Τοπικά

Κοινωνικό Φροντιστήριο από το Στέκι Αλληλεγγύης

Κοινωνικό φροντιστήριο

Κοινωνικό Φροντιστήριο προγραμματίζει να λειτουργήσει το Στέκι Οικολογίας και Αλληλεγγύης Βόλου με στόχο τη διδακτική στήριξη μαθητών των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση. Ήδη οκτώ καθηγητές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ το όλο εγχείρημα στηρίζει και η ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Στη Μαγνησία ήδη λειτουργούν η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ΠΔΣ) για τα Λύκεια και η Ενισχυτική Διδασκαλία για τα Γυμνάσια. Η ΠΔΣ ξεκίνησε γύρω στο Φεβρουάριο και εξυπηρετεί μόνο μαθητές της Γ’ Τάξης, ενώ η Ενισχυτική Διδασκαλία άρχισε να λειτουργεί μόλις πριν μια εβδομάδα. Και οι δύο θεσμοί θα υλοποιούνται και τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2015, αφού έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Ωστόσο το Κοινωνικό Φροντιστήριο από το Στέκι Οικολογίας και Αλληλεγγύης Βόλου έρχεται να καλύψει και τις ανάγκες φετινών τελειοφοίτων της Β’ τάξης Λυκείου που μέσα στο καλοκαίρι θέλουν να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις και αδυνατούν να εγγραφούν, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, σε κάποιο φροντιστήριο. Επίσης μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες μαθητών που θα δώσουν προαγωγικές εξετάσεις σε ένα μήνα ή και όσοι χρειαστεί να εξεταστούν ξανά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Παράλληλα, όμως από την ερχόμενη σχολική χρονιά μπορούν να καλυφθούν συνολικά οι ανάγκες των άπορων παιδιών.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο θα στεγάζεται στην οδό Κ. Καρτάλη 150. Έχει γίνει ήδη η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, όπως γραφεία, θρανία, πίνακας με τη συνδρομή των ίδιων των μελών του Στεκιού.

Ο καθηγητής Βιολογίας του 4ου Γενικού Λυκείου Βόλου κ. Θεολόγος Παρδαλίδης που συμμετέχει ενεργά στην όλη πρωτοβουλία, τόνισε πως «υπάρχει μια ανάγκη παιδιών που δεν έχουν τη δυνατότητα να ενισχυθούν εξωδιδακτικά στην προσπάθειά τους για εισαγωγή στις πανελλαδικές εξετάσεις ή για να προαχθούν στην επόμενη τάξη του σχολείου. Δεν θέλουμε να δράσουμε ανταγωνιστικά σε καμία περίπτωση απέναντι στην ΠΔΣ. Απλώς οι τελειόφοιτοι της Β’ Λυκείου θα πρέπει να ξεκινήσουν από το φετινό καλοκαίρι την προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις του ερχόμενου σχολικού έτους, ενώ η ΠΔΣ στο Λύκειο θα αρχίσει το ερχόμενο Οκτώβριο. Άρα θα έχει χαθεί ένα πολύ κρίσιμο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορεί να καλυφθεί από το Κοινωνικό Φροντιστήριο, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Στεκιού Αλληλεγγύης και Οικολογίας, ενώ υπάρχει και η στήριξη της ΕΛΜΕ Μαγνησίας».

Παράλληλα έχει ζητηθεί από το Δήμο Βόλου συνδρομή για την επιλογή των μαθητών που θα βοηθηθούν βάσει κριτηρίων στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός διαφανούς και αξιοκρατικού μηχανισμού. Η διδασκαλία θα είναι δωρεάν. Μάλιστα υπάρχουν μαθητές που ενδιαφέρθηκαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Θα δημιουργηθούν τρία τμήματα για τη Γ’ τάξη, από ένα για κάθε κατεύθυνση. Επίσης θα υπάρχει επαφή και με το δίκτυο ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα) ώστε κάποιοι να καλύψουν τις ανάγκες και μέσω ΤΕΜ.

Τα  έξοδα λειτουργίας του Κοινωνικού Φροντιστηρίου καλύπτονται σε πρώτη φάση από το Στέκι της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας, το οποίο λειτουργεί με εισφορές των μελών του.

Η ΕΛΜΕ 

Η ΕΛΜΕ στηρίζει το εγχείρημα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου και με ενημέρωση που έκανε σε όλα τα σχολεία, τονίζει πως το Στέκι Οικολογίας και Αλληλεγγύης Βόλου προγραμματίζει την ίδρυση και λειτουργία ενός Κοινωνικού Φροντιστηρίου για μαθητές που αδυνατούν να υποστηρίξουν την προετοιμασία τους για το σχολείο.

Για το σκοπό αυτό το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας προτείνει τη συνεργασία των εκπαιδευτικών του Νομού, σε όποιο επίπεδο ο καθένας τους κρίνει εφικτό. Όποιος εκπαιδευτικός επιθυμεί να προσφέρει στο εγχείρημα του Στεκιού Οικολογίας και Αλληλεγγύης μας, μπορεί να επικοινωνήσει με το συνάδελφο και εκπρόσωπο του Στεκιού, Θεολόγο Παρδαλίδη στο email: [email protected].

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Σωκράτης Σαβελίδης τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας με το Κοινωνικό Φροντιστήριο για τις δύσκολες σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το