα τέλος στους τόκους καταθέσεων με στόχο τη διασφάλιση θέσεων εργασίας.
  • Προωθείται σε συνεννόηση με τις τράπεζες επιμήκυνση των δανείων και η μείωση των επιτοκίων.
  • Προωθείται η αναστολή καταβολής των δόσεων σε ανέργους με κάποια περίοδο χάριτος.
  • Άτυπη συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων για την εργοδότηση ποσοστού Ελληνοκυπρίων στις επιχειρήσεις τους (αναλογία 70% με 30%).
  • Μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για εργοδότηση των νέων.
  • Στοχευμένες παροχές προς αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης.
  • Θα συζητηθεί με τους ιδιοκτήτες ακινήτων το θέμα της μείωσης των ενοικίων.

Επίσκεψη στη Μόσχα

Την ίδια στιγμή, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Μόσχα ώστε να προετοιμάσει την επικείμενη επίσκεψη του Ν.Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο κ. Κασουλίδης μετέφερε τη διαβεβαίωση του ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ πως η στάση της Μόσχας παραμένει αναλλοίωτη έναντι της Λευκωσίας σε θέσεις αρχών επί του Κυπριακού και της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

O κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ρώσοι αντιλαμβάνονται πως δεν ευθύνεται η Κύπρος για όσα έχουν συμβεί μετά την απόφαση του Eurogroup. Επίσης, είπε ότι με τον ρώσο ομόλογό του έχουν συζητήσει το θέμα της ενεργοποίησης συμφωνιών, που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών.

Εξάλλου, διαβεβαιώσεις ότι δεν έχουν διαφοροποιηθεί οι δεσμοί Λευκωσίας – Τελ Αβίβ, μετά την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, έχει λάβει ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών και από ισραηλινής πλευράς.

Την προσεχή εβδομάδα, ο κ. Κασουλίδης θα επισκεφθεί το Ισραήλ μαζί με τον υπουργό Εμπορίου, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί επίσκεψη του Ν.Αναστασιάδη στο Τελ Αβίβ, εντός Μαΐου. Ως προς τον προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι η Κύπρος, παρά την πικρία και την απογοήτευση για τη στάση των ευρωπαίων εταίρων, θα παραμείνει εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός Ευρωζώνης.

Δεν πρόκειται, ανέφερε χαρακτηριστικά, «να χαρίσουμε σε κανέναν την ιδιότητά μας ως κράτους-μέλους».

Το «θρίλερ» του Eurogroup

Σημαντικές αποκαλύψεις για το θρίλερ, που εκτυλίχθηκε στο Eurogroup τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου, όταν αποφασίστηκε το «κούρεμα καταθέσεων», κάνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης στη συνέντευξή στον Φιλελεύθερο.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κύπρου αναφέρει ότι στις 3.45 π.μ. και αφού είχαν προηγηθεί πολύωρες συζητήσεις, κατά τις οποίες είχε παραθέσει τις θέσεις του, σηκώθηκε να φύγει λέγοντας «εφόσον πτωχεύετε τη χώρα μου, δεν έχω τίποτε άλλο να κάνω».

Τότε, πρόσθεσε, ο Γιορκ Άσμουσεν, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, είπε πως θα τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και να τον ενημερώσει σχετικά.Ταυτόχρονα τον απείλησε ότι θα τερματισθεί η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε στους συνομιλητές του ότι δεν μπορεί να ελέγξει την Κυπριακή Βουλή και ότι η πρόταση θα απορριφθεί. Αποκάλυψε ακόμα ότι, προτού μεταβεί στο Eurogroup, είχε μιλήσει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπάι και την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε την θέση ότι πρέπει να υπάρξει επιμερισμός των βαρών και έδειξε να συμφωνεί με την μη επιβολή «κουρέματος».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λανγκάρτ, δήλωσε πως το Ταμείο δεν θα συμμετείχε στο πακέτο διάσωσης χωρίς «κούρεμα» καταθέσεων. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε , η Μέρκελ αρνήθηκε να θέσει το πακέτο ενώπιον της γερμανικής Βουλής, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το