Τοπικά

Οι ενορίες έγιναν…υπουργεία Πρόνοιας

Προσφέρουν φαγητό και πληρώνουν λογαριασμούς ΔΕΚΟ, φάρμακα και ιατρικές

εξετάσεις των απόρων

Ο π. Κωνσταντίνος Φλάκης, προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής

Στις Ενορίες καταφεύγουν όλο και περισσότεροι συμπολίτες για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό, αλλά και να πληρώσουν λογαριασμούς ΔΕΚΟ, φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις ή και να ζητήσουν από τους ιερείς να μεσολαβήσουν για να βρουν κάποια εργασία.

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η οικονομική κρίση στην πόλη του Βόλου, ιδίως το τελευταίο τετράμηνο. Με τους ανέργους να αυξάνονται, δημιουργείται μείζον κοινωνικό ζήτημα. Και στους Ιερούς Ναούς αποτυπώνεται έντονα το μέγεθος της ανέχειας και της απόγνωσης.

Γιατί εκεί καθημερινά συρρέουν δεκάδες συμπολίτες που ζητούν στήριξη. Οι Ενορίες προσπαθούν να ανταποκριθούν και τα καταφέρνουν κυρίως στο κομμάτι της σίτισης. Στην κάλυψη όμως των οικονομικών υποχρεώσεων των απόρων και των ανέργων τα περιθώρια είναι περιορισμένα, αφού τα ποσά των ανεξόφλητων υποχρεώσεων ξεπερνούν δραματικά τις οικονομικές δυνατότητες των Ιερών Ναών, οι οποίοι αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της μείωσης των εισφορών των πιστών στα παγκάρια και τη δισκοφορία.

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

«Από το Σεπτέμβριο και δώθε έχουν αυξηθεί δραματικά οι ανάγκες των συμπολιτών» τονίζουν ιερείς που καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πόνο και την απελπισία των συμπολιτών. Και, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ένας ιερέας, «οι ναοί έγιναν υπουργείο Πρόνοιας» θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει το νέο ρόλο των Ενοριών, όπου εκτός από την πνευματική γαλήνη των ανθρώπων, έχει εξελιχθεί και σε φορέα παροχής υλικής βοήθειας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αλλά ποιες είναι σήμερα οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες; Τα πράγματα είναι τόσο ρευστά, ώστε ακόμη και σε μια οικογένεια μπορεί ο άντρας και η γυναίκα να μείνουν άνεργοι και να αναγκαστούν να σιτίζονται από το «Σπίτι Γαλήνης». Και δυστυχώς υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις στην πόλη μας.

Στην Ενορία

Αγ. Αικατερίνης

Ο π. Σεραφείμ Κοντακτσής από τον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης τόνισε πως συνεχώς έρχονται στο ναό μας άνθρωποι που ζητούν βοήθεια. Αυτό συμβαίνει τόσο στους περιφερειακούς, όσο και τους κεντρικούς ναούς. Στην Ενορία μας παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της προσέλευσης συμπολιτών που είναι άποροι ή απολύθηκαν πρόσφατα και χρειάζονται μια στήριξη. Αυτή η κατάσταση παρατηρείται πιο έντονα από τότε που άρχισαν να φαίνονται στην καθημερινότητα τα μέτρα του ΔΝΤ, δηλαδή από τον περασμένο Σεπτέμβριο και δώθε. Για παράδειγμα τους τελευταίους μήνες έχουν προστεθεί στους σιτιζόμενους και δύο οικογένειες στις οποίες και οι δύο σύζυγοι απολύθηκαν. Τουλάχιστον από την Ενορία εξασφαλίζουν το φαγητό τους.

Την περασμένη Τετάρτη διατέθηκαν από την Ενορία της Αγίας Αικατερίνης 30 δέματα με ρύζι, μακαρόνια, λάδι, αυγά, τυρί, κόκκινο κρέας, κοτόπουλο στα άτομα που σιτίζονται καθημερινά από το «Σπίτι Γαλήνης», το οποίο θα επαναλειτουργήσει μετά τα Θεοφάνεια.

«Όλα αυτά τα αγαθά που μοιράζονται στους απόρους, είναι προσφορές των ανθρώπων» σημειώνει ο ιερέας και προσθέτει: Μέχρι και πέρυσι οι άνθρωποι έδιναν από αυτά που τους περίσσευαν. Φέτος προσφέρουν από το υστέρημά τους.

Σήμερα, ανήμερα των Χριστουγέννων, δώδεκα γυναίκες από την Ενορία θα μαγειρέψουν επιπλέον μερίδες φαγητού στα σπίτια τους, ώστε να τροφοδοτηθούν με φαγητό οι 30 μονίμως σιτιζόμενοι από το ναό.

Ο π. Σεραφείμ εκτιμά πως μετά τον Ιανουάριο, οπότε και τα μέτρα θα φανούν και στον ιδιωτικό τομέα, θα αυξηθούν τα άτομα που θα ζητήσουν βοήθεια από τη Μητρόπολη.

Στις γειτονιές αναπτύσσεται το ένστικτο της αλληλεγγύης, καθώς σύμφωνα με τους ιερείς οικογένειες βοηθούν ανήμπορους συμπολίτες που διαμένουν εκεί.

Στην Αγία

Παρασκευή

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής Βόλου αποτελεί ακόμη μια περιφερειακή ενορία της πόλης, όπου η κοινωνική φτώχεια αποτυπώνεται καθημερινά.

Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Κωνσταντίνος Φλάκης τόνισε πως «καθημερινά έχουμε μεγάλη προσέλευση από ανθρώπους που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, όχι μόνο επειδή έχουν απλήρωτους λογαριασμούς, αλλά γιατί βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης. Η ανέχεια των ανθρώπων έχει μεγάλο βάθος, παρά το γεγονός πως προσπαθούμε να καλύψουμε το ζήτημα της σίτισης. Ιδίως τους τελευταίους μήνες, από το Σεπτέμβριο και μετά, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Αυξήσαμε και τις μερίδες φαγητού που δίνουμε, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα για να τις πάμε παραπάνω. Και οι άποροι δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι, αλλά και οι οικογενειάρχες με ένα και με δύο παιδιά που βρέθηκαν ξαφνικά στην ανεργία. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με τους απλήρωτους λογαριασμούς και άλλες υποχρεώσεις που τρέχουν, όπως τα δάνεια. Εμείς σαν Ενορία προσπαθούμε να τους ανακουφίσουμε με ένα πιάτο φαγητό. Τουλάχιστον να μην έχουν αυτό το άγχος. Έχουμε γίνει υπουργείο Πρόνοιας. Αυτό που τουλάχιστον δίνουμε, είναι η ελπίδα».

Στους Αγίους

Αναργύρους

Οι Άγιοι Ανάργυροι είναι μία από τις περιοχές της πόλης που έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν και τα κλειστά καταστήματα που άλλοτε έσφυζαν από οικονομική δραστηριότητα.

Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων π. Νικόλαος Νασιώκας τόνισε πως καθημερινά πολλοί είναι οι άνεργοι που πηγαίνουν στο ναό για το θέμα της εργασίας. «Έρχονται και μας ζητούν να τους βρούμε εργασία. Αλλά, δυστυχώς, αυτό είναι ανέφικτο, γιατί, μολονότι μπορεί να ξέρουμε κάποιους ανθρώπους από την αγορά, εντούτοις αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα είτε κάνουν απολύσεις είτε δεν προσλαμβάνουν. Οι οδοί Αγίων Αναργύρων και Λαρίσης γέμισαν από ξενοίκιαστα καταστήματα. Και δεν ξέρουμε για πόσο θα συνεχιστεί ακόμη αυτή η κατάσταση» τόνισε ο ίδιος.

Η Ενορία προσφέρει καθημερινά φαγητό σε δεκάδες συμπολίτες που φτάνουν ακόμη και τα 90 άτομα κάποιες φορές. «Κάνουμε αυτό που μπορούμε, δηλαδή να εξασφαλίσουμε ένα πιάτο φαΐ. Και τα καταφέρνουμε, γιατί τα φαγητά είναι δωρεές των συμπολιτών» σημειώνει ο π. Νικόλαος.

Εκτός όμως από το φαγητό, οι άποροι και οι φτωχοί ζητούν βοήθεια και στην εξόφληση λογαριασμών ΔΕΚΟ, αλλά και τη συμμετοχή στην πληρωμή των φαρμάκων.

Ο π. Νικόλαος σημείωσε πως προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην πληρωμή των λογαριασμών, όπως της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ. Πρόσφατα δώσαμε κάποια χρήματα για να γίνει εξόδιος ακολουθία. Είναι δύσκολη η κατάσταση. Λόγω όμως της πτώσης των εισφορών στο παγκάρι και τη δισκοφορία, και οι ναοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα έσοδα, οπότε δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν στον απόλυτο βαθμό τα αιτήματα των πολιτών.

Στο θέμα της σίτισης συνεργάζεται με τον Ιερό ναό Αγίων Αναργύρων και ο ναός Αγίου Τρύφωνα στην περιοχή της Νεάπολης. Όπως τόνισε ο πρωτοπρεσβύτερος του ναού π. Βάιος Τακούμης, υπάρχει συνεργασία και ο ναός μας προσφέρει τρόφιμα στην ενορία Αγίων Αναργύρων, ώστε εκεί να σιτίζονται καθημερινά επτά άτομα που ανήκουν στην ενορία μας.

Στον Άγιο

Κωνσταντίνο

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στις κεντρικές περιοχές της πόλης, που θεωρούνται πιο αστικές. Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου π. Μάξιμος Παπαϊωάννου τόνισε πως οι πολίτες δεν ζητούν μόνο ένα πιάτο φαΐ. Οι ανάγκες τους έχουν αυξηθεί, ενώ λόγω της κρίσης η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε. Υπάρχουν συμπολίτες που μας ζητούν να τους πληρώσουμε λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Κάποιες οικογένειες λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν πλήρωναν το λογαριασμό της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα τα χρέη να φτάσουν στα 500-1.000 ευρώ. Ο ναός έδωσε ένα χρηματικό ποσό για να τους βοηθήσει. Επίσης υπήρχαν κάποιοι ηλικιωμένοι που δεν είχαν χρήματα, περίπου επτά ευρώ, για να πληρώσουν την ακτινογραφία στο Νοσοκομείο. Η Ενορία τους πλήρωσε το ποσό. Άλλοι πολίτες μας ζητούν να συνδράμουμε για να τους πληρώσουμε τα φάρμακα ή και άλλες ιατρικές εξετάσεις. Και όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που τα έσοδα των ναών έχουν μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το