Πολιτική

Λαγκάρντ: Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις, συλλάβετε τη φοροδιαφυγή

‘Εχει υπάρξει πρόοδος αλλά απομένουν ακόμη να γίνουν πολλά, σημείωσε

Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ζήτησε εκ νέου από την Ελλάδα η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ.  Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας πως τους τελευταίους έξι μήνες έχει υπάρξει πρόοδος αλλά απομένουν πολλά να γίνουν ακόμη, ενώ τόνισε την ανάγκη να συλληφθεί η φοροδιαφυγή.

Σε ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη (χθες) για το εάν το Ταμείο διαπίστωσε πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος κατά τους  μήνες της διακυβέρνησης Παπαδήμου,  η κ. Λαγκάρντ είπε ότι από την φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ τον Οκτώβριο του 2011 πολλά συνέβησαν στην Ελλάδα, καθώς άλλαξε ο πρωθυπουργός, διαφοροποιήθηκε η στάση κάποιων κομμάτων έναντι του προγράμματος και υπήρξε ένα νέο πρόγραμμα.

«Κάποια πρόοδος έχει συντελεσθεί αλλά απομένουν πολλά να γίνουν ακόμη», τόνισε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απευθύνοντας εκ νέου το μήνυμα «εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή», για τις μεταρρυθμίσεις.

Η ίδια είπε πως ο ελληνικός λαός συμμετέχει και κουβαλάει το βάρος της προσπάθειας και τόνισε ότι βάρος θα πρέπει να επωμιστούν και όσοι ακόμη δεν έχουν επηρεασθεί, προσθέτοντας πως θα πρέπει να υπάρξουν εντατικότερες προσπάθειες στο σκέλος της συλλογής των εσόδων και της συλλογής των φόρων.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν πολλά του τελευταίους έξι μήνες», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στη διεθνή οικονομία η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε λόγο για «αμφίσημες» συνθήκες. «Βλέπω ένα φως ανάκαμψης στον αέρα την άνοιξη, αλλά μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα», είπε.

Για την Ευρωζώνη τόνισε πως είναι το επίκεντρο των πιθανών κινδύνων και πως πρέπει να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις και να συνεχιστεί η συνεργασία για «περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη».

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε πως ο ESM και ο EFSF μπορούν να στηρίξουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες, προσθέτοντας πάντως πως αυτό θα πρέπει να γίνεται απευθείας και χωρίς τη μεσολάβηση κρατών. Εστίασε δε στην ανάγκη να υπάρξει καλύτερη εποπτεία και αμοιβαία επίβλεψη της διεθνούς οικονομίας.

Η κ. Λαγκάρντ ζήτησε την ενίσχυση πυρός του ΔΝΤ, λέγοντας πως μέσα από την αύξηση των πόρων του ΔΝΤ θα ενισχυθεί και το Ταμείο Μείωσης της Φτώχειας και Ανάπτυξης της Εμπιστοσύνης, έδωσε δε βάρος στη συμβολή των ΗΠΑ, η οποία όπως είπε είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο.

Στο μεταξύ το ΔΝΤ έχει ξεκινήσει εκστρατεία συλλογής πόρων ώστε να βοηθηθούν – αν παραστεί ανάγκη – και άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Η κ. Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι κονδύλια από το “τείχος προστασίας” για την ΕΕ θα διατεθούν για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών απευθείας μέσω ΔΝΤ και όχι μέσω της ισπανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ έκρινε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται “περισσότερες δράσεις στήριξης” καθώς τα έκτακτα δάνεια της ΕΚΤ ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων “εξάντλησαν” τα περιθώρια αποτελεσματικότητάς τους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό Τύπο η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι “δεν είμαστε αρεστοί στους πολίτες” – ερωτηθείσα για τους τακτικούς ελέγχους της τρόικας στην Ελλάδα – και πρόσθεσε ότι πάντως οι έλεγχοι αυτοί “δεν εμπόδισαν καθυστερήσεις της κυβέρνησης των Αθηνών σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των μεταρρυθμιστικών προϋποθέσεων”.

