Photo Gallery, Αθλητισμός

Άνισος ο αγώνας

Ο Ολυμπιακός Β. προσκρούει στην άρνηση της Πολιτείας για ν’ αγωνιστεί στη Σούπερ Λιγκ

 

Δεν πρόκειται να σταματήσει τον δικαστικό αγώνα ο Ολυμπιακός Βόλου. Οι ιθύνοντες της ΠΑΕ, σε συνεργασία με το νομικό επιτελείο, θα επιδιώξουν να φτάσουν την υπόθεση μέχρι τέλους, ελπίζοντας πως η ομάδα δεν θα υποβιβαστεί στην Δ’ Εθνική κατηγορία, που σημαίνει αφανισμό από τον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ελλάδος. Στον Ολυμπιακό περιμένουν την εκδίκαση της προσφυγής που έχουν καταθέσει κατά της Σούπερ Λιγκ, η οποία δεν έχει ορίσει τα παιχνίδια των «ερυθρολεύκων» στο μεγάλο επαγγελματικό πρωτάθλημα κι αυτό γιατί η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν έχει χορηγήσει πιστοποιητικό συμμετοχής στον Ολυμπιακό Βόλου.

Η εκδίκαση της έφεσης από την Δευτεροβάθμια Πειθαρχική Εφέσεων της ΕΠΟ θα γίνει την προσεχή Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στις 4 το απόγευμα και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι την Παρασκευή 30/9. Η ΕΠΟ καλείται πλέον να πάρει μια δύσκολη απόφαση. Θα δικαιώσει τον Ολυμπιακό Βόλου, προστατεύοντας το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, από τη στιγμή που μια κρατική Επιτροπή, διορισμένη από την ΓΓΑ παρενέβη με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην επιτρέψει στην βολιώτικη ΠΑΕ να παίξει στη Σούπερ Λιγκ; Ή θα ταυτιστεί με την απόφαση της ΕΕΑ και θα αποφασίσει για τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού Βόλου στην Δ’ Εθνική;

Το πιθανότερο είναι να δεχθεί την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και από τη στιγμή που η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου δεν έχει άδεια λειτουργίας, θα αποβληθεί από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Εκεί, δηλαδή, που ο Ολυμπιακός Βόλου πάλευε στην αρχή να ανατρέψει την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λιγκ, σύμφωνα με την οποία η ομάδα πρωτόδικα υποβιβάστηκε στη Football League για την υπόθεση με τα «στημένα» παιχνίδια, έφτασε στο σημείο να παλεύει για να μην αφανιστεί ο σύλλογος από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Δεν μιλάμε απλώς για την επιβολή μιας ποινής που θα ζημίωνε οικονομικά την ΠΑΕ, αλλά για μια εξοντωτική ποινή, με την οποία στην ουσία ο Ολυμπιακός Βόλου καταστρέφεται οικονομικά και αγωνιστικά. Κι αυτό, καθώς η ομάδα θα πρέπει να δημιουργηθεί από το μηδέν με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, κ. Σοφοκλής Πιλάβιος, με προχθεσινές του δηλώσεις στην τηλεόραση της NOVA παραδέχθηκε πως η Πολιτεία παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου: «Γίνονται παρεμβάσεις από την Πολιτεία σίγουρα, δεν το αμφισβητεί ούτε η ίδια η Πολιτεία. Πρέπει να πάμε χέρι-χέρι με την Πολιτεία, αλλιώς δεν γίνεται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιλάβιος.

Το ερώτημα είναι: Υπάρχει ή δεν υπάρχει αυτοδιοίκητο στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Αν δεν υπάρχει, τότε η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα πρέπει να επέμβει και να ζητήσει από την ΕΠΟ να συνετιστεί. Η ίδια η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θέτει σε κίνδυνο το ελληνικό ποδόσφαιρο, την Εθνική μας ομάδα και τις ελληνικές ομάδες που μετέχουν στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Από την άλλη, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού και υπεύθυνος στα θέματα Αθλητισμού, κ. Γιώργος Νικητιάδης, δήλωσε χθες σχετικά με τις νέες πειθαρχικές διώξεις πως «παραμένει θέμα της διοργανώτριας αρχής. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο, αλλά αν κρίνουμε ότι η κατάσταση εκτροχιάζεται θα επέμβουμε». Άρα, για ποιο αυτοδιοίκητο μιλάμε;

