Τοπικά

Η Μαρία… «έδειξε» κύκλωμα στη Μαγνησία

ΡΟΜΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ

Μια… προληπτική έρευνα στη Διεύθυνση Πρόνοιας, με αφορμή την υπόθεση της 4χρονης Μαρίας, που εντοπίστηκε σε καταυλισμό των Φαρσάλων αποκάλυψε συγκλονιστικά στοιχεία που αναμένεται να οδηγήσουν σε κύκλωμα έκδοσης πιστοποιητικών κωφαλαλίας και βιβλιαρίων απορίας στη Μαγνησία. Το λαβύρινθο της έκδοσης αυτών των πιστοποιητικών καλείται να διερευνήσει η Εισαγγελία Βόλου, όπου παραπέμπεται η υπόθεση. Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Βόλου κ. Ζαφειρίου δήλωσε στη «Θ» ότι η έρευνα έχει γίνει και τα στοιχεία που πιστοποιούν ότι η προφυλακισμένη αθίγγανη λάμβανε επιδόματα και από τη Μαγνησία, είναι εξονυχιστικά ελεγμένα. Στατιστικά είναι απίθανο τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας, στο παράπηγμα της οποίας βρέθηκε η μικρή Μαρία, να ήταν κωφάλαλα, ενώ υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη κάνουν λόγο για ένα «ιατρο-υπαλληλικό κύκλωμα που εξέδιδε πιστοποιητικά».

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η προφυλακισμένη «μητέρα» του παιδιού, με το όνομα Σαλή Σελήνη, δήλωνε στην πρόνοια της πρώην ΝΑΜ, κάτοικος Ξηριά Αλμυρού. Όπως αποκαλύφθηκε κατέθεσε αίτηση το Μάρτιο του 2004 για να ενταχθεί στο πρόγραμμα χορήγησης επιδόματος κωφαλάλων για τα τέσσερα κορίτσια της και κατέθεσε ιατρικές βεβαιώσεις που της χορηγήθηκαν από το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου και από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Οι βεβαιώσεις δεν ήταν πλαστές και αυτό είναι ένα στοιχείο που θα διερευνηθεί σε βάθος από την Εισαγγελία, αλλά το γεγονός ότι και τα τέσσερα παιδιά ήταν κωφάλαλα δεν φάνηκε παράξενο σε κανέναν υπηρεσιακό παράγοντα της ΝΑΜ. Τα επιδόματα χορηγήθηκαν διότι η αθίγγανη εμφανίστηκε με πιστοποιημένα έγγραφα να πληροί όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπονταν… από το Νόμο.

Λάμβανε τα επιδόματα, χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι που τα κορίτσια της έγιναν 18 ετών, ενώ η υπηρεσιακή έρευνα απέδειξε ότι είχε προσκομίσει ιατρικές βεβαιώσεις από το «Αχιλλοπούλειο» και το Γενικό της Λάρισας.

Ο φάκελος θα κατατεθεί σήμερα στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου από την Πρόνοια και θα παραπεμφθεί στην Εισαγγελία προκειμένου να δοθεί βάρος στη διερεύνηση της υπόθεσης όπου εμπλεκόμενοι με τις υπογραφές τους είναι δημόσιοι λειτουργοί σε νοσοκομεία και υπηρεσίες.

Η Διεύθυνση Πρόνοιας της Μαγνησίας έχει εκδώσει μετά από αιτήσεις της αθίγγανης μητέρας και μετά από την κατάθεση ιατρικών πιστοποιητικών, υπογεγραμμένα από γιατρούς των Νοσοκομείων Βόλου και Λάρισας, βιβλιάρια απορίας για τέσσερα κωφάλαλα παιδιά της, εκ των οποίων τα δύο, όπως όλοι παρακολουθήσαμε στις οθόνες μας, είναι λαλίστατα και έκαναν δηλώσεις για τη μικρή ξανθιά «αδελφή» τους, που η αστυνομία πήρε από το σπίτι. Σημειώνεται ότι κανένα έγγραφο από όσα κατέθεσε για να πιστοποιήσει την κωφαλαλία δεν ήταν πλαστό.

Η προφυλακισμένη αθίγγανη κατέθεσε αίτηση το 2008, στην Πρόνοια της πρώην Νομαρχίας για παροχή βιβλιαρίων απορίας της ίδιας και των τεσσάρων παιδιών της, εκ των οποίων τα τρία δεν είχαν κανονικά ονόματα. Δηλώθηκαν με το επίθετο του πατέρα Βασίλη Καραγιάννη, με τον οποίο η μητέρα εμφανιζόταν χωρισμένη. Είχε μάλιστα καταθέσει και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που εξέδωσε ο Δήμος Τρικκαίων, το 2009.

Δήλωσε, λοιπόν η μητέρα, τα τρία παιδιά, μόνο με το επίθετό τους. Πρόκειται για τέσσερα κορίτσια, εκ των οποίων τα δύο δίδυμα. Τα τέσσερα κορίτσια δηλώθηκαν κωφάλαλα και βεβαίωση είχε κατατεθεί από την Ωτορινολαρυγγική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με ημερομηνία 20/9/2006, σύμφωνα με πληροφορίες.

Γεννήθηκαν όλα στη Λάρισα, το 1992 , το 1993 και τον Οκτώβριο του 1994 (τα δίδυμα).

Τα βιβλιάρια εκδόθηκαν από την Πρόνοια της Νομαρχίας τον Ιούλιο του 2008 με ισχύ ενός χρόνου, ενώ μετά από αίτημα της μητέρας ανανεώθηκαν για έναν ακόμα χρόνο. Έκτοτε, δεν κατάθεσε ποτέ ξανά χαρτιά για απορία.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το