Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Σημαντικές φθορές στο Μητροπολιτικό Ναό

Το κόστος των παρεμβάσεων στον Άγιο Νικόλαο υπολογίζεται σε ένα εκ. ευρώ
Το κόστος των παρεμβάσεων στον Άγιο Νικόλαο υπολογίζεται σε ένα εκ. ευρώ

 

Γερό «λίφτινγκ» χρειάζεται ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου που του χρόνου συμπληρώνει 80 χρόνια από την ανακαίνισή του. Ανακεράμωση της σκεπής, συντήρηση των αγιογραφιών και των ψηφιδωτών, αναδιαμόρφωση του αύλειου χώρου, προκειμένου να λάβει τη μορφή ενός πάρκου, είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που επείγουν. Ωστόσο, προς το παρόν τα σχέδια μένουν επί χάρτου, καθώς το συνολικό κόστος με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς «αγγίζει» το ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά ο Μητροπολιτικός Ναός δεν έχει άλλα έσοδα πέρα από τα χρήματα που αφήνει ο πιστός για το άναμμα του κεριού.

Μολονότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη στατική επάρκεια του Ναού, τα υπόλοιπα προβλήματα από τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο διαμορφώνουν σταδιακά μια κατάσταση υποβάθμισης την οποία οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα.

Υπάρχει ζήτημα αισθητικής, λειτουργίας, σεβασμού σε ένα θρησκευτικό χώρο αλλά και μιας διαφορετικής προσέγγισης του πλέον εμβληματικού Ναού της πόλης, που θα μπορούσε να αποτελεί κόσμημα στο κέντρο της αναβαθμίζοντας και την έννοια του δημόσιου χώρου.

Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου σημείωσε πως «ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου αποτελεί ένα κτίσμα που αγγίζει τα 80 χρόνια ζωής. Εγκαινιάστηκε το 1934 και, αν και είχαν χρησιμοποιηθεί υλικά που αντέχουν στο χρόνο, είναι φυσικό να υφίστανται φθορά από το πέρασμα του χρόνου. Εξάλλου όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει ανακαίνιση του Ναού».

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν, ο π. Χαρίλαος σημείωσε πως «όσον αφορά το κτίσμα, αυτό που επείγει και κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η πραγματοποίηση της ανακεράμωσης όλης της στέγης του Ναού, καθώς τα κεραμίδια σε πολλά σημεία έχουν σπάσει, ενώ σε άλλα έχουν δημιουργηθεί θύλακες υγρασίας. Μάλιστα υπάρχουν και ορισμένα σημεία που λόγω της σκόνης και του χώματος φύτρωσαν φυτά. Παράλληλα πρέπει να προχωρήσουμε, αν μας το επιτρέψουν οι οικονομικές μας δυνατότητες, στη συντήρηση της πέτρας. Κατόπιν να συντηρήσουμε τις αγιογραφίες του Ναού που έχουν καπνιστεί και πρέπει να καθαριστούν, αλλά να παρέμβουμε και στο φωτισμό. Επόμενο σημείο παρέμβασης είναι το υπόγειο του Ναού, η κατακόμβη, όπου ένας από τους χώρους έχει ήδη ανακαινιστεί. Απομένουν άλλοι δύο χώροι που πρέπει να ανακαινιστούν, ώστε ο ένας να λειτουργήσει ως Εκκλησιαστικό Μουσείο. Παράλληλα θα γίνουν παρεμβάσεις σε όλος το τμήμα του Ιερού Παρεκκλησίου της κατακόμβης αλλά και του κεντρικού του χώρου. Το κόστος των παρεμβάσεων στο κτίσμα «αγγίζει» το ένα εκατομμύριο ευρώ».  

Το προαύλιο του Ναού

Εικόνα εγκατάλειψης περιγράφει για τον αύλειο χώρο ο π. Χαρίλαος. «Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας προς τους αρμόδιους φορείς, ο αύλειος χώρος έχει εγκαταλειφθεί» σημειώνει, τονίζοντας με νόημα «πως τα τελευταία χρόνια συντηρούμε τον εξωτερικό φωτισμό του Ναού με δικά μας έξοδα, όπως για τις λάμπες, τα καλώδια και άλλα αναλώσιμα υλικά. Παράλληλα φροντίζουμε για τη σχετική καθαριότητα των χώρων που περιβάλλουν το Ναό κατά βάση».

