Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Κρίσιμα τετ-α-τετ για την Οικονομία

 

Ο Ευ. Βενιζέλος στο ΔΝΤ και ο Γ. Παπανδρέου την Τρίτη στο Βερολίνο

 

 

Με δύο στοιχήματα ξεκινάει το τετραήμερο  για την κυβέρνηση, αφού ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί την Τρίτη με την καγκελάριο της Γερμανίας κα Άνγκελα Μέρκελ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συνάντηση του κ. Βενιζέλου με την κα Λαγκάρντ θεωρείται «κλειδί» για την επικύρωση της αναθεώρησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο 2011-2014.
Ο κ. Βενιζέλος θα συναντήσει την κα Λαγκάρντ για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση της Τρόικας από τη χώρα μας πριν από είκοσι ημέρες περίπου και αφού έχουν ανακοινωθεί τα νέα μέτρα στην Ελλάδα. Η κα Λαγκάρντ από την πλευρά της έχει ήδη εισηγηθεί συνδυαστική παρέμβαση στο ελληνικό πρόβλημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τη μια, και τον EFSF από την άλλη. Επίσης στην ομιλία της κατά την έναρξη της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου της ύφεσης και σημείωσε πως υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ανάπτυξη.

Η Κριστίν Λαγκάρντ γνωρίζει σε βάθος το ελληνικό πρόβλημα και έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τα υπεσχημένα και από τις χώρες της ευρωζώνης να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν σοβαρές αποφάσεις για την επίλυση της κρίσης χρέους.

Η Γαλλίδα πολιτικός και ο Έλληνας υπουργός θα κλειστούν στο γραφείο της πρώτης για τουλάχιστον μια ώρα και θα συζητήσουν τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για τους επόμενους μήνες έτσι ώστε να «ικανοποιήσει» τους δανειστές μας και να συνεχίσουν την δανειοδότηση μέσω των επόμενων δόσεων. Η συνάντηση αυτή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την Ελλάδα καθώς εκτιμάται ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ θα είναι ιδιαίτερα σκληρή.
Με αναπτυξιακή ατζέντα θα μεταβεί και ο κ. Παπανδρέου στην γερμανική πρωτεύουσα στις αρχές της εβδομάδας. Ο κ. Παπανδρέου, πέρα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και αυτά που έχουν αποφασιστεί, θα επισημάνει στην κ. Μέρκελ την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου προκειμένου η χώρα να καταφέρει να μπορέσει να ορθοποδήσει. Στόχος είναι να αναδειχθεί η Ελλάδα σε χώρα ευκαιριών για επενδύσεις και ως εκ τούτου την Πέμπτη ο κ. Παπανδρέου συγκάλεσε σύσκεψη με αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Η κυβέρνηση επενδύει πολλά στη συνάντηση αυτή, δεδομένου ότι η Αθήνα διαπιστώνει τις τελευταίες ημέρες μια θετική στροφή της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας απέναντι στην Ελλάδα και ενικά απέναντι στην ανάγκη για άμεση διαχείριση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Ο πρωθυπουργός θα έχει σημαντικές συναντήσεις και στη Βαρσοβία, όπου θα μεταβεί την Πέμπτη στο πλαίσιο της Διάσκεψης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, στην κοινοβουλευτική ομάδα το κλίμα είναι πολύ κακό. Πολλοί βουλευτές πλέον σκέφτονται το ενδεχόμενο της παραίτησης προκειμένου να αποφύγουν να σηκώσουν το επιπλέον βάρος των νέων μέτρων. Ιδιαίτερα το ενδεχόμενο των απολύσεων θεωρείται το «ως εδώ και μη παρέκει» για πολλούς από αυτούς.

 

Επανέρχεται

η Τρόικα

 

Η Τρόικα πάντως επανέρχεται να βαθμολογήσει την ελληνική αξιοπιστία. Σύμφωαν με πληροφορίες είναι επιφυλακτική, γιατί όπως αφήνει να διαρρεύσει επανέρχεται με την αίσθηση που περιέχεται στη φράση: «Μία από τα ίδια». Αυτό που οι Γάλλοι αποκαλούν deja vu.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το