 

Η απόφαση

της Εφέσεων

θα δρομολογήσει

τις εξελίξεις

Στον Ολυμπιακό Βόλου, πάντως, περιμένουν την απόφαση της Εφέσεων της ΕΠΟ και αν η ίδια Επιτροπή αναιρέσει τη δική της απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο Ολυμπιακός θα πρέπει να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ με -10 βαθμούς, τότε η ΠΑΕ είναι αναγκασμένη να προσφύγει στο CAS (Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο), αλλά και στη FIFA. Ήδη, έχει γίνει καταγγελία στην Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και δεν πρόκειται ο Ολυμπιακός να κάνει πίσω. Μπορεί να αναβλήθηκε το χθεσινό ταξίδι του νομικού εκπροσώπου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου στην Ελβετία, όπου και θα υπήρχε συνάντηση με αξιωματούχους της FIFA, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ματαιώθηκε. Ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν την ερχόμενη εβδομάδα, η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα ζητήσει ακρόαση από την FIFA, καταθέτοντας πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία που καταδεικνύουν την παρέμβαση της Πολιτείας στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ήταν μια πολιτική απόφαση και αυτό στον Ολυμπιακό υποστηρίζουν πως μπορεί εύκολα να αποδειχθεί από τα στοιχεία που υπάρχουν.

Πριν από 20 μέρες περίπου το Διοικητικό Εφετείο εκδικάζοντας την υπόθεση των Τρικάλων είχε αποφανθεί πως η ΠΑΕ θα πάθαινε ανεπανόρθωτη βλάβη στην περίπτωση που υποβιβαζόταν από την Football League στη Football League 2 και για τον λόγο αυτό δικαίωσε την ΠΑΕ Α.Ο. Τρίκαλα.

Την περασμένη Τετάρτη το ίδιο Εφετείο έκρινε πως η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου δεν πρόκειται να πάθει ανεπανόρθωτη βλάβη από τον υποβιβασμό στην Δ’ Εθνική, όταν τα οικονομικά μεγέθη στη Σούπερ Λιγκ είναι τεράστια, εξαιτίας των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, των επιχορηγήσεων του ΟΠΑΠ, των εισιτηρίων και των άλλων εσόδων.

Όσο η πολιτική βούληση επιτάσσει τη μη συμμετοχή του Ολυμπιακού Βόλου στη Σούπερ Λιγκ, δεν πρόκειται να αλλάξει καμία απόφαση. Αυτή η βούληση δύσκολα θα αλλάξει, με αποτέλεσμα πολύ δύσκολα το βολιώτικο συγκρότημα θα αποφύγει τον υποβιβασμό στην Δ’ Εθνική.

 

Σενάριο για να παίξει

στη Football League

Χθες, πάντως, κυκλοφόρησε ένα σενάριο, το οποίο αν επαληθευτεί, ο Ολυμπιακός Βόλου ίσως παίξει στο πρωτάθλημα της Football League. Την προσεχή Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται η προσφυγή της Λάρισας και του Πανσερραϊκού στο Διαιτητικό Δικαστήριο, με την οποία ζητούν να επανεξεταστεί η υπόθεση του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και να ισχύσει η πρωτόδικη απόφαση της Πειθαρχικής της Σούπερ Λιγκ, σύμφωνα με την οποία Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα υποβιβάστηκαν στη Football League.

Στην περίπτωση αυτή μπορεί να επανεξεταστεί ο φάκελος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου από την ΕΕΑ (ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το σκεπτικό με το οποίο η ΕΕΑ δεν επανεξέτασε τον φάκελο της βολιώτικης ΠΑΕ) και αν κρίνει ότι δεν υπάρχουν στη μετοχική σύνθεση παρένθετα πρόσωπα, ίσως χορηγήσει στον Ολυμπιακό Βόλου πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Football League.

Ένα σενάριο που δύσκολα, πάντως, μπορεί να επαληθευτεί, αν και στην Ελλάδα τα πάντα μπορούν συμβούν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το