Τοπικά

Υπέρ της λύσης του Αχελώου το Περιφερειακό Συμβούλιο

Η μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου θεωρείται η καλύτερη λύση στο σχέδιο για τον υδατικό εμπλουτισμό της Θεσσαλίας
Η μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου θεωρείται η καλύτερη λύση στο σχέδιο για τον υδατικό εμπλουτισμό της Θεσσαλίας

Η μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου θεωρείται η καλύτερη λύση στο σχέδιο για τον υδατικό εμπλουτισμό της Θεσσαλίας, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε χθες κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το σχέδιο θα αποσταλεί στο ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να γίνει Νόμος. Με το συγκεκριμένο σενάριο εξασφαλίζεται η μεταφορά 250 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού για την άρδευση 2.500.000 καλλιεργούμενων στρεμμάτων.

Το ζήτημα της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο πλαίσιο του σχεδίου διαχείρισης υδατικών αποθεμάτων της Περιφέρειας συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Γιώργος Καλτσογιάννης.

Σύμφωνα με τους μελετητές η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων περιλαμβάνει τρία σενάρια. Ο κ. Καλτσογιάννης πρότεινε την υιοθέτηση του τρίτου σεναρίου που σχετίζεται με την εκτροπή του Αχελώου.

Το τρίτο σενάριο βασίζεται σε μειωμένη αρδευτική κατανάλωση ανά στρέμμα ίση περίπου με 450 κ.μ./στρέμμα/έτος, στην ολοκλήρωση της κατασκευής των δρομολογημένων έργων ταμίευσης χειμερινών απορροών στη Θεσσαλία και στη μεταφορά νερού από τον Αχελώο ποσότητας ίσης με 250 hm3 ώστε να επαρκεί η προσφορά νερού στη λεκάνη του Πηνειού για να αρδεύσει επαρκώς τα σημερινά 2.500.000 στρέμματα και ταυτόχρονα να καλύψει τις μέσες περιβαλλοντικές απαιτήσεις των σωμάτων, υπόγειων και επιφανειακών.

Επίσης τα προτεινόμενα έργα του τρίτου σεναρίου εκτιμάται ότι θα είναι πιο φθηνά κατά 50 εκατομμύρια σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Το Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας έχει συνολική έκταση 13.142 km2. Εκτείνεται στο μεγαλύτερο τμήμα του εντός της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ περιλαμβάνει μικρό μέρος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και ελάχιστο μέρος των Περιφερειών Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Το Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας περιλαμβάνει δύο κύριες υδρολογικές λεκάνες του Πηνειού και των ρεμάτων Αλμυρού – Πηλίου.

Την κριτική της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» σχετικά με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των διαχειριστικών μελετών των υδατικών διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας παρουσίασε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Κώστας Πουλάκης.

Σημειώνοντας ότι «δυστυχώς – για άλλη μια φορά – βλέπουμε να ακολουθείται η πεπατημένη της εμμονής στην εκτροπή του Αχελώου», ο κ. Πουλάκης υποστήριξε ότι το σενάριο που προκρίνει μεταξύ των διαθέσιμων εναλλακτικών η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην πραγματικότητα δεν είναι το περιβαλλοντικά ηπιότερο, ούτε δε και το αποτελεσματικότερο.

Ο κ. Πουλάκης υπογράμμισε ότι τα διαθέσιμα εναλλακτικά σενάρια – που εκτός των άλλων περιλαμβάνουν την εκπόνηση μικρότερων έργων ταμίευσης νερού – προβλέπουν μικρότερο υδατικό έλλειμμα, το οποίο είναι δυνατόν να περιοριστεί ακόμα περισσότερο, με περαιτέρω μείωση της ετήσιας στρεμματικής κατανάλωσης, με την εφαρμογή μεθόδων διαχείρισης της ζήτησης και την επέκταση της εφαρμογής ορθών πρακτικών άρδευσης και οικονομικότερων μεθόδων-τεχνολογιών άρδευσης. Όπως τόνισε ο κ. Πουλάκης, τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με μία μελέτη αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, με στόχο, αφενός μεν τη γεωργική ανάπτυξη της περιοχής, αφετέρου δε την ταυτόχρονη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση αρδευόμενου νερού, θα αρκούσαν για να μηδενίσουν το έλλειμμα του υδατικού ισοζυγίου, χωρίς να πλήττουν τους αγρότες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το