Το Focus

Στην επόμενη ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα και τη Γαλλία, στις 6 Μαΐου, επικεντρώνεται το γερμανικό περιοδικό Focus, σημειώνοντας μάλιστα ότι η έκβαση των αναμετρήσεων θα κρίνει το μέλλον του ευρώ. «Η 6η Μαΐου μπορεί να αποβεί μοιραία ημέρα για το ευρώ» υποστηρίζει ο αρθρογράφος στις οικονομικές σελίδες της διαδικτυακής έκδοσης του Focus, συνδέοντας τους λόγους των φόβων του με τις εκλογές που θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα σε Ελλάδα και Γαλλία.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η επανεμφάνιση του φάσματος διάλυσης της Ευρωζώνης, αυτή τη φορά με αφορμή την Ισπανία, είναι εκείνο που οδηγεί τον Γερμανό αρθρογράφο να πιστεύει ότι επειδή ακριβώς οι αντιδράσεις των χρηματαγορών βασίζονται εν πολλοίς στη ψυχολογία, όσο περισσότερο πλησιάζει η ημερομηνία της 6ης Μαΐου, τόσο περισσότερο οι αγορές θα δείχνουν νευρικότητα.

«Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και ο 2ος και αποφασιστικός γύρος των γαλλικών προεδρικών αποκτούν τεράστια σημασία, γιατί θα κριθεί η τύχη των προγραμμάτων διάσωσης και επομένως το μέλλον του κοινού νομίσματος» υποστηρίζει ο δημοσιογράφος, ο οποίος υιοθετεί το προεκλογικό επιχείρημα κατά του υποψηφίου των Γάλλων Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ ότι σε περίπτωση νίκης του θα προκληθούν αναταραχές στις αγορές.

«Κυρίως η προσφυγή στις κάλπες στην Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας. Γιατί τα δύο μεγάλα κόμματα που έχουν δεσμευτεί απέναντι στις Βρυξέλλες να τηρήσουν πολιτική λιτότητας παρά το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, δεν συγκεντρώνουν μαζί ούτε και το απαραίτητο μίνιμουμ του 36%. Η οργή των Ελλήνων για τις περικοπές είναι μεγάλη, η πτώχευση απεφεύχθη, αλλά η ανεργία έχει ξεπεράσει το 22%, η ανεργία των νέων το 50%» γράφει και συνεχίζει:

«Αυτήν την οργή την εκμεταλλεύονται τα ακραία αντιμνημονιακά κόμματα. Η λύση των κομμάτων διαμαρτυρίας, δεξιά ή αριστερά του κέντρου, προέρχεται από εκείνους που αρέσκονται σε θεωρίες συνωμοσίας, ότι η χώρα έχει κατακτηθεί από τους δανειστές και την τρόικα, ότι δεν έγιναν παραλείψεις από τους εγχώριους πολιτικούς, αλλά από τους ξένους».

Ο αρθρογράφος διερωτάται τι θα γίνει με το πρόγραμμα διάσωσης μετά τις εκλογές σε περίπτωση που δεν συγκροτηθεί σταθερή κυβέρνηση συνασπισμού, μια που ακόμη και ο πιθανότερος πρωθυπουργός μετά τις εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς, με βαριά καρδιά δέχθηκε το πρόγραμμα λιτότητας.

«Σε περίπτωση που κλιμακωθεί και πάλι η κατάσταση παρά τις προσπάθειες απομόνωσης της Ελλάδας, η κρίση θα συμπαρασύρει και τις άλλες χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα. Η Ισπανία χρειάζεται βοήθεια και πιθανότατα και η Ιταλία. Άρα ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα έφτανε στα όριά του» καταλήγει, επικαλούμενος δήλωση του υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη πως η ανάγκη διαμαρτυρίας δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη και το ευρώ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το