Τοπικά

Μπαράζ προστίμων για το περιβάλλον

φ1 Πρόστιμα από τη Νομαρχία στους Δήμους Πορταριάς (φωτο) Αγριάς και Πτελεού

Από τη Νομαρχία σε τρεις δήμους και σε ιδιώτες συνολικού ύψους 91.500 ευρώ για παραβάσεις


Μπαράζ προστίμων από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε Δήμους και ιδιώτες για περιβαλλοντικές παραβάσεις, στην εκπνοή της θητείας.

Στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων, σε συγκρότημα κατοικιών στην Αγριά, και στους Δήμους Αγριάς, Πορταριάς και Πτελεού, συνολικού ύψους 91.500 ευρώ, προχώρησε η ΝΑΜ, ύστερα από εισηγήσεις της Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος για παραβάσεις διατάξεων της νομοθεσίας.

Με απόφαση της αντινομάρχη Περιβάλλοντος κ. Νατάσσας Οικονόμου επιβλήθηκε σε ιδιοκτήτες συγκροτήματος κατοικιών στο Σουτραλί της Αγριάς πρόστιμο ύψους χιλίων 1.500 ευρώ, για τη διοχέτευση υπογείων μολυσμένων υδάτων από φρεάτιο συλλογής εντός του συγκροτήματος στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας Αγριάς, κατά παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ύστερα από έλεγχο της Υπηρεσίας, διαπιστώθηκε η διοχέτευση υπόγειων υδάτων επιμολυσμένων με βοθρολύματα, όπως προέκυψε από τις εργαστηριακές αναλύσεις, από φρεάτιο συλλογής εντός του οικοπέδου των κατοικιών, στο δημόσιο εξωτερικό δίκτυο ομβρίων και μέσω αυτού στη θάλασσα και την πρόκληση ρύπανσης της γειτονικής θαλάσσιας περιοχής, στην περιοχή Σουτραλί του Δήμου Αγριάς. Επισημαίνεται ότι διενεργήθηκαν δειγματοληψίες στις 5-7-2010, 3-8-2010 και 29-11-2010.

Επιβλήθηκε πρόστιμο στο Δήμο Αγριάς, πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ, διότι δεν προχώρησε στην υλοποίηση των προτάσεων των Κλιμακίων Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος Νομού Μαγνησίας, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής της Αγριάς, κατά παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, ο Δήμος δεν προχώρησε στην υλοποίηση των προτάσεων των Κ.Ε.Π.ΠΕ., σύμφωνα με τις οποίες  έπρεπε να καθαρίσει και να ελέγξει το δίκτυο ομβρίων του οικισμού για τον εντοπισμό και την κατάργηση τυχόν παράνομων συνδέσεων βοθρολυμάτων σε αυτό, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η διοχέτευση λυμάτων μέσω του δικτύου ομβρίων και να προκαλείται ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής Αγριάς. Υπενθυμίζεται ότι έγιναν επανειλημμένως έλεγχοι και δειγματοληψίες, στα σημεία εκβολής αγωγών ομβρίων στη θέση «Λιμανάκι» και στη γειτονική θαλάσσια περιοχή, στις 28-3-2010, 16-6-2010, 10-7-2010. Ζητήθηκε στις αρχές καλοκαιριού, ενημέρωση για τις ενέργειες του Δήμου, ενημερώθηκε η Υπηρεσία εγγράφως ότι είχε ανατεθεί από το Δήμο σε ιδιωτική εταιρεία ο έλεγχος του δικτύου ομβρίων, χωρίς, ωστόσο, μέχρι σήμερα και παρά τις έγγραφες προσκλήσεις, να έχουν κοινοποιηθεί στην αρμόδια Διεύθυνση τα σχετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με την κ. Νατάσσα Οικονόμου.

Επίσης επιβλήθηκε πρόστιμο στο Δήμο Πορταριάς,  ύψους 60.000 ευρώ, για παράβαση των διατάξεων της σχετικής κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και ειδικότερα, για την καθυστέρηση κατασκευής και λειτουργίας αποχετευτικού δικτύου αστικών λυμάτων στον οικισμό της Πορταριάς, που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις 31-12-2005, με αποτέλεσμα τη χρήση πεπαλαιωμένων συστημάτων αποχέτευσης και την ανεξέλεγκτη διοχέτευση αστικών λυμάτων σε ρέματα της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων των δειγμάτων νερού κατά την αυτοψία του περασμένου Σεπτεμβρίου στην περιοχή είχαν δείξει σοβαρή επιμόλυνση από βοθρολύματα.

Στο Δήμο Πτελεού, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, για παράβαση διατάξεων της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, που αφορά στη μη νόμιμη λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του οικισμού Πηγάδι Πτελεού και τη μη νόμιμη διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων στο ρέμα Ξηράκια, χωρίς την απαιτούμενη άδεια διάθεσης και χωρίς εγκεκριμένη απόφαση καθορισμού του ως αποδέκτη.

Τα παραπάνω ποσά βεβαιώνονται από την αρμόδια εφορία  για το λογαριασμό «Πράσινο Ταμείο».

Κατά των αποφάσεων υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής, εντός προθεσμίας τριάντα ημερών από την κοινοποίησή τους, στη Γενική Γραμματέα της Περ/ρειας Θεσσαλίας, ενώ προβλέπεται και η προσφυγή στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια, σε αποκλειστική προθεσμία σαράντα πέντε ημερών από την ημέρα της κοινοποίησής τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το