Photo Gallery, Πολιτική

ΕΕ: Αλλαγή πλεύσης για το ελληνικό χρέος

Ευρωπαϊκό σχέδιο για την επέκταση της επαναγοράς ομολόγων χωρίς χρονικούς περιορισμούς


 

ΑΘΗΝΑ, 24.

Την επέκταση του σχεδίου επαναγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων από τον μηχανισμό στήριξης EFSF εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο με ημερομηνία 19 Σεπτεμβρίου, που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg.

Η δραματική αλλαγή της ατζέντας στο φλέγον θέμα της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους που προήλθε από το σενάριο που φέρεται να εξετάζει η ΕΕ περί επαναγοράς του συνόλου του ελληνικού χρέους τάραξαν τα νερά στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.
Πολύ περισσότερο όταν το συγκεκριμένο σενάριο «υποστηρίχθηκε» από δηλώσεις επιφανών παραγόντων της ΕΚΤ, αλλά και της ίδιας της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Ευρώπη με μεγάλη καθυστέρηση συνειδητοποιεί ότι η κρίση αυτή φέρει την υπογραφή της και αναλαμβάνει να προλάβει τα χειρότερα. Έκθεση εργασίας προβλέπει ένα πρόγραμμα επαναγοράς όλου του χρέους, χωρίς χρονικούς περιορισμούς ταυτόχρονα με το υπό διαπραγμάτευση σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων. Στόχος να απαλλαγεί η Ελλάδα από την ρετσινιά της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Συν Αθηνά όμως και χείρα κίνει, συμβουλεύει την Αθήνα το ΔΝΤ, δια στόματος του διευθυντή της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρζες.

Το σχέδιο της έκθεσης με ημερομηνία 19 Σεπτεμβρίου καθορίζει ότι μόνο ο Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποτελεί την πηγή χρηματοδότησης της επαναγοράς.

Η όλη διαδικασία θα είναι ανοιχτή στους επενδυτές, θα αφορά όλα τα κρατικά ομόλογα που δεν έχουν ωριμάσει και αποτιμάται στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα προβλέπει με άλλα λόγια την ανταλλαγή ομολόγων που δεν έχουν ωριμάσει με ομόλογα που εγγυάται ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης και έτσι το ελληνικό χρέος ελαφρύνεται.

Ίσως σε αυτά τα νέα δεδομένα να αναφερόταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν υπαινισσόταν αλλαγές στα συμφωνηθέντα της 21 Ιουλίου. Είτε επειδή πυξίδα θα ήταν η έκθεση της τρόικας, είτε επειδή το πακέτο νέων μέτρων είναι πλέον απαραίτητο. Η κα Μέρκελ, πάντως, δήλωσε σε μέλη του κόμματος της ότι η χρεοκοπία της Ελλάδα δεν αποτελεί επιλογή. «Μια ελληνική χρεοκοπία θα δημιουργούσε κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης μετάστασης», δήλωσε η κ. Μέρκελ. «Δεν αποτελεί επιλογή για μένα. Οι συνέπειες θα ήταν αδύνατο να υπολογιστούν» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Σημειώνεται, ότι υπήρξαν δηλώσεις για ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία, με τον Ολλανδό, Klaas Knot, να δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα ελληνικό χρεοστάσιο. Απόηχος της απόφασης αυτής στις τοποθετήσεις των γάλλων υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών στη σύνοδο του G20.

Το διεθνές νομισματικό ταμείο θεωρεί ωστόσο ότι ο Μηχανισμός Σταθερότητας δεν πρέπει να γιγαντωθεί υπερβολικά. Άποψη ταυτόχρονη με την προσπάθεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να επιταχύνουν κατά ένα χρόνο την ενεργοποίηση του ταμείου. Όχι βέβαια για την ψυχή της Ελλάδας αλλά και για την σωτηρία της Ιταλίας. Και εννοείται χωρίς να αποδεσμεύονται οι κάτοχοι ομολόγων από το μερίδιο στο κούρεμα. Ειδικά τώρα που τα προβλήματα συσσωρεύονται.

Ο κίνδυνος μιας νέα παγκόσμιας ύφεσης αυξάνεται διαρκώς προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κατά την ομιλία της στη σύνοδο της G20 στην Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι, αν δεν υπάρξει συλλογική και άμεση δράση, θα χαθεί η μάχη για την ανάπτυξη.

 

Τα σενάρια για την επαναγορά

Η δραματική αλλαγή της ατζέντας στο φλέγον θέμα της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους που προήλθε από το σενάριο που φέρεται να εξετάζει η ΕΕ περί επαναγοράς του συνόλου του ελληνικού χρέους τάραξαν τα νερά στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.
Πολύ περισσότερο όταν το συγκεκριμένο σενάριο «υποστηρίχθηκε» από δηλώσεις επιφανών παραγόντων της ΕΚΤ, αλλά και της ίδιας της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Συγκεκριμένα, η κυρία Λαγκάρντ ουσιαστικά απαίτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν σε συντονισμένες αγορές ομολόγων, μέσω της ΕΚΤ και του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους των κρατών μελών αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Παρόμοιες οι δηλώσεις και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος αποκάλυψε πως επισπεύδεται κατά έναν χρόνο η λειτουργία του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης προκειμένου να βοηθηθούν άμεσα τα μέλη της Ευρωζώνης στο να αντιμετωπίσουν τα θέματά τους, αλλά και να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ΕΕ.
Αυτές τις δηλώσεις αναπαρήγαγαν πρώτα τα αμερικανικά ΜΜΕ, με το Marketwatch να εκτιμά πως πιθανότατα η Ευρώπη έκανε το βράδυ της Παρασκευής ένα πρώτο βήμα προς τον καλύτερο συντονισμό της οικονομικής της πολιτικής και προς την επιβίωση του ευρώ.
Στο δε Bloomberg γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη συνολική διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και αναφορά στα σενάρια δραστικής αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος. Το «κλειδί» κατά τους περισσότερους αναλυτές είναι ο προσανατολισμός των Ευρωπαίων στο να παράσχουν εγγυήσεις πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έχουν επαρκή ρευστότητα και πρόσβαση σε χρηματοδότηση, γεγονός απαραίτητο για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Το CNN πάντως εξακολουθεί να αμφιβάλλει για το κατά πόσον οι Ευρωπαίοι μπορούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις ανησυχίες των αγορών, ακόμα και μετά τη σεναριολογία των τελευταίων ωρών περί συνολικής «ρύθμισης» του ελληνικού χρέους με την παρέμβαση του EFSF και την έκδοση από αυτό βραχυπρόθεσμων τίτλων προς αντικατάσταση των «ελληνικών εκδόσεων».
Τέλος, το Reuters εστιάζει στην δήλωση – βόμβα του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε περί πιθανής αναθεώρησης των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.
Λέει μεν πως αυτές οι δηλώσεις αρχικώς «θόλωσαν» το κλίμα, στη συνέχεια όμως συνδέουν τη δήλωση αυτή με τη «διαρροή» των πληροφοριών περί σχεδίου συνολικής επαναγοράς του ελληνικού χρέους για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως ενδεχομένως αυτή να είναι και η πλέον πρόσφορη λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας.
Και προς επίρρωση αυτών αναφέρεται στην έτερη δήλωση του κυρίου Σόιμπλε πως τα «ευρωπαϊκά κράτη στο σύνολό τους βρίσκονται στο σωστό δρόμο για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το