Άλλωστε οι εικόνες που αντικρίζουν οι ιερείς κάθε πρωί σε διάφορα σημεία του αύλειου χώρου είναι αποκαρδιωτικές, από τη βρομιά και τα σκουπίδια που αφήνουν άγνωστοι που το βράδυ περνούν την ώρα τους εκεί.

Βέβαια κάτι παρόμοιο συμβαίνει με όλους τους καθεδρικούς Ναούς των πόλεων.

Ο βασικός στόχος από την πλευρά του Μητροπολιτικού Ναού είναι να αναδιαμορφωθεί ο αύλειος χώρος λαμβάνοντας τα χαρακτηριστικά ενός πάρκου. «Εάν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός, ο Ναός θα περιβάλλεται από ένα πλατύδρομο και ακτινωτές εξόδους που θα οδηγούν προς τις περιμετρικές οδούς. Επίσης όλοι οι υπόλοιποι χώροι θα φυτευτούν με πράσινο και δέντρα. Παλιότερα υπήρχαν στον αύλειο χώρο παρτέρια, σιντριβάνια που για άγνωστο λόγο καταστράφηκαν και αυτό το άνοιγμα του χώρου δημιούργησε εν τέλει και την υποβάθμισή του. Γιατί χρησιμοποιήθηκαν υλικά που φθείρονται και λερώνουν πάρα πολύ εύκολα, ενώ ο χώρος παραδόθηκε σε άτομα που το χρησιμοποιούν για άλλους λόγους προκαλώντας διάφορες φθορές. Να μην αναφερθούμε δε στα μάρμαρα των σκαλοπατιών που είναι ποιότητας μασίφ και δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Το ίδιο ισχύει και για το μάρμαρο από τις κολόνες. Οι νέοι γράφουν με το μαρκαδόρο στις κολόνες και αναγκαζόμαστε να τις καθαρίζουμε και να τις φθείρουμε. Συντελείται μια αργή, αλλά σταθερή, ηθελημένη ή αθέλητη, καταστροφή ενός μνημείου και δεν αντιδρά κανείς» υπογράμμισε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού.

Πρόσθεσε πως εκτός από τη διαμόρφωση του πάρκου, θα πρέπει να γίνουν σε ένα σημείο του προαυλίου, απομακρυσμένο από το Ναό, τουαλέτες. Γιατί δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο διάφοροι να βρομίζουν τα παρτέρια, ακόμη και την είσοδο για την κατακόμβη. Η γενικότερη κατάσταση επιδεινώνεται και από την έλλειψη αστυνόμευσης.

Για τη δημιουργία ενός πάρκου υπάρχουν κάποιες προτάσεις και οι ιερείς είναι διαθέσιμοι για να συζητηθούν με τους αρμόδιους φορείς, αλλά το κλίμα της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας δεν επιτρέπει περαιτέρω ενεργοποίηση.

«Το 2014 συμπληρώνονται ακριβώς 80 χρόνια από τα εγκαίνια του Ναού. Είναι μια ημερομηνία ορόσημο και γι’ αυτό δεν θέλουμε να μείνουμε μόνο σε αναμνηστικές εκδηλώσεις. Ο σκοπός είναι να γίνει και κάποιο έργο που θα μείνει. Βέβαια ντρέπομαι σε αυτή χρονική περίοδο που ζούμε να ζητήσω χρήματα από το λαό μας για να φτιάξουμε σκεπές και άλλα, αφού μας ενδιαφέρει πρωτίστως το φιλανθρωπικό έργο και η στήριξη των απόρων. Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε και το Ναό σε αυτή την κατάσταση» σημείωσε ο π. Χαρίλαος.

Κατέληξε δε λέγοντας πως «ο Μητροπολιτικός Ναός δεν διαθέτει κανένα άλλο πόρο για να συντηρηθεί εκτός από το κερί των πιστών. Αν ο κόσμος για τον οποιονδήποτε λόγο σταματήσει να προσφέρει, τότε ο Ναός θα κλείσει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το