Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Κρίση και στα παγκάρια τα ενοριών

Σε δύσκολη οικονομική θέση βρίσκονται οι Ιεροί Ναοί λόγω της μεγάλης μείωσης των εσόδων
Σε δύσκολη οικονομική θέση βρίσκονται οι Ιεροί Ναοί λόγω της μεγάλης μείωσης των εσόδων

 

Μειωμένο μέχρι και 50% είναι σε σχέση με πέρυσι τα έσοδα των Ιερών Ναών της Μαγνησίας από τα χρήματα που αφήνουν οι πιστοί στα παγκάρια. Το πρόβλημα είναι έντονο σε αρκετούς Ναούς, οι οποίοι αδυνατούν να εκπληρώσουν και την τριμηνιαία εισφορά στη Μητρόπολη, προκειμένου να διεκπεραιώσει διάφορες δράσεις.

Σε δύσκολη οικονομική θέση βρίσκονται οι Ιεροί Ναοί λόγω της μεγάλης μείωσης των εσόδων. Μάλιστα το ζήτημα δεν είναι μόνο οι λιγοστοί πόροι από τα παγκάρια, αλλά και οι αυξημένες υποχρεώσεις, όπως η λειτουργία των Σπιτιών Γαλήνης και της παροχής αλληλεγγύης σε άπορους με διάθεση διαφόρων ειδών, πληρωμή των λογαριασμών ΔΕΚΟ.

«Άλλες εποχές ερχόταν ο πιστός στην εκκλησία κάθε Κυριακή και άφηνε από 50 λεπτά και πάνω. Πλέον εδώ και δύο χρόνια τα 50 λεπτά είναι το πιο μεγάλο ποσό που μπορεί να αφήσει στο παγκάρι» σημειώνει ιερέας Ναού της πόλης, επιχειρώντας να αποτυπώσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Αλλά η λιτότητα δεν φαίνεται μόνο στο παγκάρι, αλλά και στο δίσκο, όπου επίσης τα «ψιλά» από κέρματα έχουν την τιμητική τους.

Όπως τονίζουν οι ιερείς, το παγκάρι είναι η κύρια πηγή εσόδων για ένα Ιερό Ναό για να προχωρήσει σε διάφορες δράσεις, κυρίως στο φιλανθρωπικό τομέα. Άλλωστε για κατασκευαστικές εργασίες, αλλά και αγιογραφήσεις ούτε λόγος γίνεται πλέον στους περισσότερους Ναούς, λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Σχεδόν όλα τα χρήματα που μαζεύουμε από το παγκάρι, τα διοχετεύουμε στην πληρωμή των λογαριασμών ΔΕΚΟ και φυσικού αερίου, στην πληρωμή της νεωκόρου και των ψαλτών. Υπάρχουν μάλιστα μήνες που και αυτά τα χρήματα δεν μας περισσεύουν» σημείωσε ιερέας.

Το φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται από τα Σπίτια Γαλήνης, οφείλεται κυρίως στην εθελοντική προσφορά των απλών πιστών που διαθέτουν τα τρόφιμα. Αν οι Ναοί αναλάμβαναν και αυτόν τον τομέα, τότε δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά και ο θεσμός θα παρέπαιε.

Ωστόσο, η επίπτωση από την οικονομική ασφυξία των Ναών αποτυπώνεται στο γεγονός ότι με μεγάλη δυσκολία καταβάλλουν την τριμηνιαία εισφορά στη Μητρόπολη, ώστε να έχει έσοδα το γενικό φιλόπτωχο ταμείο.

«Τον τελευταίο μήνα κάναμε ένα απολογισμό εσόδων-εξόδων και διαπιστώσαμε πως τα έσοδα ήταν 1.500 ευρώ και τα έξοδα 2.500 ευρώ. Πώς να τα βγάλουμε πέρα;» επισήμανε ιερέας Ναού της πόλης.

Όταν έχει μνημόσυνο…

Οι Ναοί έχουν περιέλθει σε τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση, ώστε «ανάσες» δίνονται από μυστήρια, όπως γάμοι και βαπτίσεις. Αλλά και από τα μνημόσυνα μπορούν να έχουν κάποια έσοδα, όταν μάλιστα ο καφές δίνεται στο Πνευματικό Κέντρο που διαθέτει ο Ναός.

Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου π. Αθανάσιος Κολλάς τόνισε πως «τα έσοδα από το παγκάρι έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα μέχρι και 50%. Ο Ναός λειτουργεί σε μια περιοχή, όπου διαβιούν οικογένειες από λαϊκά στρώματα. Ξέρω τους ανθρώπους πολλά χρόνια και καταλαβαίνω, σε πόσο δύσκολη κατάσταση έχουν βρεθεί. Οικογένειες που είχαν μια ομαλή ζωή, αναγκάζονται πλέον να σιτίζονται από το Σπίτι Γαλήνης. Παλιότερα οι πιστοί άφηναν και ένα ευρώ στο παγκάρι για να ανάψουν το κερί. Τώρα αφήνουν δέκα, είκοσι λεπτά. Έχουμε δει ακόμη και ένα λεπτό. Τι να κάνει ο πιστός, όταν δεν έχει χρήματα; Αν δεν είχαμε κάποιους πιστούς που διαθέτουν οικονομική δυνατότητα και προσφέρουν, θα είχαμε χρεοκοπήσει».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, όταν έχει μνημόσυνο, ενισχύεται, κάπως, οικονομικά ο Ναός, αφού ο καφές δίνεται στο Πνευματικό Κέντρο δίπλα από την εκκλησία.

Παράλληλα τόνισε πως πριν δύο χρόνια το Σπίτι Γαλήνης διέθετε 17 ημερίδες ημερησίως και πλέον έχει φτάσει να προσφέρει 85 μερίδες. Πώς είναι δυνατόν να βρίσκονται καθημερινά τόσα τρόφιμα για να καλυφθούν οι ανάγκες;

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η δήλωση του προϊσταμένου του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης π. Χρυσόστομου Παπαδόπουλου που ανέφερε ότι η μείωση των εσόδων από το παγκάρι αγγίζει ακόμη και το 50% από πέρυσι.

Η περίοδο της Σαρακοστής που διανύουμε και η έλευση της Μεγάλης Εβδομάδας θα φέρουν περισσότερους πιστούς στην Εκκλησία, αλλά το πρόβλημα για τους Ναούς και πάλι δεν θα λυθεί.

Η ιερατική σύναξη

Η 7η, για το τρέχον ιεραποστολικό έτος, Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος πραγματοποιήθηκε χθες (15/4) στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας. Επίκεντρο ήταν ο όσιος Θεόδωρος ο Στουδίτης, στο πλαίσιο της μελέτης του έργου και της μαρτυρίας των Πατέρων της Εκκλησίας στην εποχή μας, που επιχειρείται στις φετινές ιερατικές συναντήσεις. Όπως σημείωσε, προλογικά, ο σεβ. μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, «πρέπει να αναβαπτιζόμαστε διαρκώς στο πνεύμα των Πατέρων, να τους γνωρίζουμε ουσιαστικά, για να γινόμαστε εκφραστές τους στην εποχή μας».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το